Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Трудовое право семинары.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
86.51 Кб
Скачать

Тема 1(12). Колективні договори і угоди

План практичних занять (1год.)

1. Загальна характеристика законодавства про колективні договори і угоди, принципи їх розробки та укладення.

2. Поняття колективного договору. Сторони колективного договору і порядок його укладення.

3. Зміст і структура колективного договору.

4. Колективні переговори. Порядок вирішення розбіжностей, що виникають під час ведення колективних переговорів.

5. Реалізація колективного договору і контроль за його дією. Відповідальність за порушення колективного договору.

6. Поняття угоди. Генеральна угода, галузеві і регіональні угоди, їх сторони і зміст.

7. Порядок укладення, зміни угод і контроль за їхнім виконанням.

Індивідуальна самостійна робота.

ЗАДАЧІ ТА ЗАВДАННЯ

Завдання 1

Заповніть пропуски:

1. У разі реорганізації підприємства, установи, організації колективний договір

чинність протягом

або може бути переглянутий за згодою сторін;

2. На новоствореному підприємстві колективний договір укладається з ініціативи однієї з сторін у_____строк

після реєстрації підприємства;

3. Примирна комісія з вирішення розбіжностей, які виникли під час укладання колективного договору, формується сторонами протягом _ _ після складання протоколу розбіжностей;

4. Колективні договори підлягають повідомній реєстрації

Задача 2

Власник одного з державних підприємств при обговоренні проекту колективного договору, посилаючись на Закон України "Про підприємства в Україні", заперечував статті, які надавали право представникам трудового колективу брати участь в розподілі прибутку підприємства. Власник аргументував своє заперечення тим, що таке право Статутом підприємства не передбачене. Представник профкому наполягав, щоб така стаття була внесена до колективного договору.

Як вирішити розбіжність ?

Задача 3

На семінарі, присвяченому захисній функції профспілок України, голова галузевої профспілки Харитонов охарактеризував соціальне партнерство в Україні. Зокрема, Харитонов сказав, що в Україні застосовується система трипартизму, якою передбачається участь держави, роботодавців і працівників у регулюванні соціально-трудових відносин. Визначаючи роль кожного суб'єкта цих відносин, доповідач окремо зупинився на повноваженнях держави, які, на його думку, при укладенні Генеральноїугоди на 1997-1998 роки представляв Кабінет Міністрів України.

В обговоренні доповіді взяв участь голова профкому одного з державних підприємств, який вважає, що в Україні держава не бере участі у соціальному партнерстві, а Кабінет Міністрів України брав участь при укладенні Генеральної угоди на стороні роботодавців, як орган, що здійснює управління об'єктами державної власності. Крім того, як сказано в Генеральній угоді, вона була укладена на двосторонній основі. Тому, на думку голови профкому, в Україні діє система не трипартизму, а біпартизму (двостороннє співробітництво); залишається також невирішеною проблема представництва роботодавців.

Проаналізуйте висловлені твердження і обгрунтуйте свою думку.

Задача 4

На одному з підприємств Одеси в колективний договір на 1998 рік були включені наступні положення:

1. У випадках різкого погіршення фінансового становища заводу і скорочення чисельності працюючих надурочні роботи проводяться без згоди з профкомом і без обмеження кількістю годин.

2. Робоча зміна триває 12 годин із компенсацією переробки премією або додатковою відпусткою.

3. При негативних наслідках атестації посадовий оклад працівнику може бути понижений до мінімальної заробітної плати. 4. Член профспілки не може бути представлений до звільнення за скороченням штату і переведений з одного робочого місця на інше або з одного підрозділу до іншого без згоди профкому.

Дайте правовий аналіз наведених положень.

НОРМАТИВНІ АКТИ І ЛІТЕРАТУРА

1. КЗпП України (глава II).

2. Про підприємства в Україні: Закон України від 27 березня 1991 р.(із наступними змінами та доповненнями) // Відомості Верховної Ради України. - 1991. - № 24. -ст. 272; 1992. - № 17. - Ст. 209; 1992. - № 36. - Ст. 562.

3. Про оплату праці: Закон України від 24 березня 1995 р. // Відомості Верховної Ради України. - 1995. - № 17. - Ст. 121; Про порядок введення в дію Закону України "Про оплату праці": Постанова Верховної Ради України від 20 квітня