Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ISL_3_K.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
952.83 Кб
Скачать

Методичні рекомендації щодо опрацювання літературознавчих джерел

  1. Уважно прочитати текст.

  2. Визначити складові композиції літературознавчого дослідження (статті, монографії).

  3. Окреслити основні питання, що розглядаються, відібрати ті з них, які передбачені темою практичного заняття, реферату чи творчої роботи.

  4. Зробити відповідні виписки.

  5. Вміти скласти план, тези, конспект, зробити огляд літератури з тієї чи іншої проблеми, підготувати реферат, доповідь.

  6. Вести термінологічний словник, працювати над формуванням свого категоріального апарату.

  7. Вести щоденник та карткову роботу.

  8. Вміло працювати з довідковою літературою, словниками, енциклопедіями.

Організація самостійної роботи студентів перед екзаменом (методичні поради)

  1. Ознайомтеся з контрольними питаннями, з'ясуйте їх складність.

  2. Складіть графік індивідуальної підготовки.

  3. Працюючи над матеріалом, не залишайте нез'ясованих питань, зверніть увагу на те, що між екзаменаційними питаннями існує внутрішній зв'язок, тому треба вміти інтерпретувати один і той самий текст з різних позицій.

  4. Класифікуйте екзаменаційні питання за темами, наприклад: реалізм і його особливості у творах письменників XIX ст., тощо. Системне опрацювання матеріалу допоможе краще зрозуміти цілісність літературного процесу, культурні взаємозв'язки, типологію жанрів, стилів, методів.

  5. Перевірте набуті знання за допомогою питань для самоконтролю.

  6. Вивчіть поетичні тексти напам'ять. Розповідь про поезію без цитувань віршів буде спрощеною і безбарвною.

  7. Зверніть увагу на те, що визначення загальних проблем, мотивів, тенденцій у творчості письменника або закономірностей розвитку літературного напряму необхідно підтвердити прикладами.

  8. Намагайтеся оволодіти різними видами аналізу художнього тексту, це вміння стане запорукою успішної відповіді на іспиті.

Основи аналізу художнього твору

До найскладніших проблем літературного навчання цілком справедливо слід віднести основи аналізу художнього твору. Для отримання необхідних знань і умінь слід досконало знати тексти як самих творів, так і мати знання з теорії літератури, цілого ряду суміжних дисциплін: мовознавства, естетики, риторики, логіки, психології, соціології, історії, тощо, а також володіти практичними навичками наукового підходу для правильного трактування художніх явищ. Щоб навчитися самостійно здійснювати аналіз твору, потрібно усвідомити особливості та специфіку художньої літератури. Адже вона є вищим, найпопулярнішим видом мистецтва, що засобами мови, за допомогою образів правдиво змальовує колоритні картини життя в різноманітних його виявах. Крім того, література має лише їй притаманні ознаки і особливості, оскільки в ній зосереджена "скорочена формула всесвіту", наявність в стислій фразі багатозначної думки, життєвого досвіду та асоціативного наповнення. Таким чином, аналіз(з грецьк. розклад, розбір) - метод дослідження, науковий підхід, що полягає в логічному, умовному розчленуванні художнього твору на більші чи менші складові елементи, які розглядаються окремо у структурі цілого. Після докладного вивчення кожного складового елементу за допомогою синтезу можна повніше оцінити художню структуру твору.

Існують такі шляхи аналізу літературного твору: пообразний розгляд обмежується лише образами, проблемний (вивчається тематика, порушувана автором), цілісний (художнє полотно розглядається в єдності змісту і форми). Аналіз може бути всебічний (розглядається поглиблено увесь твір), локальний (звертається увага на окремі складові частини форми чи змісту) і загальний (акцент спрямований на остаточне, підсумкове враження про об'єкт вивчення).

Слід зауважити, що аналіз ґрунтується на умовному, абстрактному розчленуванні художнього твору і ніякою мірою не призводить до його руйнації.

Принципи, форми і методи аналізу літературного твору

Кожний художній твір має свою специфіку, яка визначає шляхи його аналізу. Однак існують деякі загальні моменти, які необхідно враховувати при цілісному аналізі ліричних, епічних і драматичних текстів. Етапи аналізу визначає читач, їх порядок можна змінювати залежно від способу інтерпретації твору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]