Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansoviy_menedjment / Discipline_mag_pr / Ypravlinnya_fin_ruz.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
268.8 Кб
Скачать

Тема 3. Методи оцінювання ризиків та їх нейтралізації.

Фінансові ризики та їх декомпозиція. Модель управління ризиками. (1) Система інформування про збиткові події. (2) Система аналізу ризикових подій. (3) Система монетарної самооцінки. (4) Система оцінювання якостей. Процедура аналізу внутрішнього (зовнішнього) середовища та виявлення ризиків. Інтеграція ризик-менеджменту в управлінні бізнес–процесами. Концепція диверсифікації та усереднення. Класична та неокласична портфельна теорія. Концепція морального ризику та методи його обмеження. Концепція деривативного ціноутворення. Концепція біхейвіористських фінансів. Напрями роботи ризик-менеджера: зменшення внутрішніх ризиків; контроль збитків; фінансування збитків. CAPM та коефіцієнт β. α Дженсена. Напрями нейтралізації фінансових ризиків.

Тема 4. Управління фінансовими ризиками із використанням похідних інструментів.

Поняття деривативів (похідних цінних паперів) та їх класифікація. Форвардні контракти на товари та фондові активи. Ф‘ючерсні контракти. Стратегії хеджування за допомогою ф‘ючерсів. Похідні цінні папери другого порядку. Ринкові індекси та похідні інструменти на фондові індекси. Хеджування валютних ризиків через валютні свопи. Процентні свопи як інструмент управління кредитними ризиками та ризиками фінансування. Опціони та варанти. Оцінка вартості опціонів — модель Блека–Скоулза та біноміальна модель ціноутворення опціонів. Реальні опціони як концепція застосування теорій ціноутворення опціонів до управлінських фінансових рішень. Аналіз джерел формування вартості реальних опціонів та їх ризиковість.

Тема 5. Управління ринковими ризиками підприємства.

Ринкові ризики підприємства, визначення та їх декомпозиція. Цільовий ринок підприємства Портфельний підхід в управління операційними ризиками. Дохідність і волатильність, розриви ринкової структури. Вплив структури ринку та його параметрів на формування грошових потоків від операційної діяльності. Ризики ліквідності ринку. Динаміка ліквідності та фактори, що визначають ліквідність ринку. Ризик ринкової ліквідності. Ризик балансової ліквідності. Показники ризику похідних ринкових інструментів. Управління ціновим ризиком у портфелі похідних інструментів. Концепція Value@Risk. Методи розрахунку V@R: коваріаційний (дельта-нормальний), метод історичного моделювання та метод Монте-Карло. Верифікація моделей розрахунку V@R. Оцінювання стійкості. Управління операційними ризиками в інвестиційних фондах.

Тема 6. Управління кредитними ризиками підприємства та ризиками фінансування.

Сутність та поняття кредитного ризику та ризику ліквідності підприємства. Чутливість ризику контрагента та оцінювання ризику контрагента. Обгрунтування політики комерційного кредитування. Класичний підхід до аналізу кредитного ризику. Імовірність дефолту та ризик неплатежу, методи прогнозування дефолту. Портфельний підхід до оцінювання і управління кредитними ризиками — імплікація для управління фінансуванням підприємства та формування структури капіталу. Модели CreditMetrics, CreditRisk+, CreditProtfolioView, KMV Portfolio Manager. Кредитні похідні інструменти. Оцінка проблеми переінвестування/недоінвестування на підприємстві. Оптимізація рішень про вилучення капіталу із діяльності підприємства та політика грошових дивідендних виплат. Контролінг ризиків в емісійній стратегії підприємства та ризик структури капіталу. Ризик та витрати банкрутства підприємства, їх вплив на фінансові рішення.

Соседние файлы в папке Discipline_mag_pr