Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
jur_vidpov_za_pravopor_u_sferi_ekonom.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
399.36 Кб
Скачать

Тема 5. Правопорушення у кредитно-фінансовій сфері

Загальна характеристика правопорушень у кредитно-фінансовій сфері.

Порушення порядку зайняття діяльністю з надання фінансових послуг.

Відповідальність за виготовлення, збут та використання підроблених грошей і цінних паперів. Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, обладнанням для їх виготовлення. Підроблення знаків поштової оплати і проїзних квитків. Розміщення цінних паперів без реєстрації їх випуску, підроблення документів, які подаються для реєстрації випуску цінних паперів, приховування інформації про діяльність емітента та інші правопорушення на ринку цінних паперів.

Ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів). Незаконне виготовлення та збут підакцизних товарів. Незаконне виготовлення, підроблення, використання або збут незаконно виготовлених, одержаних чи підроблених марок акцизного збору чи контрольних марок.

Шахрайство з фінансовими ресурсами.

Порушення правил про валютні операції, приховування валютної виручки. Незаконне відкриття або використання за межами України валютних рахунків.

Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом. Відповідальність за порушення вимог законодавства про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Юридична відповідальність за правопорушення в бюджетній сфері.

Перспективи розвитку законодавства щодо відповідальності за правопорушення у кредитно-фінансовій сфері.

Тема 6. Правопорушення у сфері приватизації державного та комунального майна

Поняття приватизації, її суб’єкти. Види правопорушень, котрі посягають на порядок приватизації державного і комунального майна.

Злочини, пов’язані з приватизацією. Незаконна приватизація державного, комунального майна. Незаконні дії щодо приватизаційних паперів. Недотримання особою обов’язкових вимог щодо приватизації державного, комунального майна або підприємств та їх подальшого використання. Відмежування злочинів проти порядку приватизації від злочинів проти власності.

Перспективи розвитку законодавства щодо відповідальності за правопорушення у сфері приватизації державного та комунального майна.

Тема 7. Службові правопорушення у сфері економіки. Проблемні питання протидії корупції та організованій злочинності.

Загальна характеристика службових правопорушень в економічній сфері.

Поняття та види злочинів у сфері службової діяльності. Злочини, пов’язані з хабарництвом; суб’єкти цих злочинів. Інші злочини у сфері службової діяльності. Відмінність зловживання владою або службовим становищем від перевищення влади або службових повноважень.

Поняття корупційної діяльності; фактори, що сприяють активізації корупційних діянь. Проблеми кваліфікації правопорушень, пов’язаних з корупцією; їх співвідношення із злочинами у сфері службової діяльності.

Правове визначення організованої злочинної діяльності. Система органів, які здійснюють протидію організованій злочинності та корупції.

Тіньова економіка як економічна основа існування організованої злочинності.