Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
jur_vidpov_za_pravopor_u_sferi_ekonom.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
399.36 Кб
Скачать

Тема 2. Правопорушення проти власності

Власність та її форми як основа існування економічних правопорушень й організованої злочинності. Засоби захисту власності та економічних відносин у державі різними галузями законодавства.

Поняття й класифікація правопорушень проти власності. Адміністративні правопорушення, котрі посягають на власність.

Злочини проти власності: поняття, види. Корисливі злочинні посягання на власність. Загальна характеристика і види корисливих злочинів, пов’язаних з оберненням чужого майна на користь винного або інших осіб. Кваліфіковані та особливо кваліфіковані види цих злочинів. Відмежування злочинів цієї групи від суміжних складів злочинів та інших правопорушень. Корисливі злочини, не пов’язані з оберненням чужого майна на користь винного чи інших осіб. Некорисливі злочинні посягання на власність.

Перспективи розвитку законодавства про відповідальність за правопорушення проти власності.

Тема 3. Правопорушення в сфері підприємницької діяльності

Поняття підприємницької діяльності та її ознаки. Загальні положення про правопорушення у галузі підприємницької діяльності.

Порушення порядку зайняття господарською діяльністю. Порушення порядку здійснення операцій з металобрухтом. Зайняття забороненими видами господарської діяльності. Незаконний обіг дисків для лазерних систем зчитування, матриць, обладнання та сировини для їх виробництва. Зайняття гральним бізнесом. Відповідальність за порушення правил здачі дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння.

Фіктивне підприємництво.

Правопорушення у сфері конкурентних відносин. Відповідальність за недобросовісну конкуренцію. Зловживання монопольним становищем на ринку. Укладення між підприємцями неправомірних угод, спрямованих на встановлення (підтримання) монопольних цін. Дискримінація підприємців органами влади і управління. Протидія законній господарській діяльності. Примушування до антиконкурентних узгоджених дій. Незаконне використання знака для товарів і послуг, фірмового найменування, кваліфікованого зазначення походження товару. Незаконне збирання з метою використання або використання відомостей, що становлять комерційну таємницю, та розголошення комерційної таємниці.

Злочини у сфері банкрутства. Приховування стійкої фінансової неспроможності та фіктивне банкрутство. Доведення до банкрутства. Незаконні дії у разі банкрутства.

Перспективи розвитку законодавства щодо відповідальності за правопорушення у сфері підприємницької діяльності.

Тема 4. Правопорушення, що посягають на інтереси споживачів та внутрішнього ринку України

Загальні положення про правопорушення, які посягають на інтереси споживачів. Цивільно-правовий захист прав споживачів.

Порушення правил торгівлі і надання послуг. Порушення порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі та послуг. Порушення законодавства про захист прав споживачів. Незаконна торговельна діяльність. Випуск і реалізація продукції, яка не відповідає вимогам стандартів. Обман покупців та замовників: відмежування злочину від адміністративного правопорушення. Фальсифікація засобів вимірювання. Випуск або реалізація недоброякісної продукції. Незаконне виготовлення, збут або використання державного пробірного клейма.

Юридична відповідальність за контрабанду. Відмежування контрабанди від порушення митних правил.

Перспективи розвитку законодавства про відповідальність за правопорушення, які посягають на інтереси споживачів та внутрішнього ринку України.