Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
01-09-2013_18-03-45 / No.6нтенсивна терапя та виходжування дтей з малою масою тла..doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
130.56 Кб
Скачать

1.Підготовчий етап

2.Основний етап.

  • Під керівництвом керівника інтернів лікар - інтерн проводить діагностично-лікувальний процес у прикріплених за ним хворих( 5-8 дітей) у відділенні фізіології новонароджених.

  • Знайомиться з динамікою захворювання та лікування важких хворих у відділенні реанімації новонароджених , зі складнощами діагностики незалежно від того, хто є лікуючим лікарем. Керівник інтернів забезпечує максимально можливу самостійність діяльності інтерна, що проводиться під контролем більш досвідчених лікарів і керівника інтернів, підбирає хворих відповідно тематики циклу, проводить їх розбір метою формування нових знань, оволодіння практичними навичками, уміннями щодо хвороб органів дихання у дітей.

  • При обговоренні хворого після клінічного обходу проводиться співбесіда, індивідуальне усне опитування інтернів, заповнюються щоденники. Після завершення роботи в клініці керівник інтернів проводить семінар, в якому приймають участь всі інтерни. Підготовка до семінару за запропонованими темами здійснюється самостійно з оформленням реферативної роботи.

  • При проведенні практичного заняття, семінару акцентується увага на питаннях диференціальної діагностики, методиках надання допомоги при невідкладних станах у дітей з дихальною патологією.

3.Заключний етап

  • Оцінювання поточної діяльності кожного інтерна упродовж заняття, аналіз успішності інтернів.

  • Коротка інформація щодо теми наступного заняття і методичні прийоми підготовки до нього.

Організація змісту навчального матеріалу

Діти з НММТ (< 1000 г) є особливою групою пацієнтів у відділенні інтенсивної терапії новонароджених внаслідок підвищеної чутливості до незначних змін респіраторної підтримки, інфузійної терапії, харчування та інших аспектів догляду.

Перехід України на міжнародні критерії реєстрації екстремально недоношених новонароджених у 2007 р. призвів до перегляду організаційних, лікувально-профілактичних та етичних питань ( проблема вірогідності сприятливого прогнозу щодо психоневрологічного розвитку або якості життя) .

При розгляданні цього питання використовується поняття «медико-етичних зон»: нежиттєздатні діти (22-23 тижні); «сіра» зона (24-26 тижнів); зона високої виживаємості ( більше 26 тижнів)

За статистичними даними частота тяжких психоневрологічних порушень серед дітей з ННМТ: при гестаційному віці (ГВ) - 22 тижні – 70%, 23 тижні – 54%, 25 тижнів – 45%, 26 – 33%.

Антенатальні проблеми

Діти з НММТ повинні народжуватись в Перинатальних центрах. Першій контакт неонатолога з батьками повинен відбутися відразу після встановлення діагнозу «передчасні пологи» в присутності акушера-гінеколога.

Предметом обговорення під час консультації повинні бути наступні проблеми:

1.Виживаємість. За статистичними даними виживаємість дітей віком <23 тижнів наближається до 0, а у віці 23, 24 та 25 тижнів, відповідно, 15%, 55% и 79%. Певному ГВ відповідає певна маса тіла: 600 г - 24 тижням, 750 г - 25 тижням, 850 г - 26 тижням, 1000 г - 27 тижням.

2.Захворюваність. Пояснюються механізми риска розвитку РДС та необхідність проведення ШИВЛ. Всім дітям з ГВ 24 тижні проводиться респіраторна підтримка, з ГВ 25-26 тижнів - до 80-90% дітей, а 27-28 тижнів 50-60% дітей потребують ШВЛ. Батьки інформуються про можливість перинатального інфікування, про необхідність інфекційного скринінгу та стартової антибактеріальної терапії до отримання результатів бактеріологічних досліджень.