Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Kafedra_dityachoyi_stomatologiyi / 4 курс / метод / DTS_2_caries_primary_cl

.pdf
Скачиваний:
167
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
195.81 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ імені О.О. Богомольця

Кафедра дитячої терапевтичної стоматології та профілактики стоматологічних захворювань

«Затверджено»

на методичній нараді кафедри дитячої терапевтичної стоматології та профілактики стоматологічних захворювань

протокол № 19 від 4.05.2012 p.

Зав.кафедри__________проф. Л.О.Хоменко

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЇ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

при підготовці до практичного заняття

Навчальна дисципліна

Дитяча терапевтична стоматологія

Модуль №1

«Карієс, некаріозні ураження, ускладненння

 

карієсу тимчасових і постійних зубів у дітей:

 

клініка, діагностика, лікування»

Змістовий модуль №1

«Ураження твердих тканин тимчасових та

 

постійних зубів у дітей: карієс,гіпоплазія

 

емалі, флюороз, спадкові вади розвитку.

 

Етіологія, патогенез. Клінічні прояви,

 

діагностика, диференційна діагностика,

 

лікування, профілактика»

Тема заняття №2

«Карієс тимчасових зубів у дітей.

 

Закономірності клінічних проявів і перебігу.

 

Діагностика, диференціальна діагностика»

Курс

IV курс

Факультет

Стоматологічний

Кількість годин

3

 

Укладач: ас. Дуда О.В.

 

Рецензент: доц. Остапко О.І.

КИЇВ – 2012

1

1.Актуальність теми:

Карієс є найбільш розповсюдженим захворюванням твердих тканин зубів. На сьогодні у дітей ураженість карієсом зубів є високою, а діагностика має певні труднощі. Знання закономірностей клінічного перебігу карієсу постійних зубів в різні вікові періоди та вміння проводити диференційну діагностику дозволяють правильно поставити діагноз, провести лікування, попередити розвиток ускладнень і зберегти тимчасові зуби до їх фізіологічної зміни.

2.Навчальні цілі:

Знати клінічні прояви у дітей різних форм карієсу в тимчасових зубах.

Оволодіти методами діагностики та диференціальної діагностики карієсу тимчасових зубів.

3.Матеріали для доаудиторної самостійної роботи:

3.1Базові знання, вміння, навички необхідні для вивчення теми:

Знати особливості анатомо-топографічної будови тимчасових зубів у дітей на різних етапах розвитку кореня.

Знати особливості гістологічної будови тимчасових зубів у дітей на різних етапах розвитку кореня.

Знати строки прорізування тимчасових зубів та формування їх коренів.

Знати класифікацію, етіологію та патогенез, клінічну характеристику основних форм карієсу зубів.

Знати правила збору анамнезу у дітей різного віку. Вміти провести стоматологічне обстеження дитини: огляд, зондування, перкусію,пальпацію.

3.2Зміст теми заняття:

Карієс зубів (caries dentis) — це патологічний процес, що розвивається після прорізування зубів і характеризується демінералізацією та руйнуванням твердих тканин зубів з наступним утворенням дефекту у вигляді каріозної порожнини.

Класифікація карієсу зубів :

1. За локалізацією:

-фісурний

-апроксимальний

-пришийковий

-поєднаної локалізації

2

2. За глибиною ураження :

-початковий

-поверхневий

-середній

-глибокий

3.За характером клінічного перебігу: - гострий - хронічний

4.За послідовністю виникнення:

-первинний

-вторинний, або рецидивний

5. За ступенем активності каріозного процесу:

-компенсований карієс

-субкомпенсований карієс

-декомпенсований карієс

Клініка,діагностика,диференційнадіагностикакарієсутимчасових зубів

Клінічні прояви карієсу в тимчасових зубах тісно пов'язанізі стадією розвитку

зуба.

Карієс тимчасових зубів на стадії формування кореня

Особливістю клініки карієсу тимчасових зубів на стадії формування кореня є гострий і надзвичайно гострий перебіг. Каріозні ураження локалізуються переважно у пришийковій ділянці верхніх різців та у фісурах перших і других тимчасових молярів. Карієс швидко прогресує, поширюючись по площині, і охоплює стійкі до карієсу поверхні зуба. Відзначається швидке руйнування дентину тимчасового зуба внаслідок його слабкої мінералізації і відсутності захисних реакцій з боку морфологічно і функціонально незрілої пульпи. Характерною рисою раннього карієсу є множинність ураження тимчасових зубів і симетричне розташування каріозних дефектів.

Незважаючи на активний перебіг каріозного процесу, він, як правило, не супроводжується суб’єктивними відчуттями. Це значно ускладнює диференційну діагностику різних стадій карієсу між собою та з його ускладненнями, що особливо часто виявляються у разі множинного перебігу захворювання.

Карієс тимчасових зубів на етапі формування кореня характеризується швидким переходом неускладненого в ускладнений. Це зумовлено анатомічними особливостями будови дентину і пульпи в тимчасових зубах у цей період: широкі дентинні канальні, тонкий шар недостатньо мінералізованого дентину над пульпою, значний об’єм порожнини зуба, роги пульпи, що розташовані близько до емалево-дентинного сполучення.

3

Морфологічно і функціонально незріла пульпа на етапі формування тимчасового зуба неспроможна утворювати склерозований (прозорий) та замісний (репаративний) дентин, які стримують прогресування каріозного процесу.

Kapiєc тимчасових зубів на стадії сформованого кореня

Гострий початковий кapiєc - це швидкоплинна стадія кapiєcy тимчасових зyбiв, тому в кл ініці діагностується дуже рідко. Kapioзнi плями розташовані у фісурах, на апроксимальних поверхнях різців i молярів та у пришийковій ділянці. Суб'єктивні дані відсутні, об'єктивно - при видаленні нальоту i висушуванні поверхні видно ділянку емалі білого кольору, яка втратила природній блиск. Гострий початковий кapiєc може набути хронічного пepeбiгy або ж перейти в гострий поверхневий кapiєc.

Гострий поверхневий кapiєc є наслідком гострого початкового кapiєcy. Заглиблення кapiєcy в емаль супроводжується виникненням кapioзнoгo дефекту, який не перетинає емалево-дентинного сполучення. Дефекти eмaлi добре помітні при клінічному обстеженні i мають вигляд ділянок крейдоподібно зміненої емалі з видимим руйнуванням її структури. При зондуванні визначається шорстка, розм'якшена поверхня. Скарги, як правило, відсутні. Хронічний пepeбiг поверхневого кapiєcy тимчасових зyбiв на стадії сформованого кореня зустрічається рідко.

Середній кapiєc. Гострий середній кapiєc тимчасових зубів - одна з найпоширеніших клінічних форм кapiєcy на етапі сформованого кореня. Дитина може скаржитися на затримку їжі мiж зубами, чутливість у paзi дії xiмiчних i термічних подразників. Іноді скарги можуть бути відсутні. Під час час об'єктивного обстеження виявляється каріозна порожнина з вузьким вхідним отвором. Підриті краї емалі мають матовий білий колір. Дентин світло-жовтого або жовтого кольору, м׳який, знімається пластами за допомогою екскаватора. На апроксимальній поверхні кapiєc може охоплювати всю поверхню при незначній глибині.

Хронічний cepeднiй кapiєc локалізується переважно на апроксимальних поверхнях, рідше - на жувальних та пришийковій. Клінічний пepeбiг цієї форми кapiєcy в тимчасових зубах безсимптомний. Скарги можуть бути на наявність каріозної порожнини або затримку їжі між зубами. Каріозна порожнина має широкий вхідний отвір, її стінки i дно вкриті щільним пігментованим дентином. Зондування стінок i дна безболіне.

Глибокий кapiєc на стадії сформованого кореня тимчасового зуба частіше має гострий пepeбiг. Суб'єктивно діти можуть скаржитися на больові відчуття внаслідок дії механічних або термічних подразників. Kapioзнa порожнина при гострому глибокому кapiєci локалізується у межах біляпульпарного дентину. Її глибина в тимчасових зубах менша, ніж у постійних, що пояснюється анатомо-топографічними особливостями будови тимчасових зубів. При розташуванні каріозної порожнини на апроксимальній поверхні, де шар твердих тканин досить тонкий і відстань до пульпи незначна, розвиток ускладнень карієсу відбувається швидше. Тому

4

гострий перебіг карієсу з розташуванням каріозної порожнини на апроксимальній поверхні тимчасового зуба частіше є ознакою ускладненого карієсу.

Хронічний перебіг глибокого карієсу в тимчасових зубах у дітей характеризується повільним прогресуванням, утворенням щільного, склерозованого дентину внаслідок активізації захисної функції морфологічно зрілої пульпи.

Карієс тимчасових зубів на стадії резорбції кореня

На стадії резорбції кореня тимчасових зубів карієс зустрічається не часто. У клініці переважно діагностуються ускладення карієсу у вигляді хронічних форм пульпіту та перідонтиту. Таким чином, перебіг карієсу тимчасових зубів має певні закономірності, що відповідають стадіям їхнього розвитку.

3.3 Список рекомендованої літератури

Основна:

1.Терапевтическая стоматология детского возраста. / Под редакцией проф. Хоменко Л.А. – Киев; Книга плюс,2010.- 804 с.

2.Хоменко Л.А., Остапко Е.И., Биденко Н.В. Клинико-рентганологическая диагностика болезней зубов и пародонта у детей и подростков.- Киев: Книга плюс, 2004.- 200 с.

Додаткова:

1.Стоматология детского возраста / Под. ред. Т.Ф. Виноградовой. - М.:

Медицина, 1987. - 525 с.

2.Колесов А.А. Стоматология детского возраста. - М.: Медицина, 1991. - 475 с.

3.Борисенко А.В. Кариес зубов. Киев: Книга плюс, 2000.-342с.

4.Данилевський М.Ф., Борисенко А.В., Політун А.М., Сідельнікова Л.Ф., Несин О.Ф. Терапевтична стоматологія ІI том, Київ, Здоров”я, 2001.

5.Ральф Е. Мак-Дональд, Дейвид Р. Эйвери. Стоматология детей и подростков. Перевод под редакцией Т.В. Виноградовой М. 2003.

5

3.4 Орієнтовна карта для самостійної роботи студентаз літературою по темі заняття

Основні завдання

 

 

Вказівки

Назвіть

особливості

клінічного

перебігу

Випишіть у зошит особливості

карієсу в тимчасових зубах.

 

клінічного перебігу карієсу в

 

 

 

 

тимчасових зубах у дітей

Назвіть

особливості

клінічного

перебігу

Перепишіть у зошит

карієсу у дітей в тимчасових зубах з

особливості клінічного

несформованим коренем (ранній дитячий

перебігу карієсу у дітей в

карієс).

 

 

 

тимчасових зубах з

 

 

 

 

несформованим коренем.

Вивчити клініку, діагностику та

 

Випишіть у зошит особливості

диференційну діагностику гострого та

клініки, діагностики та

хронічного поверхневого карієсу у дітей на

диференційної діагностики

різних етапах розвитку зубів.

 

гострого та хронічного

 

 

 

 

поверхневого карієсу у дітей

 

 

 

 

на різних етапах розвитку

 

 

 

 

зубів.

Вивчити клініку, діагностику та

 

Перепишіть у зошит

диференційну діагностику гострого та

особливості клініки,

хронічного середнього карієсу у дітей на

діагностики та диференційної

різних етапах розвитку зубів.

 

діагностики гострого та

 

 

 

 

хронічного середнього карієсу

 

 

 

 

у дітей на різних етапах

 

 

 

 

розвитку зубів.

Вивчити клініку, діагностику та

 

Випишіть у зошит

диференційну діагностику гострого та

особливості клініки,

хронічного глибокого карієсу у дітей на

діагностики, диференційної

різних етапах розвитку зубів.

 

діагностики гострого та

 

 

 

 

хронічного глибокого карієсу

 

 

 

 

у дітей на різних етапах

 

 

 

 

розвитку зубів.

3.5 Матеріали для самоконтролю студентів на доаудиторному етапі:

А. Теоретичні питання для самоконтролю:

1.Які ви знаєте особливості клінічного перебігу карієсу у дітей в тимчасових зубах з несформованим коренем?

2.Яким чином провести діагностику та диференційну діагностику гострого та хронічного початкового карієсу у дітей на різних етапах розвитку зубів.

3.Опишіть клініку, діагностику та диференційну діагностику гострого та хронічного поверхневого карієсу у дітей на різних етапах розвитку зубів.

4.Яким чином діагностувати та провести диференційну діагностику гострого та хронічного середнього карієсу у дітей на різних етапах розвитку зубів.

6

5.Опишіть клініку, діагностику та диференційну діагностику гострого та хронічного глибокого карієсу у дітей на різних етапах розвитку зубів.

Б. Тестові завдання для самоконтролю репродуктивного рівня теоретичних знань.

1.До лікаря-стоматолога звернулися батьки хлопчика 7 років з метою санації ротової порожнини. На дистально-контактній поверхні 85 зуба виявлено каріозну порожнину в межах плащового дентину. Дно і стінки щільні, пігментовані, при зондуванні безболісні. На холодовий подразник зуб не реагує, перкусія зуба безболісна. Поставте попередній діагноз.

А. Хронічний середній карієс В. Гострий середній карієс С. Хронічний глибокий карієс Д. Гострий глибокий карієс Е. Гострий поверхневий карієс

2.У дитини 1,5 років декілька місяців назад почали руйнуватися передні зуби на верхній щелепі. На вестибулярній поверхні в пришийковій ділянці 52, 51, 61, 62 зубів виявлені каріозі порожнини в межах плащового дентину. Дно і стінки заповнені розм’якшеним дентином світло-жовтого кольору. Під час некротомії екскаватором на рівні емалево-дентинного з’єднання з’явилася болісність. Поставте попередній діагноз.

А. Гострий початковий карієс В. Хронічний початковий карієс С. Гострий середній карієс Д. Хронічний середній карієс Е. Гострий поверхневий карієс

3.Мати 4-річного хлопчика скаржиться на наявність у дитини порожнини в нижньому зубі зліва. Об’єктивно: на жувальній поверхні 74 зуба виявлено каріозну порожнину заповнену пігментованим дентином. Після препарування: дно каріозної порожнини розташовано в межах біля пульпарного дентину, щільне, при зондуванні безболісне. Реакція на температурні подразники відсутня. На перкусію зуб не реагує. Поставте діагноз.

А. Гострий глибокий карієс В. Хронічний середній карієс С. Гострий глибокий карієс Д. Хронічний глибокий карієс

Е. Хронічний фіброзний пульпіт

4.Батьки дитини 5 років звернулися зі скаргами на наявність у нього порожнини в зубі на верхній щелепі. Об’єктивно: у 64 зубі на медіальній поверхні-каріозна порожнина з широким вхідним отвором у межах щільного

7

плащового дентину. Зондування дна і стінок безболісне. Реакція на термічні подразники відсутня, перкусія безболісна. Під час препарування на рівні емалево-дентинного з’єднання з’явився біль. З яким захворюванням у першу чергу варто проводити диференційну діагностику?

А. Хронічним періодонтитом Б. Хронічним середнім карієсом С. Хронічним глибоким карієсом Д. Гострим глибоким карієсом

Е. Хронічним фіброзним пульпітом

5.Батьки дитини 7,5 років звернулися з метою санації порожнини рота. При огляді в 85 зубі каріозна порожнина в межах емалево-дентинного з’єднання. Дентин світлий, розм’якшений знімається шарами. Був поставлений діагноз – гострий середній карієс. З яким захворюванням потрібно проводити диференційну діагностику?

А. Гострим поверхневим карієсом В. Хронічним періодонтитом С. Гострим глибоким карієсом

Д. Хронічним поверхневим карієсом Е. Хронічним глибоким карієсом

6.У дитини 5-ти років на жувальній поверхні 65 зуб виявлена каріозна порожнина з невеликим вхідним отвором. Після зняття нависаючих країв емалі розм’якшений дентин легко видаляється екскаватором. Дно каріозної порожнини розташовано в межах плащового дентину. Зондування емалеводентинної границі безболісне. Поставте попередній діагноз.

А. Гострий середній карієс В. Хронічний середній карієс С. Гострий глибокий карієс Д. Гострий поверхневий карієс

7.Батьки 1,5 річної дитини звернули увагу на появу білих плям на передніх зубах верхньої щелепи кілька тижнів назад. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні в пришийковій ділянці 52, 51, 61, 62 зубів виявлені білі плями без блиску. Емаль при зондуванні – шорсткувата, піддатлива. Поставте попередній діагноз.

А. Хронічний початковий карієс В. Системна гіпоплазія емалі С. Хронічний поверхневий карієс Д. Гострий початковий карієс Е. Гострий поверхневий карієс

8.У 5-ти річної практично здорової дитини під час профілактичного огляду виявлена каріозна порожнина в 84 зубі. Зуб раніше не болів. На медіальноконтактній поверхні 84 зуба – каріозна порожнина в межах плащового

8

дентину, дно і стінки пігментовані, щільні, при зондуванні безболісні. На холодне зуб не реагує, перкусія – безболісна. Слизова оболонка в проекції коренів 84 зуб без змін. З яким захворюванням у першу чергу варто проводити диференційну діагностику?

А. Хронічний поверхневий карієс В. Хронічний пульпіт С. Хронічний періодонтит

Д. Хронічний середній карієс Е. Гострий середній карієс

9.Батьки 2-х річної дитини звернулися зі скаргами на руйнування передніх зубів на верхній щелепі. На вестибулярній поверхні 52, 51, 61, 62 зубів у пришийковій ділянці виявлені каріозні порожнини в межах емалі. Емаль втратила блиск, розм’якшена, знімається екскаватором. Поставте попередній діагноз.

А. Гострий середній карієс В. Хронічний поверхневий карієс С. Гострий поверхневий карієс Д. Гострий початковий карієс Е. Хронічний початковий крієс

10.Батьки 3,5 річної практично здорової дитини звернулися з метою санації порожнини рота. На жувальній поверхні 74 зуба виявлена каріозна порожнина з вузьким вхідним отвором. При зондуванні зонд застряє у розм’якшеному дентині. Після зняття нависаючих країв емалі, дентин був легко видалений екскаватором в межах плащового дентину. Зондування дна каріозної порожнини болісне. Поставте попередній діагноз.

А. Гострий глибокий карієс В. Гострий початковий карієс С. Гострий початковий карієс Д. Гострий поверхневий карієс

Е. Хронічний фіброзний пульпіт

4.Матеріали для аудиторної самостійної роботи студента.

4.1Перелік практичних завдань, які необхідно виконати на практичному заняті:

1. Провести

1.

Скарги.

 

опитування

2.

Хвороби батьків.

 

дитини і батьків

3.

Хвороби дитини.

 

 

4.

Коли з’явились зміни зовнішнього

 

 

 

вигляду зубів

 

9

2. Провести

1.

Оволодіти навиками діагностики різних

Під час

огляд твердих

 

форм карієсу в тимчасових зубах у дітей.

обстеження

тканин зубів у

2.

Провести диференційну діагностику

необхідно

дитини.

 

гострого та хронічного поверхневого

провести огляд

 

 

карієсу у дітей на різних етапах розвитку

всіх зубів, а не

 

 

зубів.

тільки того який

 

3.

Провести диференційну діагностику

на думку

 

 

гострого та хронічного середнього карієсу

хворого є

 

 

у дітей на різних етапах розвитку зубів.

причиною болю

 

4.

Провести диференційну діагностику

і неприємних

 

 

гострого та хронічного глибокого карієсу

відчуттів.

 

 

у дітей на різних етапах розвитку зубів.

 

3. Провести

1.

Провести рентгенологічне обстеження.

Найчастіше

спеціальні

 

 

використовують

методи

 

 

знімки всіх зубів

обстеження:

 

 

 

рентгенографію.

 

 

 

4. Провести

Виконати у наступній послідовності:

 

курацію дитини,

1.

Заповнити паспортну частину історії

 

у якої виявлено

 

хвороби.

 

каріозні

2.

Зібрати скарги у дитини і батьків.

 

ураження зубів.

3.

Зібрати анамнез розвитку хвороби:

 

 

4.

Зібрати анамнез життя дитини.

 

 

5.

Провести загальне обстеження: визначити

 

 

 

колір шкіри обличчя, визначити стан

 

 

 

регіонарних лімфовузлів, визначити

 

 

 

наявність ознак порушення функцій та

 

 

 

шкідливих звичок, визначити величину

 

 

 

ротової щілини, вираженість носогубних

 

 

 

та підборідних складок, положення і

 

 

 

характер червоної облямівки губ.

 

 

6.

Дані стоматологічного статусу: записати

 

 

 

зубну формулу, прикус, стан СОПР

 

 

 

(відмітити гіперемію і набряк на яснах).

 

 

7.

Поставити попередній діагноз.

 

 

8.

Провести додаткові методи обстеження.

 

 

9.

Поставити остаточний діагноз. Пояснити

Рентгенографія.

 

 

батькам сутність захворювання, прогноз і

 

 

 

лікувальну тактику

 

 

10.Скласти план лікування.

 

 

11.Заповнити щоденник курації.

Ремінералізуюча

 

 

 

терапія

 

 

 

Реставрація СІЦ.

10

Соседние файлы в папке метод