Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
152
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
181.94 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ імені О.О. Богомольця

Кафедра дитячої терапевтичної стоматології та профілактики стоматологічних захворювань

«Затверджено»

на методичній нараді кафедри дитячої терапевтичної стоматології та профілактики стоматологічних захворювань

протокол № 10 від 18.01.2013 p.

Зав.кафедри__________проф. Л.О.Хоменко

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЇ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

при підготовці до практичного заняття

Навчальна дисципліна

Дитяча терапевтична стоматологія

Модуль №1

«Карієс, некаріозні ураження, ускладненння

 

карієсу тимчасових і постійних зубів у дітей:

 

клініка, діагностика, лікування»

Змістовий модуль №3

«Періодонтит тимчасових і постійних зубів

 

у дітей: етіологія, патогенез, клінічні прояви,

 

діагностика, диференційна діагностика,

 

лікування, профілактика»

Тема заняття № 27

«Травма тимчасових і постійних зубів у

 

дітей. Причини. Клініка. Діагностика»

Курс

IV курс

Факультет

Стоматологічний

Кількість годин

2

 

Укладач: ас. Шуминська Т.А.

 

Рецензент: доц. Шматко В.І.

КИЇВ – 2013

1. Актуальність теми

Однією з актуальних проблем дитячої стоматології є проблема збереження зубів після травматичних пошкоджень. Це обумовлено поширеністю вказаної патології, яка за даними літератури становить 5-30% та має тенденцію до зростання. Безпосереднім наслідком травми зуба є порушення кровообігу пульпи та її подальший некроз. Це, в свою чергу, призводить до розвитку хронічного запального процесу в періодонті, формуванню одонтогенних кіст, сповільненню або припиненню росту кореня та його резорбції. Наслідком цих ускладнень є втрата травмованих зубів. За даними Гіналі Н.В. ( 1987р.) травма зубів - друга після карієсу причина їх втрати у дітей та підлітків. В зв'язку з цим діагностика, лікування та профілактика ускладнень травматичних ушкоджень зубів є актуальною проблемою стоматології дитячого віку. Надання кваліфікованої медичної допомоги такому контингенту хворих залежить від знань лікарем особливостей діагностики та лікування різноманітних форм травм зубів.

2. Нвчальні цілі:

1.Знати правила збору анамнезу, основні параметри оцінки стану зубів та альвеолярних паростків при травматичних ураженнях зубів у дітей.

2.Знати клінічний перебіг різних видів травматичних уражень зубів у дітей різного віку.

3.Вміти діагностувати травматичні ураження зубів у дітей різного віку.

3.Матеріали для самостійної роботи:

3.1 Базові знання, вміння, навички необхідні для вивчення теми:

Дисципліни

Знати

 

Уміти

 

 

 

Нормальна

Знати особливості анатомічної будови

 

анатомія

щелепно-лицевої ділянки у дітей в різні

 

 

вікові періоди.

 

 

Гістологія

Знати особливості гістологічної будови

 

 

тимчасових та постійних зубів у дітей на

 

 

різних етапах розвитку кореня.

 

 

Нормальна

Терміни прорізування та етапи

 

 

фізіологія

формування коренів постійних зубів.

 

Дитяча

Знати особливості клінічного

перебігу

Вміти провести

терапевтична

пульпіту, періодонтиту у дітей на різних

обстеження дитини із

стоматологія

етапах розвитку кореня зуба.

 

травматичним

 

 

 

ураженням зуба.

2

3.2. Зміст теми заняття:

Під травмою зуба розуміють порушення анатомічної цілості зуба, тканин, що його оточують, або зміну положення зуба в зубному ряду.

Пошкодження зубів є наслідком прямих (фактори діють безпосередньо на зуб) або непрямих (фактори діють на м'які тканини - щоку, губу) травм. Наслідки травматичних пошкоджень зубів залежать від сили та напрямку удару, твердості та форми предмета. Найбільш поширеними причинами травм зубів є падіння та удар зубами об твердий предмет, спортивні травми та удари твердим предметом. Сприяють травмуванню зубів дефекти прикусу, особливо з відхиленням передніх зубів, дефекти координації скелетних м'язів, напади епілепсії, тощо.

Тріщина емалі.

Макроскопічно тріщина або тріщини емалі візуалізуються при освітленні тканин зуба світлом, направленим вздовж вісі зуба. Тріщини розташовані в межах емалі.

Тріщини частіше локалізуются на вестибулярній поверхні верхніх різців. Вони можуть перетинати поверхню коронки вертикально, горизонтально, косо або можуть розгалужуватись. Тріщини емалі при травмі можуть поєднуватись з іншими видами гострої травми зубів (струс, підвивих, вивих і т.д.).

Перелом коронки зуба в межах емалі.

При переломах коронки в межах емалі хворі скаржаться на біль при накушуванні на зуб, на гострий край емалі, який травмує губи і язик. При

об’єктивному обстеженні виявляється перелом емалі обмежений мезіоінцезіальним або дистоінцезіальним кутом.

Перелом коронки в межах емалі та дентину.

Хворі з такими переломами скаржаться на естетичний дефект, пов'язаний із відсутністю частини коронки зуба, чутливість від температурних та хімічних подразників, біль при накушуванні.

Під час огляду виявляється перелом коронки зуба в межах плащового або навклопульпарного дентину. Перкусія зуба слабо болісна. На рентгенограмі виявляється відсутність частини коронки. Корінь зуба може знаходитись на різній стадії формування. У рідких випадках виявляється розширення періодонтальної щілини. При визначенні ЕОД реакція пульпи в межах норми або дещо завищена. Але в перше відвідування, невдовзі після травми ці дані можуть бути невірними. Це пояснюється набряком пульпи, тканин періодонту, пошкодженням судинно-нервового пучка. Тому ЕОД травмованого зуба слід повторити через декілька днів для визначення життєздатності пульпи.

Перелом коронки зуба з оголенням пульпи.

Оголення пульпи може бути від крапкового до повного. Здебільшого переважають скарги на біль унаслідок механічних подразників, менше - температурних. Колір травмованої пульпи залежить від терміну звертання пацієнта. Відразу після травми можна побачити крапковий крововилив або

3

яскраво - червону пульпу в місці перелому. Якщо минуло декілька днів, оголена поверхня набуває сіро-бурого кольору. Зондування пульпи різко болісне. Перкусія є болісною за рахунок травматичного ушкодження тканин періодонта. Під час рентгенографії визначають ступінь розвитку кореня та можливий його перелом.

Ускладнений перелом кореня та коронки зуба з оголенням пульпи.

Коронково - кореневий перелом є складним видом травм і зустрічається досить рідко. Основною скаргою хворих є біль при накушуванні та рухомість зуба. Лінія перелому проходить через емаль, дентин, цемент кореня. Такий вид перелому не завжди виявляється візуально. За допомогою пінцету виявляється патологічна рухомість тієї частини зуба , яка утримується тільки м"якими тканинами ясенного краю. Дані ЕОД - в межах норми, або завищені. Колір зуба може бути незначно змінений. Порожнина зуба частіше розкрита. Головна роль у діагностиці належить рентгенографії.

Перелом кореня зуба.

Може бути самостійним або поєднуватися з пошкодженням твердих тканин зуба. Перелом кореня може статися на різних рівнях довжини кореня зуба: верхівковій, серединній або пришийковій. Перелом може бути із зміщенням фрагментів кореня або без зміщення.

Розрізняють такі види переломів: поперечний, повздовжній, косий та комбінований.

Повздовжній, косий, та комбінований переломи - тяжкі види травм зуба і тому найчастіше є причиною видалення зуба.

Анамнез і клінічні дані:

В перші години після травми постраждалий скаржиться на незначний, ниючий біль при накушуванні та рухомість зуба. При обстеженні зуба з кореневим переломом може бути зміщення коронки зуба в зубному ряді та кровоточивість із гінгівальної борозенки. Зміщення фрагменту та ступінь рухомості коронки менше виражені, якщо перелом розташований ближче до апексу.

Зуб з переломом кореня часто відразу після травми перестає реагувати на температурний та електричний тести. Головну роль у діагностиці кореневих переломів відіграє рентгенографія. Основна рентгенологічна ознака перелому кореня - лінія просвітлення (виглядає темною на негативі), яка проходить від медіальної до дистальної поверхні кореня та порушення цілісності цементу кореня зуба. Але слід пам'ятати, якщо не виникло повне відділення фрагментів кореня у момент травми, рентгенографія може і не показати чіткої картини перелому через набряк тканин та наявності гематоми.

Струс зуба.

Струс зуба супроводжує усі вищеописані види травм зубів. Але окремо розглядається він у тому разі, коли після травми не діагностується ніякий інший вид травми зуба.

4

Клінічно тверді тканини зуба не мають ушкоджень. Хворі скаржаться на біль при накушуванні на зуб. Об'єктивно: зуб розташований в зубній дузі, нерухомий, перкусія зуба болісна . ЕОД пульпи вказує на її життєздатність.

Підвивих зуба.

При вказаній травмі, збільшується рухомість зуба без зміщення його в зубному ряду.

Хворі скаржаться на гострий біль при накушуванні. Колір зуба не змінений. Тканини зуба та кореня не ушкоджені. Рухомість зуба 1-2 ступеня. Реакція на перкусію травмованого зуба позитивна. Можлива незначна кровотеча з періодонтальної щілини. Дані ЕОД коливаються від нормальних цифр до цифр, які вказують на загибель пульпи. Ці дані залежать від сили удару і ступеня сформованості кореня зуба. На рентгенограмі - частіше рівномірне розширення періодонтальної щілини.

Вколочений вивих.

В залежності від глибини заглиблення зуба в альвеолярну кістку, розрізняють часткову або повну інтрузію (вколочення). При частковій інтрузії пошкоджений зуб зазвичай залишається нерухомим, відмічається кровоточивість із зубо-ясенної борозенки. Ясна в області зуба набряклі.

На рентгенограмі визначається інтраоклюзі та стончення або відсутність періодонтальної щілини.

Повна інтрузія зуба – зустрічається досить рідко, у зубах із незавершеним формуванням кореня. Клінічно зуб в порожнині рота не визначається. Набряк ясен перекриває різальний край зуба. Тільки уважне клінічне та рентгенологічне обстеження допоможуть встановити правильний діагноз.

На рентгенограмі просліджується весь зуб, занурений глибоко в альвеолу. Періодонтальна щілина відсутня.

Повний вивих зуба.

У цьому випадку відбувається розрив пульпи, розрив періодонту, втрата зуба та травмування альвеоли. Об'єктивно: відсутність зуба в лунці.

Травми тимчасових зубів.

У цій групі спостерігаються всі випадки вищеописаних пошкоджень, що стосувались постійних зубів.

Травми тимчасових зубів у дітей зустрічаються досить часто у віці від 1 до 3 років. Найпоширенішими в цьому віці є підвивихи, інтрузивний, екструзивний вивихи зубів. Перелом коронок або кореня тимчасових зубів досить зустрічається рідко. Це пояснюється меншим ступенем мінералізації кісткової тканини альвеолярного відростка і її більшою еластичністю в цьому віці.

При вивихах завжди ушкоджується підтримуючий апарат зуба, зокрема, кругова зв'язка зуба, періодонт і альвеолярна кістка.

5

3.3. Список рекомендованої літератури

ОСНОВНА ЛІТЕРАТУРА:

1.Терапевтическая стоматология детского возраста. /Под редакцией проф..Хоменко Л.А. – Киев; Книга плюс,2007.- 813 с.

2.Хоменко Л.А., Остапко Е.И., Биденко Н.В. Клинико-рентганологическая диагностика болезней зубов и пародонта у детей и подростков.- Киев:Книга плюс, 2004.- 200 с.

ДОПОМІЖНА ЛІТЕРАТУРА:

1.Стоматология детского возраста / Под. ред. Т.Ф. Виноградовой. - М.:

Медицина, 1987. - 525 с.

2.Колесов А.А. Стоматология детского возраста. - М.: Медицина, 1991. - 475 с.

3.Борисенко А.В. Кариес зубов. Киев: Книга плюс, 2000.-342с.

4.Данилевський М.Ф., Борисенко А.В., Політун А.М., Сідельнікова Л.Ф., Несин О.Ф. Терапевтична стоматологія (фантомний курс) I том, Київ, Здоров”я, 2001.

5.Ральф Е. Мак-Дональд, Дейвид Р. Эйвери. Стоматология детей и подростков. Перевод под редакцией Т.В. Виноградовой М. 2003.

3.4.Орієнтовна карта для самостійної роботи студента

Основні завдання

 

Вказівки

Відповідь

Назвіть

класифікацію

травматичних

 

 

пошкоджень зубів по Елісу та ВООЗ.

 

 

Назвіть

особливості перебігу клініки

 

 

гострої травми зубів у дітей у різні вікові

 

 

періоди.

 

 

 

 

Вкажіть особливості перебігу, клініки

Назвати клінічні ознаки.

 

при переломі коронки зуба в межах емалі.

Перерахувати

 

 

 

 

рентгенологічні ознаки,

 

 

 

 

показники ЕОД

 

Вкажіть особливості клінічного перебігу,

Назвати клінічні ознаки.

 

методи діагностики при переломі

Перерахувати

 

коронки зуба в межах емалі та дентину.

рентгенологічні ознаки,

 

 

 

 

показники ЕОД

 

Вкажіть особливості клінічного перебігу

Назвати клінічні ознаки.

 

додаткові методи діагностики, при

Перерахувати

 

переломі коронки зуба з оголенням

рентгенологічні ознаки,

 

пульпи

 

 

показники ЕОД

 

Опишіть клініку, додаткові методи

Назвати клінічні ознаки.

 

діагностики при повному вивиху зуба та

Перерахувати

 

підвивиху зуба.

 

рентгенологічні ознаки,

 

Опишіть клініку, додаткові методи

показники ЕОД

 

діагностики при переломі кореня зуба.

 

 

Вкажіть особливості клініки

 

Назвати клінічні ознаки.

 

травматичних ушкоджень тимчасових

Перерахувати

 

зубів, методи діагностики.

 

рентгенологічні ознаки.

 

6

3.5. Матеріали для самоконтролю студентів

А. Теоретичні запитання для самоконтролю:

1.Які основні причини виникнення травми зубів у дітей ?

2.Назвіть класифікацію травматичних пошкоджень зубів по Елісу та ВООЗ.

3.Назвіть особливості перебігу клініки гострої травми зубів у дітей у різні вікові періоди.

4.Вкажіть особливості перебігу клініки при переломі коронки зуба в межах емалі.

5.Вкажіть особливості клінічного перебігу методи діагностики при переломі коронки зуба в межах емалі та дентину.

6.Вкажіть особливості клінічного перебігу додаткові методи діагностики

1. при переломі коронки зуба з оголенням пульпи.

7.Опишіть клініку, додаткові методи діагностики при повному вивиху зуба, переломі кореня зуба підвивиху зуба.

8.Вкажіть особливості клініки травматичних ушкоджень молочних зубів, методи діагностики.

9.Вкажіть особливості додаткових методів обстеження дітей з ГТ3.

10.Назвіть можливі ускладнення після травми тимчасових та постійних зубів.

В.Тестові завдання для самоконтролю рівня теоретичних знань.

1. Хлопчик віком 7 років ударився обличчям і травмував верхні передні зуби. Об’єктивно: коронкові частини 11 та 12 зубів відсутні на 1/3. Порожнини зубів закриті. Зондування по лінії перелому зубів і їх перкусія болісні. Слизова оболонка в ділянці 11 та 12 зубів дещо гіперемійована, набрякла. Який додатковий метод дослідження доцільно використати:

А. Візіорадіографію В. Стоматоскопію

С. Рентгенографію

D. Ортопантомографію Е. Біопотенціалометрію

2.Дитина 8 років скаржиться на естетичний дефект та періодичний самовільний біль протягом останньої доби. З анамнезу стало відомо, що 2 тижні тому під час падіння отримав перелом коронки 11 зуба. Об’єктивно: косий перелом коронки

11зуба. Сполучення з порожниною зуба відсутнє. Колір зуба незмінений. Зондування лінії перелому коронки болісне. Температурна проба викликає різкий біль. Перкусія безболісна. Слизова оболонка в області 11 зуба без змін. Поставте попередній діагноз.

А. Гострий серозний пульпіт

В. Загострення хронічного періодонтиту С. Гострий гнійний пульпіт Д. Гіперемія пульпи Е. Періостит верхньої щелепи.

3.Хлопчик 14 років звернувся до стоматолога із скаргами на зміну кольору 31 зуба, наявність нориці в області верхівки кореня 31 зуба. Із анамнезу стало

7

відомо, що у віці 9 років під час катання на ковзанах отримав травму зубів, скол ріжучого краю коронки 31 зуба. До лікаря звернувся наступного дня. Стоматолог зішліфував лінію відлому коронки та радив диспансерне спостереження. Повторно до лікаря не з’являвся. Через рік зуб змінився у кольорі. Об’єктивно: 31 зуб змінений у кольорі. Реакція на температурні подразники відсутня. Перкусія зуба безболісна. В області верхівки кореня 31 зуба нориця із серозно-гнійним ексудатом. На рентгенограмі відмічається розрідження кісткової тканини в області верхівки кореня 31 зуба з нечіткими контурами. Поставте попередній діагноз.

А. Гострий серозний пульпіт В. Загострення хронічного періодонтиту

С. Хронічний гранулематозний періодонтит

Д. Хронічний гранулюючий періодонтит

Е. Періостит верхньої щелепи.

4. Дитина 10 років скаржиться на біль при відкушуванні твердої їжі в 12 зубі після отриманої травми минулої доби. Об’єктивно: 12 зуб займає правильне положення у зубній дузі, перкусія слабо болісна. На рентгенограмі патологічних змін не виявлено. Рухливість зуба не визначена. Слизова оболонка в області 12 зуба без змін. Поставте діагноз.

А. Струс зуба

В. Підвивих зуба С. Вивих зуба

Д. Перелом коронки зуба Е. Перелом кореня зуба.

5. Дитина 9 років звернулася до стоматолога після отриманої травми 12 зуба. Лікар провів клінічне обстеження та рентгенологічне дослідження хворого та встановив діагноз – струс 12 зуба. Назвіть рентгенологічні ознаки такого виду травми.

А. Відсутність рентгенологічних змін

В. Звуження періодонтальної щілини у верхівки зуба С. Розширення періодонтальної щілини у верхівки зуба Д. Рівномірне звуження періодонтальної щілини Е. Рівномірне розширення періодонтальної щілини

8

4. Матеріали для аудиторної самостійної роботи студента.

4.1. Перелік практичних завдань, які необхідно виконати на практичному заняті:

Учбове

Послідовність виконання дій при

Вказівки,

завдання

оволодінні навичками.

зауваження.

1. Оволодіти

1.

Де , коли, при яких обставинах

При підозрі на

методикою

 

виникла травма

черепно-мозгову

збору анамнезу

2.

Визначити загальний соматичний стан

травму необхідно

у дітей та

 

(головний біль, блювота, втрата

направити дитину

батьків при

 

свідомості)

до

гострій травмі

3.

Чи звертався до іншого медичного

спеціалізованого

зуба

 

закладу, яка надавалась медична

медичного

 

 

допомога.

закладу

 

4.

Питання, які визначають юридичні і

 

 

 

соціальні наслідки травми

 

 

5.

Алергологічний анамнез

 

2. Оволодіти

1.

Огляд

Звертають увагу

методикою

2.

Перкусія

на положення

основних та

3.

Пальпація

зуба відносно

дотакткових

4.

Температурна чутливість

зубної дуги, колір

методів

5.

Рентгенографія

коронки, межі

дослідження

6.

ЄОД

перелому

при травмі зуба

7.

Трансілюмінація

коронкової

 

 

 

частини, наявність

 

 

 

кровотечі із

 

 

 

пульпи та

 

 

 

зубоясенного

 

 

 

сполучення.

 

 

 

Пальпаторно

 

 

 

визначають

 

 

 

рухливість зуба

3. Провести

1.

Заповнити паспортну частину історії

 

курацію

 

хвороби.

 

дитини із

2.

Зібрати скарги у дитини і батьків.

 

гострою

3.

Зібрати анамнез

 

травмою зуба

4.

Зібрати анамнез життя дитини.

 

 

5.

Провести загальне обстеження.

 

 

6.

Дані стоматологічного статусу:

 

 

 

записати зубну формулу, прикус, стан

 

 

 

СОПР, дані об’єктивного обстеження.

 

 

7.

Поставити попередній діагноз.

 

 

8.

Провести додаткові методи

 

 

 

обстеження.

 

 

9.

Поставити остаточний діагноз.

 

9

Соседние файлы в папке метод