Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
патан тести.docx
Скачиваний:
121
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
115.44 Кб
Скачать
  1. Чоловік 55 років тривалий час хворів на хронічний гломерулонефрит. Помер при явищах хронічної ниркової недостатності. На поверхні епікарду і парієнтального листка перикарду виявлені сірувато-білі ворсинчасті накладення. Який патологічний процес мав місце в перикарді?

    1. Організація

    2. Проліферативне запалення

    3. 11Фібринозне запалення

    4. Геморагічне запалення

    5. Артеріальне повнокров'я

  1. Дівчинка 6 років захворіла дифтерією і померла на 3-ю добу від асфіксії. На аутопсії слизиста оболонка трахеї і бронхів потовщена, набрякла, тьмяна, покрита сіруватими плівками, які легко відділяються. Про який вид запалення свідчать морфологічні зміни.

    1. Серозне запалення

    2. Геморагічне запалення

    3. Дифтерійне запалення

    4. Катаральне запалення

    5. 11Крупозне запалення

  1. На розтині померлого від дизентерії слизиста оболонка товстої кишки повнокровна, покрита плівкою сірого кольору, яка відділяється насилу. Який вид запалення розвинувся в кишці у хворого?

    1. Крупозне запалення

    2. Геморагічне запалення

    3. 11Дифтерійне запалення

    4. Серозне запалення

    5. Катаральне запалення

  1. У хворого 28 років мигдалини значно збільшено, повнокровні, болючі, з щільними брудно-сірими плівками, які розповсюджуються на тверде піднебіння, пов'язаними з належними тканинами; при спробі відділення розвивається кровотеча. Який патологічний процес обумовлює дані морфологічні зміни?

    1. Крупозне ексудативне запалення

    2. Катаральне ексудативне запалення

    3. 11Дифтерійне ексудативне запалення

    4. Гнійне ексудативне запалення

    5. Геморагічне ексудативне запалення

  1. Хворий хронічним пієлонефритом помер від хронічної ниркової недостатності. За життя аускультативно відмічений феномен "шум тертя перикарду". На розтині епікард тьмяний, покритий "волосяним покривом". Який перикардит по характеру запалення має місце?

    1. 11Крупозний

    2. Дифтерійний

    3. Гнійний

    4. Гнильний

    5. Серозний

  1. При розтині трупа дівчинки, яка померла від асфіксії, виявлено, що слизова оболонка трахеї і бронхів покрита блідо-сірими плівками, рихло зєднаними з належними тканинами і що легко знімаються пінцетом. Просвіт сегментарних бронхів заповнений рихлими масами сіро-білого кольору. Який трахеобронхіт по характеру ексудату відмічений при розтині?

    1. Катаральний

    2. 11Крупозний

    3. Дифтерійний

    4. Гнійний

    5. Гнильний

  1. Дитина 6 років доставлена в приймальний покій дитячої лікарні в стані асфіксії. У гортані виявлені білуваті обтуруючі просвіт плівки, що легко відділяються. Проведена трахеостомія. Який вид запалення розвинувся в гортані?

    1. Геморагічне запалення

    2. Дифтерійне запалення

    3. 11Крупозне запалення

    4. Катаральне запалення

    5. Гнійне запалення

  1. Слизиста оболонка трахеї тьмяна, повнокровна, з нашаруванням сіро-білих плівок. Найбільш вірогідна форма запалення:

    1. Гнійне

    2. Серозне

    3. 11Фібринозне

    4. Проліферативне

    5. Змішане

  1. У дитини 4 років мигдалини збільшені, покриті білястими плівками, що знімаються насилу. Виберіть відповідь, яка характеризує зміни в зіві і мигдалинах.

    1. 11Дифтерійне запалення

    2. Каеозний некроз

    3. Фібріноїдний некроз

    4. Крупозне запалення

    5. Гнійне запалення

  1. При розтині хворого, який помер від крупозної пневмонії, в плевральній порожнині непрозора рідина, на вісцеральній плеврі - сіруватого кольору плівка. Визначити вид запалення на вісцеральній плеврі.

    1. 11Фібринозне

    2. Катаральне

    3. Гнійне

    4. Гранулематозне

    5. Геморагічне

  1. У дитини підвищилася температура тіла, з'явилися болі при ковтанні. При огляді піднебінні мигдалини збільшені, темно-червоні, покриті сіро-жовтими плівками, щільно спаяними з поверхнею мигдалин. Яке запалення розвинулося в мигдалинах?

    1. Крупозне

    2. Геморагічне

    3. 11Дифтерійне

    4. Гнійне

    5. Катаральне

  1. Дитина доставлена в санпропускник в стані асфіксії. При огляді в гортані виявлені білуваті обтуруючі просвіт і легко витягувані плівки. Лікар запідозрив дифтерію. У якій формі запалення гортані йдеться?

    1. Катаральне запалення

    2. 11Крупозне запалення

    3. Дифтерійне запалення

    4. Серозне запалення

    5. Гнійне запалення

  1. Дівчинка 4 років на 3 добу від початку захворювання дифтерією померла від дійсного крупу. На аутопсії слизиста оболонка гортані, трахеї і бронхів потовщена, набрякла, тьмяна, покрита сіруватою плівкою, яка легко відділяється. Визначите вид ексудативного запалення гортані:

    1. Серозне

    2. 11Фібринозне

    3. Гнійне

    4. Змішане

    5. Катаральне

  1. При розтині чоловіка 28 років, який хворів на підгострий гломерулонефрит і помер при явищах прогресуючої уремії, на поверхні перикарду, вісцелярному і пристінковому листках плеври, очеревина спостерігалася нашарування у вигляді білуватих ниток, які легко відділялися від належної тканини. Вказати різновид запалення в серозних оболонках.

    1. Дифтерійне фібринозне запалення

    2. Гнійне запалення

    3. Дифузне проліферативне запалення

    4. 11Крупозне фібринозне запалення

    5. Серозне запалення

  1. На слизистій оболонці мигдалин і м'якого піднебіння виявляються білувато-сірого кольору плівки, які щільно сполучені з тією, що прилягае до тканини, при спробі зняти плівку на її місці виникає глибокий дефект тканини. Визначити патологічний процес, який виник на слизистій оболонці мигдалин і м'якого піднебіння.

    1. Серозне запалення

    2. Крупозне запалення

    3. Гнійне запалення

    4. 11Дифтерійне запалення

    5. Змішане запалення

  1. У померлого від гострого трансмурального інфаркту міокарду на розтині на поверхні перикарду виявлено: ниткоподібні відкладення білувато-коричневого кольору, які сполучають парієнтальний і вісцеральний листки перикарду між собою. Вказати різновид запалення в перикарді?

    1. 11Крупозне запалення

    2. Дифтерійне запалення

    3. Серозне запалення

    4. Гнійне запалення

    5. Гранулематозне запалення

  1. Дівчинка віком 5 років захворіла дифтерією. На третю добу померла від асфіксії унаслідок дійсного крупу. На розтині встановлено, що слизиста оболонка гортані, трахеї і бронхів потовщена, набрякла, тьмяна, покрита сіруватими плівками, які легко відділяються. Про який патологічний процес свідчать морфологічні зміни в гортані:

    1. Серозне запалення

    2. Гнійне запалення

    3. Дифтерійне запалення

    4. Катаральне запалення

    5. 11Крупозне запалення

  1. У дитини з помірно вираженою загальною інтоксикацією виявлена дифтерія з поразкою крупних бронхів. Який вид запалення бронхів при дифтерії?

    1. 11Крупозне

    2. Дифтерійне

    3. Альтеративне

    4. Геморагічне

    5. Продуктивне

  1. На розтині померлого від менінгіту м'які мозкові оболонки потовщені, різко повнокровні, тьмяні, набряклі, просочені густим зеленувато-жовтим ексудатом. Про яку форму запалення йдеться?

    1. Серозне

    2. 11Гнійне

    3. Фібринозне крупозне

    4. Фібринозне дифтрійне

    5. Геморагічне

  1. Дитині 8 років, що поступла в інфекційне відділення з високою температурою до 38 градусів, дрібноплямистим яскраво-червоним висипом на шкірі, був поставлений діагноз скарлатини. Слизиста оболонка зіву яскрава, гіперемійована, набрякла, мигдалини різко збільшені, з тьмяними вогнищами жовтувато-сірого кольору і ділянками чорного кольору. Яке запалення лежить в основі змін в зіві?

A.11Гнійно некротичне

B.Фібринозне

C. Геморагічне

D. Серозне

E/. Катаральне

  1. Захворювання дитини почалося з нежиті, нездужання. З'явилася висока температура, головний біль, нудота, блювота. Дитина госпіталізована в інфекційне відділення, проте через 2 доби, не дивлячись на лікування, наступила смерть. На розтині виявлені різко потовщені, тьмяні, набряклі повнокровні жовтувато-зеленуватого кольору м'які мозкові оболонки, мозок різко набряклий з тим, що уклинило стовбур у великому потиличному отворі. Який різновид ексудативного запалення розвинувся в оболонках мозку?

    1. Катаральне

    2. 11Гнійне

    3. Геморагічне

    4. Фібринозне

    5. Серозне

  1. Макроскопічно губчастий і кортикальний пласти гомілкової кістки на окремих ділянках в стані розпаду, порожнини, які сформувалися, заповнені вершковоподібними масами зеленувато-жовтого кольору. Вкажіть найбільш вірогідну форму запалення:

    1. Катаральне

    2. Серозне

    3. Проліферативне

    4. Змішане

    5. 11Гнійне

  1. У хворого висока температура, ядуха, біль в правій половині грудної клітки. Під час плевральної пункції видалено 700 мл вершковоподібної рідини жовто-зеленого кольору. Найбільш вірогідний діагноз:

    1. Карциноматоз плеври

    2. Серозний плеврит

    3. Фібринозний плеврит

    4. Геморагічний плеврит

    5. 11Эмпієма плеври

  1. При розтині померлого патологоанатом виявив, що м'які мозкові оболонки повнокровні, потовщені, непрозорі, жовтувато-зеленуватого кольору. Для якої форми ексудативного запалення характерні такі зміни в м'яких мозкових оболонках?

    1. Серозне

    2. Геморагічне

    3. 11Гнійне

    4. Фібринозне

    5. Катаральне

  1. У хворого з перитонітом виявлено в черевній порожнині 200 мл в'язкої жовто-зеленої рідини. Визначите форму ексудативного запалення.

    1. Серозне

    2. Фібринозне

    3. Геморагічне

    4. Гнильне

    5. 11Гнійне

  1. На розтині померлого від легенево-серцевої недостатності чоловіка 47 років в лівій легені знайдена порожнина розміром 4х4см, заповнена гноєм, стінка нерівна, представлена легеневою тканиною. Найімовірніше це:

    1. Хронічний абсцес

    2. Кавернозний туберкульоз

    3. Ехінококоз

    4. 11Гострий абсцес

    5. Фібризуючий альвеоліт