Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
патан тести.docx
Скачиваний:
121
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
115.44 Кб
Скачать
  1. У хворого виразковою хворобою шлунку з кровотечею при ендоскопії в шлунку знайдена рідина кольору кавової гущі. Який пігмент зумовив такий колір вмісту шлунку?

    1. Гемосидерин

    2. 11 Солянокислий гематин

    3. Білірубін

    4. Ферритин

    5. Порфірин

  1. У хворого виразковою хворобою шлунку, ускладненою шлунковою кровотечею, блювотні маси забарвлені в темно-коричневий колір (блювота "кавовою гущею"). Наявність якого пігменту в блювотних масах визначає таку їх забарвлення?

    1. Гемоглобіну

    2. Білірубіну

    3. Гемомеланіну

    4. 11Солянокислого гематину

    5. Сульфіду заліза

  1. Чоловік 70 років скаржиться на біль в дрібних суглобах рук і ніг. Суглоби дефоровані, болючі. Виявлений підвищений рівень солей сечової кислоти в крові і сечі. Про патологію обміну яких речовин йдеться?

    1. Кальцію

    2. Хромопротеїдів

    3. Ліпопротеїдів

    4. 11Нуклеопротеїдів

    5. Калію

  1. На розтині чоловіка, померлого від хроніосепсису, виявлена атрофія скелетних м'язів, бура атрофія міокарду, печінки. Порушення обміну якого пігменту мало місце у хворого?

    1. Ліпохрому

    2. 11Ліпофусцину

    3. Гемосидеріину

    4. Гемомеланіну

    5. Меланіну

  1. Чоловік тривалий час хворів гемобластозом. На розтині виявлено, що кістковий мозок, селезінка, печінка, лімфатичні вузли коричневого кольору. Була проведена гістохімічна реакція Перлса. Встановлено, що ретикулярні, ендотеліальні та гістоцитарні елементи цих органів містять гранули синього кольору. Який пігмент виявлений при застосуванні вказаної реакції?

    1. Білірубін

    2. 11Гемосидерин

    3. Гематоїдин

    4. Гематоїдин

    5. Гематопорфірин

  1. У хворого, що страждав малярією, при розтині виявлена жовтяниця шкіри, склер і слизових оболонок. Селезінка збільшена в розмірах, аспідно-сірого кольору. Аспідно-сіре забарвлення селезінки обумовлене наявністю:

    1. Гемосидерину

    2. Ліпофусцину

    3. Меланіну

    4. 11Гемомеланіну

    5. Гемопорфірину

  1. У мокроті хворого з недостатністю мі трального клапану серця виявлені клітини, які містять бурий пігмент. Реакція Перлса позитивна. Про який пігмент йдеться?

    1. 11Гемосидерин

    2. Гематоїдин

    3. Меланін

    4. Порфірин

    5. Білірубін

  1. Після перенесеного геморагічного інсульту у хворого сформувалася кіста головного мозку. Через 2 роки він помер від постгрипозної пневмонії. На розтині трупа виявлена в мозку кіста із стінками бурого кольору, реакція Перлса - позитивна. Який з процесів найбільш вірогідний в стінці кісти?

    1. 11Місцевий гемосидероз

    2. Загальний гемосидероз

    3. Місцевий гемомеланоз

    4. Інфільтрація білірубіну

    5. Первинний гемохроматоз

  1. У чоловіка 34 років, хворого туберкульозом з ураженням наднирників, шкіра мишастого кольору, за життя артеріальний тиск був понижений, спостерігалася адинамія і зниження рівня 17-оксикортикостероїдів в сечі і плазмі крові. Порушення якого пігменту зумовило клінічні прояви у хворого?

    1. Білірубіну

    2. Ліпофусцину

    3. Ліпохрому

    4. 11Меланіну

    5. Гемосидерину

  1. У біоптаті шкіри 1х2 см, доставленому для гістологічного дослідження, виявлено новоутворення бурого кольору діаметром 0,5 см. Мікроскопічно пухлина складається з невусних клітин у вигляді тяжів і кубел, розташованих в дермі, з бурим пігментом в цитоплазмі, яка дає негативну реакцію Перлса. Який пігмент накопичується в клітинах?

    1. Гематоїдин

    2. Гемосидерин

    3. 11Меланін

    4. Білірубін

    5. Гемомеланін

  1. У чоловіка, що за життя страждав бронхоектатичною хворобою, пневмосклерозом з вираженими явищами кахексії, на розтині серце зменшене в розмірах, стінки стоншені, в'ялої консистенції, на розрізі тканина бурого кольору. Накопичення якого пігменту мало місце в міокарді?

    1. Гемосидерин

    2. Гематоїдин

    3. 11Ліпофусцин

    4. Цероїд

    5. Ліпохроми

  1. Під час розтину трупа чоловіка 55 років, який впродовж останніх 8 років хворів на хронічну форму тропічної малярії, виявлено, що сіра речовина головного мозку і селезінка аспідно-сірого кольору. Який пігмент зумовив таке порушення?

    1. Ліпофусцин

    2. 11Гемомеланін

    3. Гематопорфірин

    4. Меланін

    5. Гемосидерин

  1. У виснаженого хворого, страждаючого раком стравоходу, на розтині виявлена атрофія печінки, серця, зникнення жирової клітковини. При цьому в цитоплазмі кардіоміоцитів при гістологічному дослідженні трупного матеріалу є відкладення буро-жовтих зерен і глибок, що не дають позитивної реакції Перлса. Про який пігмент йдеться?

    1. Меланін

    2. Гемосидерин

    3. Ферритин

    4. 11Ліпофусцин

    5. Гемомеланін

  1. У хворого з двосторонньою поразкою наднирників з'явилося темне коричневе фарбування шкірних покривів, при гістохімічному дослідженні шкіри реакція Перлса негативна. Який пігмент зумовив зміну кольору шкіри?

    1. 11Меланін

    2. Гемосидерин

    3. Порфірин

    4. Ліпофусцин

    5. Білівердин

  1. На аутопсії жінки, яка хворіла на хронічну дизентерію, в стромі і паренхімі міокарду, нирок, в слизистій оболонці шлунку, в сполучній тканині легенів виявлені фіолетового кольору аморфні маси, позитивні при реакції Косса. Який патологічний процес розвинувся у внутрішніх органах хворого?

    1. Дистрофічне звапніння

    2. Метаболічне звапніння

    3. Амілоїдоз

    4. 11Метастатичне звапніння

    5. Гіаліноз

  1. У чоловіка, що страждав стенозом мі трального клапану, під час розтину виявлені ущільнені легені бурого кольору. Про який патологічний процес в легенях йдеться?

    1. Гемохроматоз

    2. Жовтяниця

    3. Гемомеланоз

    4. 11Гемосидероз

    5. Ліпофусциноз

  1. При мікроскопічному дослідженні тканини печінки було виявлено, що деякі клітини розпалися на невеликі фрагменти з окремими органелами і залишками ядра, оточені мембраною. Запальна реакція була відсутня. Виберіть патологічний процес, для якого характерні описані зміни.

    1. Некроз

    2. Каріорексис

    3. Плазмоліз

    4. 11Апоптоз

    5. Плазморексис

  1. Дослідник при мікроскопічному і електронно-мікроскопічному вивченні печінки звернув увагу, що деякі окремо розташовані клітини розпалися на дрібні фрагменти, оточені мембраною. Деякі з їх мають органели, інші включають фрагменти ядра, що розпалося. Запальна реакція навколо була відсутня. Він розцінив ці зміни як прояв:

    1. Атрофії

    2. 11Апоптоза

    3. Некрозу

    4. Гіпоплазії

    5. Дистрофії