Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
патан тести.docx
Скачиваний:
121
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
115.44 Кб
Скачать
  1. На вентральній поверхні язика у чоловіка з протезом на нижній щелепі виявлена щільна сіра бляшка неправильної форми з нерівною поверхнею з чіткими межами. При гістологічному дослідженні ктворення наголошується збережена структура багатошарового плоского епітелію, потовщення його за рахунок шипуватого і базального шарів, гіперкератозу, акантозу; лімфомакрофагальна інфільтрація належній сполучній тканині. Встановити діагноз.

    1. Еритроплакія

    2. Лейкоплакія

    3. Папілома

    4. 11Рак на місці

    5. Кондилома

  1. При профілактичному огляді робочих, пов'язаних з виробництвом кам'яновугільних смол, в ротовій порожнині виявлені ділянки потовщення і ороговіння слизистої оболонки, переважно щік, білястого кольору, з шорсткою поверхнею, безболісні. Про яку патологію йдеться?

    1. Папіломатоз

    2. Глоссит

    3. Стоматит

    4. Метаплазія

    5. 11Лейкоплакія

  1. При зовнішньому огляді новонародженого виявлялися виражені зміни шкірних покривів всього тіла. Шкіра суха, тьмяна з нерівною поверхнею і наявністю сірих пластинок, що відшаровуються. З яким видом дистрофії це пов'язано?

    1. Гидропічною

    2. Гіаліново-краплинною

    3. Фібриноїдним набуханням

    4. Мукоїдним набуханням

    5. 11Роговою

  1. При дослідженні біоптату шкіри хворого алергічним васкулітом виявлено: стінка судин потовщена, гомогенна, забарвлюється пікрофуксином в жовтий колір, дає Шик-позитивне забарвлення. Який патологічний процес розвинувся в стінках судин?

    1. Амілоїдоз

    2. 11Фібриноидне набухання

    3. Мукоїдне набухання

    4. Гіаліноз

    5. Ліпоїдоз

  1. При розтині померлого 58 років виявлений деформований, потовщений мітральний клапан, стулки стуляються не повністю. Мікроскопічно: вогнища колагенових волокон еозинофільні, дають позитивну реакцію на фібрин. Найімовірніше це:

    1. 11Фібриноїдне набухання

    2. Фібринозне запалення

    3. Мукоїдне набухання

    4. Гіаліноз

    5. Амілоїдоз

  1. У хворого 53-х років, що тривало страждав бронхоектатичною хворобою з кровохарканням, з'явилися набряки на обличчі, в області поясниці, в сечі - білок 33мг/л. Смерть наступила від легеневої кровотечі. Результати аутопсії: нирки збільшені в об'ємі, ущільнені, поверхня розрізу має сальний вигляд. Гістологічно відмічено відкладення в клубочках і по ходу канальців гомогенних еозинофільних мас, які вибірково забарвлюються конго-рот і дають метахромазію з метиловим фіолетовим. Який патологічний процес є в нирках в даному випадку?

    1. Гіаліноз

    2. Жирова дистрофія

    3. Мукоїдне набухання

    4. 11Амілоїдоз

    5. Фібриноїдне набухання

  1. У немолодого чоловіка при розтині виявлена декілька зменшена селезінка блідо-рожевого кольору. При мікроскопічному дослідженні фолікули зменшені в об'ємі, стінки артеріол і трабекул потовщені, представлені гомогенними еозинофільними, Шик-позитивними масами. При додатковому фарбуванні фарбником йод-грюн маси забарвлені в зелений колір. Ці зміни свідчать в наявності:

    1. Амілоїдозу

    2. Мукоїдного набухання

    3. Фібриноїдного набухання

    4. Склерозу (фіброзу)

    5. 11Гіалінозу

  1. При аутопсії чоловіка середніх років, що тривало страждав бронхоектатичною хворобою, виявлені різко збільшені в об'ємі за рахунок кіркового шару наднирники. Наднирники щільні, бліді, сального вигляду. Мікроскопічно по ходу ретикулярної строми, в стінках судин - відкладення безструктурних, гомогенних, еозинофільних мас і позитивних для конго-рота мас. Ці зміни свідчать про наявність:

    1. Мукоїдного набухання

    2. 11Амілоїдозу

    3. Фібриноїдного набухання

    4. Ліпідозу

    5. Гиалінозу

  1. Хворий 66 роки за 10 років до смерті переніс перитоніт. На розрізі капсула печінки і селезінки місцями різко потовщена, ущільнена, напівпрозора. Найімовірніше це:

    1. Некроз

    2. Мукоїдне набухання

    3. 11Гіаліноз

    4. Фібриноїдне набухання

    5. Амілоїдоз

  1. Макроскопічно печінка збільшена в розмірах, ущільнена, тканина сірувато-жовтого кольору, з сальним блиском. Який патологічний процес лежить в основі писаних змін?

    1. Гіаліноз

    2. Жирова дистрофія

    3. Мукоїдне набухання

    4. 11Амілоїдоз

    5. Гемахроматоз