Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
патан тести.docx
Скачиваний:
121
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
115.44 Кб
Скачать
  1. При розтині трупа жінки 69 років, яка тривалий час страждала гіпертонічною хворобою, патологоанатом виявив, що обидві нирки щільної консистенції, значно зменшені в розмірах, поверхня їх дрібнозерниста. Про що свідчать ці зміни?

    1. Атрофія від тиску

    2. Старечої атрофії

    3. Атрофії дисфункціональної

    4. 11Атрофії від недостатнього кровопостачання

    5. Гіпоплазії

  1. Хворий помер від серцевої недостатності, в анамнезі - пульмонекатомія з приводу кісти правої легені. На розтині виявлена збільшена в розмірах ліва легеня. Назвіть патологічний процес в лівій легені.

    1. 11Вікарна гіпертрофія

    2. Нейрогуморальна гіпертрофія

    3. Дисфункціональна атрофія

    4. Дисциркуляторная атрофія

    5. Нейротична атрофія

  1. У хворого з ампутованою нижньою кінцівкою в куксі з'явилися хворобливі вузлики. При мікроскопічному дослідженні виявлені невроми ампутацій. Назвіть загальний патологічний процес, з яким пов'язаний розвиток невром.

    1. Повна репаративна регенерація

    2. 11Патологічна регенерація

    3. Запалення

    4. Неповна репаративна регенерація

    5. Метаплазія

  1. Жінці з дисфункціональною матковою кровотечею провели діагностичне вискоблювання. Гістологічно в стязі виявлено безліч звитих залоз, просвіти окремих залоз кістозно розширені. Назвіть різновид загального патологічного процесу в ендометрії.

    1. Атрофія

    2. Метаплазія

    3. 11Залозисто-кістозна гіперплазія

    4. Дисплазія

  1. У хворого 10 років тому було видалено праву легеню з приводу пухлини, після чого об'єм лівої легені збільшився на 50%. Який процес розвинувся в лівій легені?

    1. Нейрогуморальна гіпертрофія

    2. Несправжня гіпертрофія

    3. Робоча гіпертрофія

    4. Гіпертрофічне розростання

    5. 11Вікарна гіпертрофія

  1. При розтині трупа хворого 57 років, що страждав гіпертонічною хворобою і померлого від декомпенсації серцевої недостатності, виявлено збільшене серце з розширеними порожнинами (маса 550 г, товщина стінки лівого шлуночку 2,5 см). Мікроскопічно кардіоміоцити значно збільшені в розмірах, з жировою дистрофією і гіперхромними бочкоподібними ядрами. Які з перерахованих патологічних процесів найбільш вірогідні в серці?

    1. 11Эксцентрична гіпертрофія

    2. Міокардит

    3. Концентрична гіпертрофія

    4. Ангіогенний кардіосклероз

    5. Кардіоміопатія

  1. При гістологічному дослідженні передміхурової залози, оперативно видаленої у чоловіка 72 років, який скаржився на утруднення сечовипускання, виявлено: збільшення кількості залозистих і м'язових елементів. Долькова будова залози порушена. Який процес в передміхуровій залозі найбільш вірогідний?

    1. Залозиста гіперплазія

    2. 11Змішана форма гіперплазії

    3. Мязево-фіброзна гіперплазія

    4. Простатит

    5. Аденокарцинома

  1. У хворого хронічним циститом в біоптаті слизової оболонки сечового міхура замість перехідного епітелію виявлені вогнища багатошарового плоского нероговіючого епітелію. Який процес лежить в основі описаних змін в епітелії?

    1. 11Метаплазія

    2. Дистрофія

    3. Гіперплазія

    4. Дисплазія

    5. Гіперкератоз

  1. При гістологічному дослідженні новоутворення шкіри виявлено, що паренхіма сформована з покривного епітелію із збільшеним числом пластів. Строма разом з розростаннями епітелію формує сосочки. Вкажіть вид атипізму.

    1. Клітинний

    2. Гістохімічний

    3. Функціональний

    4. Метаболічний

    5. 11Тканинний