Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
патан тести.docx
Скачиваний:
122
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
115.44 Кб
Скачать
  1. При дослідженні видаленого шлунку лікар виявив в антральному відділі по малій кривизні глибокий дефект, що доходить до м'язового шару, діаметром 1,5 см, округлої форми з рівними краями. На дні дефекту визначалася напівпрозора, щільнувата ділянка, що на вигляд нагадує гіаліновий хрящ. Який процес розвинувся в дні дефекту в шлунку?

    1. Амілоїдоз

    2. Мукоїдне набухання

    3. Фібриноїдне набухання

    4. Загальний гіаліноз

    5. 11Місцевий гіаліноз

  1. У померлого від раптової зупинки серця виявлений симетричний тип ожиріння III ступеня, розриви стінки правого шлуночку з гемоперикардом; під епікардом - надмірне відкладення жиру. Мікроскопічно - жирова тканина з епікарда проникає в міокард з атрофією м'язових волокон. Вкажіть, який з перерахованих патологічних процесів найбільш вірогідний?

    1. Жирова дистрофія міокарду

    2. 11Просте ожиріння серця

    3. Ішемічна хвороба серця

    4. Гіпертонічна хвороба

    5. Гострий інфаркт міокарду

  1. При розтині жінки 40 років, що страждала ревматоїдним артритом виявлена збільшена щільна селезінка. На розрізі її тканина коричнево-червоного кольору із збільшеними фолікулами, які мають вид напівпрозорих сірувато-білуватих зерен. Вкажіть патологічний процес

    1. Глазурна селезінка

    2. 11Сагова селезінка

    3. Сальна селезінка

    4. Гіаліноз селезінки

    5. Порфірна селезінка

  1. Жінка на вік 68 років хворіє хронічним фіброзно-кавернозним туберкульозом легенів впродовж 20 років. Поступила в нефрологічне відділення з явищами уремії. Прижиттєва проба на наявність в нирках амілоїда виявилася позитивною. Про яку форму амілоїдозу йдеться в даному випадку?

    1. Первинний системний

    2. Обмежений (місцевий)

    3. Сімейний природжений

    4. Сенільний (старечий)

    5. 11Вторинний системний

  1. При розтині 56-річного чоловіка, що страждав фіброзно-кавернозним туберкульозом легенів, виявлена збільшена в розмірах щільна селезінка. На розрізі тканина селезінки коричнево-рожевого кольору, гладка, з воскоподібною поверхнею. Який з перерахованих патологічних процесів найбільш вірогідний?

    1. Глазурна селезінка

    2. Порфірна селезінка

    3. Сагова селезінка

    4. Ціанотична індурація

    5. 11Сальна селезінка

  1. На розтині трупа жінки 63 років, що перенесла ревматизм з формуванням комбінованого пороку мі трального клапану, стулки клапана різко потовщені, зрощені між собою, кам'янистій щільності, визначається хрускіт при розрізі. Який патологічний процес зумовив кам'янисту щільність

    1. 11Дистрофічне звапніння

    2. Метастатичне звапніння

    3. Метаболічне звапніння

    4. Фібриноїд

    5. Амілоїдоз

  1. У хворого з недостатністю мітрального клапана з'явився кашель, мокрота іржавого кольору. Який пігмент зумовив такий колір мокроти?

    1. Меланін

    2. 11Гемосидерин

    3. Гемоглобін

    4. Гемомеланін

    5. Сірчасте залізо

  1. У жінки, доставленої після укусу гюрзи (отруйна змія), виявлений різко виражений внутрішньосудинний гемоліз. На розтині селезінка, кістковий мозок і лімфатичні вузли мали буре забарвлення. При мікроскопічному дослідженні в цитоплазмі макрофагів виявлена велика кількість пігменту коричневого кольору. Який пігмент накопичився в тканинах?

    1. 11Гемосидерин

    2. Гематоїдин

    3. Гематин

    4. Ліпофусцин

    5. Білірубіну