Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

attachments / 09-3743

.pdf
Скачиваний:
778
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
6.72 Mб
Скачать

Тема 1

ВСТУП. ПРЕДМЕТ І МЕТОД ІСТОРІЇ ЕКОНОМІКИ ТА ЕКОНОМІЧНОЇ ДУМКИ

Ця тема присвячена розгляду методологічних засад історії економіки й економічної думки. У пізнанні суспільних процесів методологія відіграє виняткову роль. Вона дає змогу систематизувати знання, встановити логічні зв’язки між ними і тим самим забезпечити їх розуміння. Особливого значення методологія набуває в інформаційно-насичених сферах, де величезні обсяги знань потребують певного відбору й упорядкування, насамперед — у суспільствознавстві.

Як методологію зазвичай розуміють систему принципів1 та способів організації процесу пізнання, за допомогою яких здобуваються нові та впорядковуються (переосмислюються) раніше набуті знання. Методологія кожної науки, як правило, має такі складники:

загальнонаукові підходи, якими керується людство на певному етапі свого історичного розвитку і які відображаються у панівній науковій парадигмі;

фундаментальні теоретичні положення даної науки, що використовуються в процесі пізнання як опорні точки і сприймаються як аксіоми;

основні напрями наукового аналізу, зокрема виокремлення наукового об’єкта та предмета;

методи пізнання, що відповідають особливостям наукового об’єкта;

критерії встановлення рівня науковості здобутих знань.

У цій темі складники методології наповнюються конкретним змістом та обґрунтовується своєрідна методологічна матриця2 історико-економічної науки. Вона використовується як модель (алгоритм) для розкриття кожної теми, надає можливість охопити ключові сторони господарської системи на різних етапах її історичного розвитку, встановити зв’язок у змінах що відбулися (зв’язок історії) на кожному з них.

1Як принцип розуміють основоположну ідею, первоначало, що лежить в основі (слугує відправним пунктом) наукового пізнання будь-якого об’єкта. Й. Шумпетер принципом називав «будь-яке твердження, котре ми (чи автор, якого ми розглядаємо) не заперечуємо. Це може бути припущення, яке ми (вони) підтвердили, також і припущення, яке ми (вони) виказали як постулат чи припущення» (Шумпетер Й. Теория экономического развития: Пер. с нем. — М.: Прогресс, 1982. — С. 32 — 33).

2Поняття методологічної матриці дисципліни близьке за своїм змістом до поняття «наукова парадигма»

івикористовується переважно при викладанні певних навчальних дисциплін. Його обґрунтував та увів у вжиток Т. Кун (див.: Кун Т. Объективные, ценностные суждения и выбор теории (1973)).

12

Зокрема, обґрунтовується сутність цивілізаційної парадигми, що використовується як методологічна основа пізнання сутності й історичного розвитку господарської системи, розкривається зміст наукового об’єкта та предмета історії економіки й економічної думки. Дається опис специфічних методів, що використовуються для дослідження історико-економічних процесів, та наводяться критерії оцінювання рівня науковості здобутих знань. Для історичної дисципліни виняткового значення набуває обґрунтування періодизації розвитку господарської системи суспільства. У розкритті цього переліку методологічних засад історії економіки та економічної думки полягає головне завдання у вивченні даної теми, що й зумовлюєїї структуру.

1.1. ЦИВІЛІЗАЦІЙНА ПАРАДИГМА ПІЗНАННЯ СУСПІЛЬНИХ ПРОЦЕСІВ

Суспільство є однією з найбільш складних форм об’єктивної реальності. На відміну від неживої та живої природи, суспільні процеси проходять у свідомо створеному людьми середовищі (світі штучних і природних об’єктів) та наповнені цілеспрямованою діяльністю людей. Їх пізнання ускладнюють швидкі зміни умов та чинників, що впливають на суспільне життя, яке потребує урахування фактора часу, коли історія стає ареною їх розгортання та перебігу. Ці та інші особливості розвитку суспільства вимагають чітко окреслених наукових принципів пізнання, певного переліку теоретичних положень, визнаних науковим співтовариством як аксіоми, використання наукової моделі, що пояснює функціонування і розвиток суспільства. Зазначені вимоги до наукового пізнання суспільства зазвичай називають науковою парадигмою суспільствознавства. Від її довершеності та обґрунтованості залежать успіхи наукового дослідження, рівень достовірності висновків та надійність прогнозів подальшого розвитку1.

Нині в суспільствознавстві використовуються переважно дві парадигми

— формаційна та цивілізаційна. Окрім них, в дослідженнях економічних процесів широкого застосування набули позитивістські підходи, згідно з якими перевага віддається дослідженню практичного життя людей, вироб- ничо-перетворювальній діяльності, пізнання якої здійснюється на засадах наукового раціоналізму, що поєднує емпіризм і логіку. В наукових дослідженнях пріоритет надавався аналізу практичних інтересів людей, природ-

1 Поряд із поняттям наукової парадигми в літературі зустрічається близьке за значенням поняття науко- во-дослідної програми (НДП), обґрунтоване Імре Лакатошем. Суть НДП зводиться до використання в науковому дослідженні «жорсткого ядра» — сукупності незмінних принципів аналізу та «гнучкої оболонки», під якою розуміють будь-які підходи, положення та методи, що використовуються дослідниками залежно від об’єкта аналізу. Головним при застосуванні НДП є отримання достовірних результатів дослідження, незважаючи на склад суб’єктивно обраної оболонки.

Цивілізаційна
парадигма
суспільства

13

ним потребам як визначальним умовам самозбереження людини. У своїй єдності такі підходи проявилися в утвердженні принципу методологічного індивідуалізму. За цим принципом усі економічні процеси розглядаються з позиції поведінки вільного індивіда, що діє раціонально для реалізації власних інтересів. Незважаючи на постійно зростаючі обсяги аргументованої критики, принцип методологічного індивідуалізму залишається однією з опор теоретичного фундаменту неокласичної економічної теорії.

Тривалий час панівну позицію у працях вітчизняних дослідників посідала і все ще продовжує займати формаційна парадигма аналізу суспільних процесів. Вона дала змогу вперше дістати цілісне уявлення про історичний розвиток суспільства, розкрити закономірності функціонування його складників, причини й тенденції змін, що очікують людство. Проте в умовах підвищення рівня складності та взаємозумовленості суспільних процесів, потреби в більш точних знаннях про них, а також зростання значимості прогностичної функції суспільствознавства формаційна парадигма стала недостатньою. Сьогодні дедалі більше прихильників знаходить цивілізаційна парадигма, яка, використовуючи потенціал своєї попередниці та розвиваючи власні підходи, здатна стати надійною основою у пошуку відповідей на виклики часу.

Цивілізаційна парадигма почала утверджуватися відносно недавно і спирається на фундаментальні зміни в розвитку методології науки, у застосуванні якісно

нових загальнонаукових підходів та принципів досліджень. Спочатку їх застосовували у біології, квантовій фізиці, термодинаміці, фізичній хімії, що надало можливість цим та іншим галузям наук сформулювати новаторські ідеї й отримати надзвичайно важливі результати.

Нові загальнонаукові підходи та принципи прийшли на зміну уявленням про механістичну природу будь-яких процесів, обґрунтованим кілька століть тому Рене Декартом, Ісааком Ньютоном та іншими видатними ученими. Розроблені ними класичні підходи до наукового аналізу орієнтували на пошук першопричини всіх змін, що відбуваються в досліджуваних об’єктах, джерел зовнішніх сил, які спричиняють ці зміни, а також наслідків їх дій і механізмів здійснення такого руху.

Ці та інші важливі принципи лягли в основу наукового дослідження не лише природничих, а й суспільних процесів. Виявлення причинно-наслідко- вих зв’язків, що не опосередковані свідомою діяльністю людей та протікають поза їхньою волею, незмінність умов, в яких вони проходять, та об’єктивний механізм їх розгортання знайшли своє відображення у формаційній парадигмі. Вона передбачає розгляд розвитку кожного суспільства як об’єктивного процесу послідовного проходження стадій первіснообщинної, рабовласницької, феодальної, капіталістичної та комуністичної суспільно-економічних формацій. Першопричиною історичного розвитку суспільств є розвиток продук-

14

тивних сил і виробничих відносин, що у діалектичній єдності утворюють певний суспільний спосіб виробництва. У функціонуванні останнього важливу роль відіграє юридична та політична надбудова, що разом з існуючими формами свідомості являє собою відображення виробничих відносин (економічного базису). Взаємозв’язок усіх сторін суспільного життя — способу виробництва з притаманним йому економічним базисом, політико-юридичною та ідеологічною надбудовою — відображає сутність суспільно-економічної формації.

За своєю природою політико-юридична та ідеологічна надбудови консервативні, оскільки закріплюють у формі правових актів, законів, ідеологічних норм, органів управління тощо певний стан суспільства. Унаслідок цього гальмується розвиток способу виробництва та всі суспільні відносини, що призводить до загострення внутрішньої суперечності між складниками суспільно-економічної формації. Наслідком дії такого механізму розвитку суспільства є зміна формації, перехіднабільшвисокийрівеньорганізаціїсуспільства.

Нова загальнонаукова методологія досліджень передбачає системносинергетичний підхід до аналізу будь-яких процесів. Вона формувалася поступово, через узагальнення наукових досягнень Лейбніца, Гете, Дарвіна, Менделєєва, Ейнштейна та інших видатних учених і має низку фундаментальних принципів, що суттєво відрізняються від класичної загальнонаукової методології1. Вони стали однією з підвалин у становленні цивілізаційної парадигми суспільствознавства.

Цивілізаційна парадигма реалізує підходи, обґрунтовані не лише системним аналізом, а й онтологією, і спирається на арсенал наукових категорій, понять і законів, розроблених діалектикою. Зокрема вона передбачає дослідження суспільних процесів на основі таких принципів, як системність, цілісність, структурність, організованість тощо. Онтологічний підхід передбачає в центрі наукових досліджень розглядати людину, яка діє в реальному середовищі. На відміну від гносеології, коли головна увага зосереджується на пізнанні людиною об’єктивного світу, онтологія охоплює як пізнавальну, так і предметноперетворювальну діяльність людей. Використання здобутків системного аналізу, онтології та діалектики дало змогу сформувати нові методологічні засади пізнання суспільства — цивілізаційну парадигму.

Головні положення цивілізаційної парадигми суспільствознавства полягають у такому:

По-перше, суспільство розглядається як цілісне утворення, що належить до більш широких систем: людства; однієї з світових цивілізацій; регіону, що об’єднує сусідські держави і народи; природного середовища. Кожна з цих систем впливає на стан та історичний розвиток суспільства. Це проявляється у використанні ним надбань людства і світових цивілізацій, у характе-

1 Докладніше див.: Арутюнов В. Х., Мішин В. М., Свінціцький В. М. Методологія соціальноекономічного пізнання: Навч. посіб. — К.: КНЕУ, 2005. — С. 130—197.

15

рі зв’язків з іншими народами (війни, торгівля, входження в імперії), у впливі природно-кліматичних умов на життя людей тощо.

Основною одиницею цивілізаційного аналізу історичного розвитку людства розглядається конкретне суспільство, що має власні, лише йому притаманні ознаки, яке проходить свій шлях історичного розвитку. Він зумовлений особливостями поєднання чинників, що відображають вплив вищеназваних систем, до яких належить суспільство, та дією внутрішніх рушійних сил суспільного розвитку, особливостеййогоорганізації.

По-друге, сутність суспільства характеризує діалектична єдність двох сторін

— суспільних індивідів, які усвідомлюють власні цілі та діють заради їх досягнення (тобто виступають в ролі суспільних суб’єктів) та суспільства як цілісного утворення, яке вони утворили. Статус суспільного суб’єкта індивіди набувають лише у суспільстві, яке своєю чергою виникає в результаті об’єднання індивідів. Кожна сторона існує завдяки іншій і призначена для іншої, має місце їх взаємозалежність та взаємозв’язок1.

Системний аналіз суспільних процесів та його відображення у цивілізаційній парадигмі передбачає розглядати як першооснову взаємозалежність людини та суспільства. А. Тойнбі, досліджуючи суспільство, писав, що воно «являє собою систему взаємозалежностей між людськими істотами, які є не лише індивідами, а й суспільними утвореннями в тому розумінні, що вони не могли б існувати, якби не перебували в залежності одне від одного… Суспільство — це продукт взаємозалежності між індивідами»2.

Взаємна залежність між суспільними індивідами та суспільством як цілісністю утворює головний (системотвірний) зв’язок, що не лише забезпечує збереження суспільства від розпаду, а й відіграє важливу роль у його історичному розвиткові. Суспільна залежність охоплює усі структурні складники суспільства, зумовлює їх функціональне призначення. Історичні зміни форм суспільної залежності та способів їх реалізації вирішальним чином впливають на ключові характеристики суспільства. Тому вона по праву стає сутнісною характеристикою наукових предметів суспільних дисциплін, в кожному з яких відображаються окремі аспекти суспільної залежності.

Іншою сутнісною характеристикою суспільства є існування так званих системних, або емерджентних, властивостей (характеристик). Їх особливість полягає в тому, що вони породжені не окремими складниками суспільства (не зводяться до суми їх властивостей), а системою як цілим. До них належать насамперед суспільна свідомість, духовно-культурні цінності, мова, звичаї, менталітет, релігія, цілі, морально-етичні норми тощо. Вони становлять надбання багатьох поколінь людей, в них узагальнюється їх історичний досвід, вони об’єднують людей у просторі та часі. Разом із головним

1У літературі часто абсолютизується значення однієї з цих сторін, коли пріоритетного значення в розвитку суспільства надають індивідам або суспільству. На цьому ґрунтується тривала схоластична дискусія про первинність індивідуалізму чи холізму.

2Тойнбі А. Дослідження історії: Пер з англ. — К.: Основи, 1995. — С. 215.

16

зв’язком емерджентні (системні) характеристики суспільства дають змогу розкрити його сутність та відіграють вирішальну роль у збереженні цілісності суспільства в процесі функціонування та історичного розвитку.

По-третє, суспільство, як і кожне системне утворення, має власну структуру із політичною (владною), економічною, соціальною та духовно-культурною підсистемами1. Вони поступово формувались як відносно самостійні сфери суспільного життя для більш ефективної реалізації життєво важливих функцій. Разом з тим, ці підсистеми органічно взаємозв’язані та впливають одна на одну такою самою мірою, як пов’язані між собою функції суспільства.

Економічні науки досліджують господарську систему суспільства, призначення якої полягає у створенні матеріальних благ і послуг для забезпечення потреб суспільства. Господарська система своєю чергою розглядається як цілісне утворення, на функціонування і розвиток якої впливає навколишнє середовище. Ним є політична, соціальна і духовно-культурна підсистеми суспільства; регіон, в якому знаходиться суспільство; світова цивілізація, до якої належить суспільство; глобальне середовище (людство); приро- дно-кліматичні умови ведення господарської діяльності.

По-четверте, розвиток суспільства здійснюється через розгортання двох взаємозв’язаних процесів — диференціації та інтеграції. В основі диференціації лежить безмежний поділ суспільства та його структурних складників на частини заради адаптації до постійних змін навколишнього середовища і більш ефективного виконання своїх функцій. Інтеграція передбачає об’єднання нових елементів у структуру, формування між ними нових зв’язків, утворення нових структурних рівнів.

Розвиток господарської системи здійснюється головним чином на основі поділу праці (функціональної її диференціації) та розвитку форм власності на засоби виробництва (соціальної диференціації) з наступною їх інтеграцією. Інтеграція здійснюється через об’єднання індивідів та засобів виробництва в суспільному середовищі і проявляється у формуванні різноманітних господарських одиниць (форм господарств). Історично форми господарських одиниць та інших структурних складників господарської системи пройшли шлях від патріархального домогосподарства античного суспільства до транснаціональних корпорацій, що переростають межі національної господарської системи.

По-п’яте, головна мета суспільства — збереження його від розпаду як передумови існування суспільних індивідів — досягається його організацією. «Щоб зв’язати між собою різні рівні опису та врахувати взаємозв’язок між поведінкою цілого й окремих частин, необхідне поняття організації»2. Організація будь-якої системи має дві взаємозв’язані сторони — організацію структури і організацію процесу взаємодії між її складниками та суспільством у цілому. Перша передбачає формування суспільних суб’єктів та їх

1Таку структуру сучасного суспільства обґрунтував Т. Парсонс, івона знайшла підтримку багатьох дослідників(див.: ПарсонсТ. Системасовременныхобществ. — М.: Аспект-Пресс, 1997).

2Пригожин И., Стенгерс И. Порядок из хаоса. — М.: Ком. книга, 2005. — С.153.

17

об’єднань, встановлення зв’язків між ними, а друга — створення суспільних умов, необхідних для взаємодії суспільних суб’єктів. Середовище взаємодії суспільних суб’єктів представлено сукупністю суспільних інститутів, які покликані направляти і координувати їх взаємодію.

Після розпаду кровноспорідненого суспільства виникає централізований спосібйогоорганізації, пов’язанийзутворенням держави. Сьогодні почавпроявляти себе і децентралізований спосіб — формування громадянського суспільства. Особливість першого способу полягає в існуванні організаційного центру — держави, що покликана забезпечити реалізацію життєво важливих функцій суспільства, перелік яких історично змінюється1. Свою місію держава виконує, спираючись на верховну (суверенну) владу та органи її виконання. Ключовою ознакою державної влади є її легітимність, що означає визнання усіма членами суспільства права здійснювати законні дії державними органами. Державна влада діє різноманітними методами — від формування суспільних інститутів, прийняття правових актів та владних рішень, обов’язкових для виконання всіма членамисуспільства, — дозастосуваннясилитапримусовихдій.

Організація процесу взаємодії полягає у налагодженні сукупності прямих і зворотних зв’язків між державою, як організаційним центром суспільства, та суспільними суб’єктами. Форма та спосіб реалізації прямих і зворотних зв’язків історично змінювалися, що принципово впливало на особливості та ефективність організації суспільства. Посилення демократичних тенденцій у розвитку суспільства проявляється в поступовій відмові від адміністративно-владних форм організації прямих і зворотних зв’язків.

В організації суспільства велику роль відіграє суспільна свідомість. Співвідношення між свідомими організаційними діями людей і держави (влади) та стихійним перебігом подій свідчить про рівень організованості суспільства. Стихія, коли має місце сліпа (неосмислена) і безвольна діяльність, рух по лінії найменшого опору, за принципом «куди крива виведе» та відомою російською трійкою — «авось — небось — как-нибудь» є, за висловом О. О. Богданова, найбільшим ворогом людства. У боротьбі зі стихією дуже важливе наукове пізнання суспільства, закономірностей його розвитку, демократизація держави (влади) як його організаційного центру.

По-шосте, центральне місце в аналізі суспільства належить дослідженню людини, її статусу, діяльності та суспільного розвитку. Людина — це гранична неподільна одиниця, основний елемент суспільства, яка виступає протилежним щодо цілісності суспільства полюсом. Будучи наділеною свідомістю, людина має власні цілі, є носієм різних соціальних якостей, виступає джерелом внутрішніх рушійних сил суспільного розвитку, розглядається як первинний (базовий) суспільний суб’єкт2. Заради досягнення власних та су-

1Слід зазначити, що організацію релігійного життя суспільства здійснює церква, що відокремилася від держави і функціонує незалежно.

2«…Елементом, мінімальним носієм соціальної якості, — писав В. Г. Афанасьєв, — є людина» (див.: АфанасьевВ. Г. Системностьиобщество. — М.: Политиздат, 1980. — С. 74).

18

спільних цілей індивіди, об’єднуючись, утворюють колективні суб’єкти різного масштабу та спрямування.

Сам термін «цивілізація» безпосередньо пов’язаний з людиною, походить від латинського слова civilis, що означало в античні часи такі риси людини, як гідність, доброзичливість, вихованість та інші якості, котрі протиставлялись природним інстинктам і пристрастям людини. Згодом цивілізованість стала означати не лише розвиток суспільних засад людини, а й зростаюче значення цих якостей у полегшенні її життя, матеріальному та духовному прогресі всього суспільства. Постійне зростання в кожній людині людських (суспільних) засад, соціалізація усіх сторін її життя стає основним вектором її історичного розвитку. Причиною цього розвитку є суперечність між природною (інстинктивною) і соціальною (культурною) сторонами кожної людини, розв’язання якої здійснює кожен індивід упродовж усього життя1. Культура, мораль, духовність кожної людини відображають її дійсний цивілізаційний розвиток, стають втіленням прогресу кожного суспільства. Зростання духовно-культурних цінностей суспільства, як прояву емерджентних (системних) його властивостей, відіграє виняткову роль у його історичному поступі.

Доповненням до характеристики сутності цивілізаційної парадигми суспільствознавства може слугувати порівняльний аналіз характеристик суспільства на методологічних засадах формаційної та цивілізаційної парадигми. Варіант такого порівняння подано у табл. 1.1.

Таблиця 1.1

ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ХАРАКТЕРИСТИК СУСПІЛЬСТВА НА ЗАСАДАХ ФОРМАЦІЙНОЇ ТА ЦИВІЛІЗАЦІЙНОЇ ПАРАДИГМИ

Парадигми

Формаційна парадигма

Цивілізаційна парадигма

Критерії

 

 

 

 

 

 

 

1. Загальнонаукові принципи,

Принципи класичної загально-

Принципи системно-синерге-

що використовуються в ана-

наукової парадигми Р. Декар-

тичного аналізу

 

лізі суспільних процесів

та—І. Ньютона

 

 

2. Місце та роль людини у

Реалізується

гносеологічний

Реалізується

онтологічний

суспільних процесах

підхід, а людина є суб’єктом

підхід, де людина є суб’єктом

 

пізнання об’єктивних проце-

пізнання та предметно-пере-

 

сів

 

творювальної діяльності

3. Основна суперечність роз-

Суперечність

між продуктив-

Суперечність між відносно са-

витку суспільства та форма

ними силами

і виробничими

мостійнимиіндивідамиісуспіль-

розв’язання її

відносинами. Революційна змі-

ством. Зміна форм суспільної

 

на виробничих відносин і по-

залежності людей, наростання

 

літико-юридичноїнадбудови

свободияксенсісторії

1 Суперечність між природними і соціальними засадами людини на рівні суспільства набуває форми суперечності між стихією та свідомою організацією суспільного життя. Однією з причин світової фінансової кризи 2008—2009 рр. стала жадібність керівників фінансових установ, домінування природних пристрастей цих людей.

19

Закінчення табл. 1.1

Парадигми

Формаційна парадигма

 

Цивілізаційна парадигма

Критерії

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Місце та роль держави у

Держава є надбудовою

над

Держава

є

організаційним

розвитку суспільства

економічним

базисом,

має

центром суспільства, що в

 

класову природу та виступає

легітимний спосіб забезпечує

 

знаряддям панівного класу

досягнення

спільних

цілей

 

 

 

 

усіх членів суспільства

 

 

 

 

5. Структура суспільства на

Суспільство (суспільно-еконо-

Суспільство є органічною ці-

певному історичному етапі

мічна формація) складається з

лісністю, яку утворюють по-

розвитку

базису і надбудови. Базис — це

літична, духовно-культурна,

 

сукупність домінантних вироб-

соціальна та економічна під-

 

ничих відносин, які вирішаль-

системи

 

 

 

 

ним чином впливають на стру-

 

 

 

 

 

ктуру політико-юридичної та

 

 

 

 

 

ідеологічноїнадбудови

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Механізм розвитку суспіль-

Розв’язання антагоністичної су-

Процес

диференціації

усіх

ства

перечності між новими продук-

сфер суспільного життя задля

 

тивними силами і застарілими

більш ефективного

досяг-

 

виробничими відносинами, між

нення суспільних цілей із на-

 

базисом і надбудовою через со-

ступною інтеграцією їх у но-

 

ціальнуреволюцію

 

ву цілісність

 

 

 

 

 

 

 

7. Історичний розвиток сус-

Проходження

кожним

сус-

Індивідуальний шлях розвит-

пільства

пільством історичних етапів:

ку кожного суспільства, що

 

первіснообщинної, рабовлас-

належить до певної цивіліза-

 

ницької, феодальної, капіта-

ції, яка проходить етапи сво-

 

лістичної, соціалістичної (ко-

го становлення, розквіту та

 

муністичної) суспільно-еко-

занепаду

 

 

 

 

номічних формацій

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Важливо наголосити, що обов’язковою умовою застосування в дослідженні суспільних процесів методологічних засад цивілізаційної парадигми є їх комплексність. Адже кожне з названих положень відображає лише один із аспектів цивілізаційної парадигми, і його використання у відриві від інших положень суперечить природі системного аналізу, на якому вона ґрунтується. Тому в узагальненій характеристиці цивілізаційної парадигми — у визначенні цивілізації мають бути відображені усі вищезазначені її ознаки.

Єдиного загальновизнаного визначення цивілізації наука ще не створила1. Найбільш повно, на нашу думку, його сформулював колектив авторів, очолюваний академіком Ю. М. Пахомовим: «Цивілізація — це окрема, відносно автономна, здатна до самоорганізації і саморозвитку поліетнічна соціокультурна система, що має свої виміри у просторі і часі, базові духовно-куль-

1 У хрестоматії «Сравнительное изучение цивилизаций» наводиться визначення цивілізації, дане М. Вебером, П. Сорокіним, Ф. Енгельсом, А. Тойнбі, О. Шмолєром, Ф. Броделем та іншими авторами (див.: Сравнительное изучение цивилизаций: Хрестоматия / Сост. П. С. Эрасов. — М.: Аспект-Пресс, 2001).

20

турні основи та відносно стійкі, довготермінові структури економічних, сус- пільно-політичних і культурних форм»1.

Використання положень цивілізаційної парадигми для дослідження господарської сфери суспільства стає центральним завданням економічних наук. При цьому кожна з них вивчає господарську систему під кутом зору власного предмета. Так, історико-економічні науки досліджують її генезис, розвиток господарської системи на різних етапах історичного поступу суспільства та економічну думку, що його відображає.

1.2. ГОСПОДАРСЬКА СИСТЕМА СУСПІЛЬСТВА ТА ЇЇ ЕВОЛЮЦІЯ

Методологічні засади формаційної та цивілізаційної парадигм зумовлюють різні підходи до пізнання господарського життя суспільства. Формаційний аналіз передбачає зосередження уваги на матеріальних умовах життя людей, на дослідженні необхідних матеріальних благ, їх руху по фазах суспільного виробництва — створення (виробництва), розподілу, обміну та споживання. До матеріальних умов життя людей належать спосіб виробництва, навколишнє природне середовище та населення. У їх історичному розвиткові вирішальну роль відіграє спосіб виробництва як діалектична єдність продуктивних сил і виробничих відносин. Спосіб виробництва відображає особливості господарського життя суспільства на кожному етапі історичного розвитку та дає змогу розкрити причини переходу до нової суспільноекономічної формації. Джерелом розвитку тут виступає суперечність між динамічною зміною у продуктивних силах і консервативними виробничими відносинами. Тому історико-економічний аналіз суспільства з позиції формаційної парадигми спирається на дослідження різних сторін суспільного способу виробництва матеріального життя.

Цивілізаційна парадигма в центр дослідження ставить людину, особливості її суспільної залежності в господарській сфері, суспільні умови та цілі діяльності у процесі створення матеріальних благ і послуг. Вона являє собою базовий (неподільний) елемент суспільства і його господарської системи, що є визначальним у господарському житті. Тому в історичному аналізі господарської сфери суспільства на засадах цивілізаційної парадигми основне місце відводиться поняттю господарської системи, що об’єднує індивідів та утворені ними у процесі господарської діяльності господарські одиниці (форми).

Вона розглядається як складник суспільства, що на певному етапі його історичного розвитку відносно відокремився і функціонує самостійно. Інші підсистеми суспільства — політична, соціальна та духовно-культурна — виступають як складники зовнішнього середовища, що впливає на структуру

1 Цивилизационные модели современности и их исторические корни. — К.: Наук. думка, 2002. — С. 8.

Соседние файлы в папке attachments