Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sam_rob_Pochat_11-12.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
402.22 Кб
Скачать

Тема 5. Воля.

ПЛАН:

1. Поняття про волю.

2. Фізіологічні основи волі.

3. Структура вольового акту.

4. Вольові якості особистості.

Студент має:

знати: поняття про волю, мимовільну дію, довільну дію, вольове зусилля, дію, затримку, бажання, потяг, воління, боротьбу мо­тивів, прийняття рішення, силу волі, безвілля, абулія, основні вольові якості: цілеспрямованість, ініціативність, рішучість, витриманість, наполегливість, самостійність, дисциплінованість, самовладання.

вміти: користуватись теоретичними знаннями про волю як процес притаманний людині, визначати рівень розвитку власних вольових якостей.

Література

1. Высоцкий А.И. Волевая активность школьников и методы ее изучения: Учеб. пособие. — Челябинск, 1979.

2. Загальна психологія: Підруч. для студентів вищ. навч. за­кладів/ За загальн. ред. акад. С.Д. Максименка. — К.: Форум, 2002.

3. Ковалев А.Г. Личность воспитывает себя. — М.: Знание, 1983.

4. Котирло В.К. Развитие волевого поведения дошкольников. — К.: Рад. школа, 1971.

5. Ладанов И.Д. Управление стрессом. — М., 1989.

6. Максименко С.Д. Общая психология. — М.: Рефл-бук, К.: Ваклер, 2001.

7. Немов Р.С. Психология. — М.: Просвещение, 1995.

8. Общая психология / Под ред. А.В. Петровского. — М.: Про­свещение, 1977.

9. Прохоров А. О. Саморегуляция психических состояний в учебной и педагогической деятельности // Вопр. психологии. — 1991. -№4.

10. Психологія / За ред. Г.С. Костюка. — К.: Рад. школа, 1968.

11. Селиванов В.П. Воля и ее воспитание. — М.: Знание, 1976.

12. Сеченов И.М. Рефлексы головного мозга. — СПб., 1863.

13. Зкспериментальные исследования волевой активности. — Ря­зань, 1986.

Методичний матеріал для опрацювання поняття про волю

Воля — психічний процес свідомої та цілеспрямованої регуляції людиною своєї діяльності та поведінки з метою досягнення поставлених цілей.

У вольових діях людина здійснює власну свідому мету. Свідома діяльність — це довільна діяльність. Довільне напруження фізичних сил, довільне сприймання, запам'ятовування, довільна увага тощо — це свідома регуляція, свідоме спрямування фізичних і розумових сил на досягнення свідомо поставленої мети. Отже, воля є однією з найважливіших умов людської діяльності.

Воля людини виробилась у процесі її суспільно-історичного розвитку, у трудовій діяльності. Живучи й працюючи, люди поступово навчилися ставити перед собою певні цілі й свідомо добиватися їх реалізації. У боротьбі за існування, долаючи труднощі, напружуючи сили чи стримуючись, людина виробила в собі різні якості волі. Чим важливішими були цілі, які ставили люди в житті, чим більше вони їх усвідомлювали, тим активніше вони добивалися їх реалізації.

Вольову діяльність не можна зводити до активності організму й ототожнювати з нею. Активність властива і тваринам. Вони, задовольняючи свої біологічні потреби, пристосовуючись до умов життя, тривалий час впливають на навколишню природу, але це відбувається без будь-якого наміру з їхнього боку.

Воля виявляється у своєрідному зусиллі, у внутрішньому напруженні, яке переживає людина, переборюючи внутрішні та зовнішні труднощі, у прагненні до дій або у стримуванні себе.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]