Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма ДЕ спеціаліст Практична психологія.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
329.73 Кб
Скачать

«Не від миру цього»

Вольфганг, 7-річний хлопчик. Удома, в родині він марніє. Він створив для себе свій світ. По дорозі у школу, що веде через сад, він розмовляє із квітами. У своїх думках він літає в хмарах і любить вітер. Він видумує для себе всілякі питання. «Я мчуся із сонцем» - з такими словами зустрічає він бабусю й дідуся, які піклуються про нього в період, коли його батьки їдуть у відрядження.

Тому що він завжди живе у своєму світі, то часто у школу й зі школи додому приходить із запізненням. Йому нерідко дістається від більш рослих однокласників. Останні просто не можуть його виносити, оскільки він значно від них відрізняється. За перші два роки навчання в школі в нього немає друга, і він завжди покладається на себе.

1. Зробіть короткий психологічний аналіз особистості хлопчика і його проблем.

2. Якої допомоги потребує хлопчик?

«Не такі, як усі»

У п'ятому класі відразу впадає в око вогненно-руда голова жвавого хлопчика, що ні хвилини не може всидіти спокійно. Він - уособлення руху й непосидючості, завжди в колі товаришів. Здавалося б, хто як не він почуває себе серед дітей «як риба у воді». Але ні. Є в нього своя «Ахіллесова п'ята», - він рудоголовий і цього не сховаєш. Варто лише трохи схибити перед товаришами, або просто комусь не сподобатися, як прізвисько готове. А для нього це чи не найбільша образа. От і перетворюється хлопчисько за одну мить у розлютованого бика, перед носом якого крутять червоною ганчіркою. А дитяча спільнота суцільно так поруч дивно зухвала й безжалісна...

1. Який психологічний механізм взаємодії спрацьовує в цій ситуації? До яких наслідків він веде?

2. Накидайте приблизний план роботи на випадок, якщо хлопчик стане клієнтом вашої консультації.

«Не такі, як усі»

Класний керівник розповідає: «У моєму п'ятому класі вчиться незвичайна дівчинка. У неї велика родима пляма на лиці. Така зовнішність ізолює її в дитячому колективі. Ровесники цураються, соромляться її. Дівчинка тиха, сором’язлива, тримається дуже невпевнено. Діти не дуже знущаються з неї, але приймати у своє товариство не бажають. Усі спроби переконати дітей, що дівчинка така ж, як вони, зазнають невдачі».

1. Як би ви відповіли на таку скаргу класного керівника?

2. Чи можна допомогти дівчинці? Яким чином?

3. Які психологічні техніки можна використати у такому разі?

«Дитяча тривожність»

З розповіді матері:

«Моїй доньці 1З років. Дівчинка добра, слухняна, добре вчиться; відвідує гуртки, цікавиться образотворчим мистецтвом, займається музикою. Але дуже важко переживає всі свої шкільні невдачі. Нещодавно одержала двійку з англійської мови - прибігла додому з істерикою, з головним болем, не досидівши до кінця уроків. Дуже боїться вчителя математики, хоча для того, щоб не було ніяких несподіванок, вирішує всі завдання заздалегідь».

1.Що відбувається з дівчинкою?

2. Як їй допомогти?

«Делікатна тема»

В 9-й клас прийшла нова учениця, що виглядала набагато старше своїх однокласниць. У класі почалася справжня «революція»: дівчата всі, як одна, почали яскраво фарбуватися, зухвало одягатися. Хлопці стали агресивніше, щосили намагалися виділитися. За короткий час діти змінилися до невпізнанності.

Новеньку постійно відвідують якісь сторонні молоді люди. Одного разу під час їхнього чергового приходу виникла бійка між чужинцями й учнями 9-го класу. Троє дев'ятикласників одержали травми. Батьки вимагають виключити дівчинку із школи.

1. Уявіть, що про цю історію ви довідалися ще до того, як відбулася прикра подія (бійка). Чи можна було попередити події, що насуваються? Як?

2. Як залагодити конфлікт, що виник?

«Дівчатка + хлопчики — ?»

«Моя дочка вчиться у 5-му класі, їй одинадцятий рік. Нещодавно на її письмовому столі ми помітили цілий пакет листів. Коли ми заглянули в них, то виявили, що адресовані вони хлопчикові з 6-го класу. В них біль і сльози нерозділеної любові, а також фантазії й домисли, які не мають ніяких підстав. Наприклад, «я від тебе вагітна» й інші. Є в тих листах також й образа на те, що цей хлопчик у розмові з нею використовує грубі нецензурні слова, лайку, неуважний до неї. Що робити? Як поговорити з дочкою? Як її заспокоїти? Чи потрібно говорити із хлопчиком?»

1. Складіть план бесіди з батьками дівчинки.

2. У якому напрямку важливо попрацювати з дитиною?