Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма ДЕ спеціаліст Практична психологія.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
329.73 Кб
Скачать

До курсу „Етнічна психологія”

1. Психологічні характеристики національного характеру.

2. Поняття етнічної свідомості та самосвідомості.

3. Етнічні стереотипи. Етнічна ідентичність.

4. Ментальність як етнопсихологічний феномен.

5. Мова як етноформуюча та етнодиференціююча ознака етносу.

6. Релігія та церква в етнонаціональному житті.

7. Сімейно-побутові обряди як прояв історико-психологічного буття українського етносу.

8. Звичаєва культура як об’єкт відображення та втілення національної психології.

9. Національні почуття, їх психологічна характеристика.

До курсу „Психологія життєвих криз особистості”

1. Кризові стани та їх наслідки.

2. Вікові кризи в розвитку людини (Л.С.Виготський, Л.І.Божович, Д.Б.Ельконін).

3. Вікові кризи дитинства.

4. Вікові кризи дорослості.

5. Втрата – як причина кризи. Синдром втрати.

6. Стрес – як кризовий стан. Травматичний стрес.

7. Сімейні кризи.

8. Суїцидальна поведінка як форма кризового реагування.

9. Кризова допомога в епіцентрі екстремальної ситуації.

10. Насильство як виникнення причина кризового стану.

4. Зміст практичних завдань «Батьківська жертва»

У кабінет шкільного психолога зазирнула жінка. Як з'ясувалося з розповіді, її син-старшокласник Максим вчиться у сусідній школі. Але вона звернулася до психолога саме цієї школи, тому що нізащо не зважилася б прийти у школу сина з подібним запитом. Жінка скаржилася на сина, запевняючи, що той відрізняється поганим поводженням і різко негативним відношенням до неї. Останнім часом, коли до закінчення школи залишається дещо більше півроку, Максим став прогулювати заняття, а тепер і зовсім кинув навчання. На материну критику й навіть на дружні поради відповідає брутальністю. Мати переконана, що в сина не все в порядку із психікою. Можливо, його потрібно показати фахівцеві.

Виховувала вона його сама, без батька. Із чоловіком розвелася ще будучи вагітної. «Я для сина нічого не жаліла, все життя ні в чому йому не відмовляла. Навіть заміж не вийшла із-за нього» - ця думка рефреном проходила через всю розповідь матері.

  1. Спробуйте сформулювати попередні гіпотези щодо можливих причин поводження юнака. Що, на вашу думку, варто з'ясувати психологові про Максима?

  2. Спробуйте проаналізувати причини конфлікту між матір’ю та сином.

  3. Знайдіть шляхи поліпшення психологічної ситуації.

«Неприйняття»

Батьки хотіли хлопчика й тому емоційність, чутливість доньки, її бажання приголубитися - таке природне для дівчинки - їх дратувало. Вони були надто суворі й навіть фізично карали дитину, особливо цим відрізнявся батько, що вважав себе неповноцінним через народження доньки, тобто обоє батьків ставилися до дівчинки так, немовби вона була неслухняним і впертим хлопчиськом. До того ж у родині живе деспотична бабуся, що вимотує онученяту своїми незліченними порадами й приписаннями. Поступово дівчинка, за словами батьків, стає усе більше збудливою, примхливою, нетерплячою й упертою.

Із 4-літньою дочкою батьки звернулися в консультацію. У процесі бесіди з’ясувалося, що дівчинка не вважала батьків суворими й не відчувала до них недружелюбних почуттів. Але вона виявляла у грі панічний страх перед Бабою Ягою й Кощієм, а із тварин продовжувала, як і раніше, боятися вовка. На запитання, чому ж вона не боїться ведмедя, відповідала, що він добрий. Інші казкові персонажі були в її поданні недобрими, жорстокими, що мимоволі зв'язувалося з подібним відношенням до неї в родині.

1. Проаналізуйте причини психологічних труднощів дівчинки.

2. Як допомогти їй перебороти її страхи?

3. Які небажані наслідки в розвитку особистості дівчинки можливі у зв'язку з такою батьківською позицією? Як їх запобігти?

«Пророцтво»

«Років десять тому на вокзалі до мене підійшов маленький циган і попросив грошей. Я сказав, що грошей немає. На це він відповів: «Ах, не маєш грошей, так і життя не будеш мати». З тих пір ці слова переслідують мене завжди, коли із мною щось трапляється. Потрапив в автокатастрофу - це мені за те, що не дав циганчаті грошей. Поламав ногу - це також розплата за те ж саме. І так щораз. А неприємності трапляються із мною досить часто. Як забути ці слова?»

1. Дайте психологічну характеристику проблем клієнта.

2. Спробуйте намітити трохи змістовних корекційних ходів для першої консультативної бесіди.