Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма ДЕ спеціаліст Практична психологія.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
329.73 Кб
Скачать

«Дівочі тривоги»

Після літніх канікул дев’ятикласницю Олену начебто підмінили. До того весела, товариська, вона стала замкнутою, тихою й знервованою. У клас приходила із дзвінком і відразу ж після занять бігла додому. Від участі у класних заходах уміло відмовлялася. Дивне поводження дівчини десь через місяць стали помічати не тільки однокласники, але й учителі, хоча вона намагалася продемонструвати, що нічого не трапилося. Батьки на ситуацію ніяк не реагували, тому що нічого не помічали.

Кілька розмов з дівчинкою закінчилися безрезультатно, хоча видно було, що її щось турбує. Зізнання далося їй не легко. Червоніючи й час від часу надовго замовкаючи, дівчина розповіла про історію, що сталася з нею в літньому таборі, про те, що тепер, як їй здається, вона хвора «якоюсь венеричною хворобою».

1. Визначите проблеми, які встали перед дівчиною. Побудуйте їхню ієрархію по психологічній значимості, продумайте послідовність вирішення.

2. Змоделюйте майбутню бесіду.

«Навчися дружити»

Старшокласниця повідомила, що дружить із однокласником, але їй не подобається, що він курить. Щоб змусити його змінити цю шкідливу звичку, вона поставила йому «ультиматум»: або він кидає курити, або вона перестане з ним дружити. Курити він не кинув, і вони перестали зустрічатися, причому склалося враження, що юнак легко підкорився такому її рішенню. Дівчина хоче відновити дружбу, але не знає, як це зробити, боїться виглядати нав'язливою, не хоче, щоб її не вважали «ганчіркою», що легко зраджує своїм словам. За порадою вона звернулася до психолога.

1. Дайте психологічний аналіз ситуації.

2. Як допомогти дівчині вирішити свої проблеми?

«Готуючись до школи»

У консультацію звернулася мати шестирічного хлопчика за порадою: чи віддавати сина в школу за виниклих обставин. Вона розповіла, що торік син, упавши з велосипеда, сильно вдарився лівою скронею (розкішний шрам прикрашав ліве надбров’я хлопчика). Після тієї фатальної події він майже не розмовляв. Мама водила його до цілителів й екстрасенсів, віддала в садок з логопедичним нахилом. За рік мовна функція відновилася, але дитина почала заїкатися. Саме це дуже турбує маму. Видно, як їй не по собі через погану вимову хлопчика. Вона холеричного складу й у бесіді увесь час перебиває сина, мотивуючи це тим, що логопед не радив йому багато говорити.

Хлопчик помітно заїкається, з видимою напругою (гримасою) вимовляє деякі звуки, але по-дитячому зовсім не звертає уваги на свій недолік. Любить бігати, говорити про те, що побачив або почув. Пробує розповідати навіть анекдоти.

1. Змоделюйте діалог з матір'ю.

2. Що можна запропонувати при сформованих обставинах?

3. Які додаткові дані вам необхідні?

«Відстаючі»

В одному із класів психолог звернув увагу на 11-річну дівчинку Віру, що при досить непоганих здібностях відрізнялася відсутністю інтересу до шкільних занять, причому особливо вираженою була її нелюбов до предметів фізико-математичного циклу. Причини, зв'язані зі шкільним життям можна було відкинути, тому що дівчинка мала гарні відносини і з дітьми, і з учителями, про усіх без винятку добре відзивалася, та й вони до неї ставилися з розумінням. Звинувачувала дівчинка тільки себе, говорила, що не хочеться їй учити ці предмети та й навіщо ці знання потрібні в тім обсязі, у якому їх викладають, у повсякденному житті.

1. Які ще припущення можна зробити щодо відсутності мотивації до навчання в дівчинки? Як їх перевірити?

2. Як можна виправити становище?