Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма ДЕ спеціаліст Практична психологія.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
329.73 Кб
Скачать

Розділ 2.5. Психологія сім’ї

2.5.1. Сім'я як соціально-психологічний феномен

Поняття про сім'ю як малу соціальну групу.

Функції сім'ї: репродук­тивна, виховна, економічна, комунікативна, сексуальна, психотерапев­тична тощо.

Типологія сім'ї: за наявністю поколінь, за числом членів сім'ї, за кількістю дітей, за рівнем психологічного здоров'я, за рівнем конфліктності. Типи дисгармонічних сімей (сім'я – театр, вулканічна сім'я, сім'я – санаторій, фортеця, сім'я з кумиром, маскарад та інші).

Структура сім'ї як система спорідненості, а також су­купність психологічних відносин, внутрісімейних настановлень, відно­син влади і авторитету.

Динаміка сім'ї. Провідні тенденції у розвитку сучасної сім'ї: гуманізація стосунків, зростання значущості групових характеристик, егалітаризація сімейних зв'язків, підвищення ролі внутрішніх регулювальників сімейних відносин. Психо­логічний аналіз етапів життєдіяльності сім'ї.

Соціально-психологічна специфіка сімейного колективу: переваж­ний характер емоційних зв'язків, жорстка рольова структура тощо. Пси­хологічний клімат сім'ї як загальна соціально-психологічна характерис­тика стану сім'ї, що розкриває особливості людських взаємовідносин.

2.5.2. Проблеми стабільності шлюбу і сім'ї

Шлюб як санкціонована суспільством форма відносин між статтю і до потомства. Мотивація шлюбно-сімейних відносин. Критерії вибору шлюбного партнера: соціокультурні і емоційно-духовні характеристики. Умови стабільності шлюбу. Соціально-психологічні чинники розірвання шлюбу.

Шлюб і сім'я. Подружня сумісність як основа стабільності сім'ї. Рівні подружньої сумісності. Психофізіологічна сумісність. Функціонально-рольова сумісність. Ціннісно-орієнтаційна єдність сім'ї. Адаптивний підхід до подружньої сумісності. Особливості подружнього спілкування і його вплив на стабільність сім'ї.

Закони подружньої гармонії за А. Співаковською: об’єднання, злиття, взаємодоповнення, співставлення цілей та перспектив, впізнання, розуміння та прийняття, емоційна зрілість та почуття відповідальності.

Соціальне значення готовності особистості до сімейного життя. Структурні компоненти готовності до сімейного життя. Фізична зрілість. Етико-психологічна і соціальна готовність до сімейного життя. Сексуаль­на готовність. Роль батьківської сім'ї в підготовці підростаючого поко­ління до сімейного життя: соціальний, етичний, правовий, психологічний, психогігієнічний, естетичний, господарсько-економічний аспекти.

Психологічне здоров'я сім'ї: суть, рівні. Умови управління психо­логічним здоров'ям сім'ї: розвиток мотивації шлюбно-сімейних відносин, формування адекватних уявлень про роль сім'ї в житті людини, розвиток навичок і умінь внутрішньо сімейної корекції дезорганізуючої поведінки окремих членів сім'ї, своєчасне регулювання внутрісімейних відносин як осно­ва розвитку всіх видів сумісності, залучення сім'ї в активне життя соціуму.

2.5.3. Спілкування в родині. Сімейні конфлікти.

Особливості родинного спілкування.

Види сімейних конфліктів. Причини виникнення конфлікту у сім’ї. Типові моделі поведінки членів родини в конфліктних ситуаціях.

Дитина у конфліктній родині.

Наслідки сімейних конфліктів.

Профілактика та розв’язання конфліктних ситуацій.

Психологічні рекомендації конфліктуючим.