Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М_2.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Методичні вказівки для студентів

Електронна таблиця (ЕТ) – це програма, призначена для опрацювання даних, наведених у вигляді таблиці бухгалтерського, економічного чи статичного характеру, а також для автоматизації математичних обчислень.

Розглянемо принципи створення і збереження електронних таблиць у програмі Microsoft Excel.

Документи, що створюються у програмі MS Excel, називаються книгами. Кожна книга складається з аркушів. Робочі аркуші – це електронні таблиці, що складаються з колонок (стовпчиків) і рядків. Максимальне число колонок таблиці – 256, рядків 65536.

Колонки позначаються зліва направо літерами: перші 26 – літерами A, B, C …Z, а наступні 26 – літерами AA, AB, AC … AZ і так далі до останньої, 256 колонки, яка позначається літерами IV.

Рядки позначаються зверху вниз цифрами від 1 до 65536.

На перетині колонки і рядка розміщуються комірки. Одна з комірок таблиці виділена темною прямокутною рамкою. Це так званий табличний курсор. Колонку , рядок і комірку, в якій знаходиться табличний курсор, називають відповідно активною колонкою, активним рядком і активною коміркою.

Позначення (адреса) комірки складається з позначення колонки та рядка (ця адреса відображається у лівому верхньому куті екрану, наприклад, А1). Номер колонки та рядка активної комірки виділяється жирним шрифтом.

Табличний курсор можна переміщувати вздовж таблиці за допомогою клавіш керування курсором ←↑→↓ , клавішею Tab або за допомогою миші (клацніть мишею на комірці, на яку треба перемістити табличний курсор). Для прокрутки комірок листа використовують лінійки прокручування (використайте їх). Зверніть увагу, що при прокрутці адреса активної комірки не змінюється.

Вікно Excel має ряд типових елементів (рис.1).

Заголовок вікна розміщується зверху і включає ім’я книги (Microsoft Excel – Книга 1). Ліворуч від імені розміщена кнопка виклику системного меню, за допомогою якого можна керувати вікном. Праворуч розміщені кнопки мінімізації, відновлення ,закриття вікна.

Список аркушів книги (ярлички аркушів книги) розміщується ліворуч у нижньому рядку вікна. Цей список містить імена (ярлички) аркушів (наприклад, Лист 1, Лист 2, Лист 3). За умовчуванням робочим аркушам надається ім’я Лист. Один з аркушів книги є активним (його ім’я виводиться більш темним кольором). Якщо книга містить багато аркушів, то список можна гортати за допомогою кнопок прокрутки, які розміщені ліворуч від списку.

На екрані завжди відображається електронна таблиця активного листа. Електронна таблиця містить імена колонок і номера рядків, комірки, а також горизонтальну і вертикальну смуги прокручування.

Створення і збереження файлів книг.

Для створення нового файлу книги можна виконати команду Файл – Создать або натиснути кнопку Создать на панелі інструментів Стандартная. При цьому створюється нова книга з іменем Книга 1 (якщо книга з іменем Книга 1 вже відкрита, то створюється книга з іменем Книга 2 і ін.).

Для збереження файлу використовується команда Файл – Сохранить або кнопка на панелі інструментів Стандартная, або комбінація клавіш Ctrl+S. Для збереження файлу під іншим ім’ям використовують команду Файл – Сохранить как.

Введення даних.

Для того, щоб увести в клітинку дане, її виокремлюють (щоб вона була виокремлена табличним курсором), набирають дане на клавіатурі і натискають на клавішу Enter або Tab. Під час введення дане можна редагувати. Уведений у клітинку текст (до 255 символів) автоматично вирівнюється до лівого краю, а числа – до правого.

Якщо після введення даного та натискання кнопки Enter, знов виділити клітинку і почати заново вводити дані, то старе пропадає, вводиться нове.

Щоб відредагувати дані у клітинці, то клітинку вибирають і користуються одним із способів:

  • двічі клацають мишею по клітинці;

  • натискають на клавішу F2;

  • редагують зміст комірки у рядку формул (це рядок розташований зверху таблиці та позначений знаком = рис.1).

Після завершення редагування натискують кнопку Enter, для відміни редагування натискують кнопку Esc.

Форматування вмісту комірок. Для форматування вмісту комірок можна скористатися панеллю Форматування, що аналогічна той, що у програмі MS Word: зміна гарнітури, розміру, накреслення шрифту , кнопки вирівнювання тексту у комірці. Кожну комірку можна залити будь-яким кольором за допомогою кнопки “Цвет заливки”- , колір шрифту можна змінити за допомогою кнопки “Цвет шрифта” - .