Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА ВСЕ .docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
25.09.2022
Размер:
103.44 Кб
Скачать

Л.Р.15. Методи дослідження та санітарна оцінка кисломолочних сирів.

Мета роботи: засвоїти лабораторні методи контролювання якості в кисломолочного сиру.

Завдання: провести ветеринарно-санітарне дослідження кисломолочного сиру.

Місце проведення лабораторних занять. Лабораторія № 60 кафедри паразитології та ветеринарно-санітарної експертизи.

Спеціальне обладнання та устаткування: Проби кисломолочних сирів різних виробників, молочні і вершкові жироміри з корками, градуйовані піпетки на 5 і 10 см3, автоматичні піпетки на 10 і 1 см3, центрифуга, водяна баня з термометром, штатив для жиромірів, пісочні годинники на 5 хв, сірчана кислота, ізоаміловий спирт; ваги, ступки, молочні бутирометри, пробки гумові для бутирометрів, піпетки на 10 см3, прилади для відмірювання сірчаної кислоти (10 см3) та ізоамілового спирту (1см), центрифуга, баня водяна, штатив для бутирометрів, термометри ртутні скляні від 0 до 100 С, кислота сірчана густиною 1810-1820 кг/м3, спирт ізоаміловий густиною 811-813 кг/м3 бюретки, фарфорові ступки, піпетки на 50 см , технохімічні терези.

Методика проведення занять.

Методи визначення органолептичних показників. Колір визначають у чистому посуді з прозорого безбарвного скла за денного освітлення або викладають у тарілку чи чашку Петрі та проводять візуальне визначення кольору та відтінків продукту.

Запах визначають за допомогою органів нюху експерта.

Смак визначають таким чином: намагаються змазати продуктом усю ротову порожнину до кореня язика. Кисломолочні продукти мають бути кімнатної температури. Після дослідження кожної проби ротову порожнину необхідно сполоснути 2-3 рази дистильованою водою.

Консистенцію визначають, помішуючи в скляній тарі продукт скляною паличкою.

Консистенція сиру кисломолочного ніжна, однорідна. Дозволяється пухка, дещо неоднорідна а для нежирного сиру – з незначним відділенням сироватки, розсипчаста.

Запах і смак доброякісного сиру кисломолочного – чистий, ніжний, кисломолочний, без стороннього присмаку і запаху. Дозволяється слабкий кормовий відтінок, присмак тари (дерева), а також наявність слабкої гіркоти.

Визначення масової частки жиру у кисломолочному сирі

А. Визначення масової частки жиру сиру кисломолочного та сиркових виробів з використанням бутирометра для вершків

Техніка визначення. 1. У вершковий жиромір відважують 5 г сиру, вливають 5 см3 води, 10 см3 сірчаної кислоти і 1 см3 ізоамілового спирту. Жиромір закривають гумовим корком, струшують і ставлять корком вгору у водяну баню за температури 65 ± 2 °С. Час від часу жиромір виймають з бані й струшують, тримаючи весь час корком догори, поки сир не розчиниться. Жироміри центрифугують упродовж 5 хв, знову ставлять на 5 хв у водяну баню.

Жироміри швидко виймають і роблять відлік стовпчика жиру. Обсяг двох поділок жироміра відповідає 1 % жиру.

Техніка роботи, у разі визначення жиру в молочному жиромірі.

  1. У молочний жиромір відважити 2 г сирної маси, стараючись, щоб грудочки її не потрапили у вузьку частинку приладу.

  2. Долити в жиромір 9 см3 води, 10 см3 сірчаної кислоти і 1 см3 ізоамілового спирту.

  3. Жиромір закрити гумовим корком і вміст його перемішати. Поставити в баню за температури 67...70 °С і періодично струшувати до повного розчинення білка.

Такі операції провести як звичайно. Відлік показника на жиромірі помножити на Результат показує процент жиру в сирі.

Залежно від умісту жиру, кисломолочний сир поділяється на три категорії жирності: а) 18 %; б) 9 %; в) знежирений.

Кислотність сиру (°Т) не більше, для: 18 % жирності – 200-225; 9 % жирності – 210-240; знежиреного – 220-270.

Б. Визначення масової частки жиру сиру кисломолочного та сиркових виробів з використанням бутирометра для молока

Техніка визначення. У бутирометр уносять 2 г попередньо розтертого у ступці сиру, потім додають 9 см3 дистильованої води, 10 см3 сірчаної кислоти та 1 см3 ізоамілового спирту. Бутирометр закривають гумовою пробкою, перемішують його вміст та ставлять у водяну баню за температури 63...65 °С, якщо центрифуга без підігріву. Центрифугують упродовж 5 хв, виймають, якщо є необхідність, знову занурюють у водяну баню за того ж режиму та відраховують за шкалою масову частку жиру і множать цю цифру на 5,5, отримуючи масову частку жиру кисломолочного сиру.

Визначення кислотності кисломолочного сиру

Техніка визначення. Наважку сиру (5 г) перенести у фарфорову ступку, добре розтерти в 50 см3 дистильованої води, нагрітої до 35.. 40 °С. Додати 2-3 краплі фенолфталеїну і титрувати розчином лугу з масовою концентрацією 0,1 моль/дм до появи слабо-рожевого забарвлення, що не зникає впродовж 1 хв.

Кількість см3 лугу, витраченого на титрування, множать на 20 і отримують кислотність продукту в градусах Тернера (°Т).

Вимоги щодо оформлення та порядку подання звіту лабораторної роботи. Студенти проводять лабораторні дослідження кисломолочного сиру, результати законспектовують.

Колір______________________________________________________________________________________________________________________________________________________Запах_________________________________________________________________________

Смак_________________________________________________________________________

Консистенція__________________________________________________________________ Кислотність __________________________________________________________________

Наявність домішок_____________________________________________________________

Масова частка жиру____________________________________________________________

Список рекомендованої літератури:

1. Практикум з ветеринарно-санітарної експертиза з основами технології і стандартизації м'яса і м’ясних продуктів / [О.М. Якубчак, М.В. Козак, В.В. Власенко та ін.] – Київ: «Компанія «Біопром», 2012. – 256 с.

2. Ковбасенко В.М. Ветеринарно-санітарна експертиза з основами технології і стандартизації продуктів тваринництва: навчальний посібник: в двох томах. – Київ: «ІНКОС», 2006. Т.1. – 416 с., Т.2 – 536 с.

3. Хоменко В.І. Ветеринарно-санітарна експертиза з основами технології і стандартизації продуктів тваринництва / В.І. Хоменко, В.М. Ковбасенко, М.К. Оксамитний – Київ: Сільгоспосвіта, 1995. – 712 с.

4. Ветеринарно-санітарна експертиза з основами технології стандартизації продуктів тваринництва / [О.М. Якубчак, В.І. Хоменко, С.Д.Мельничук та ін.]. – Київ: ТОВ «Біопром», 2005. – 800 с.