Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА ВСЕ .docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
25.09.2022
Размер:
103.44 Кб
Скачать

Метод визначення редуктази з метиленовим синім.

Для проведення редуктазню проби з метиленовим синім готують водний розчин з масовою концентрацією метиленового синього 0,005 г/см3. Тобто беруть 1 г метиленового синього і розчиняють у 200 см3дистильованої води. Термін зберігання приготовленого розчину не більше 12 місяців у склянках, захищених від світла.

Для приготування робочого розчину метиленового синього з масовою концентрацією 0,00015 г/см3 беруть 6см3 розчину з масовою концентрацією 0,005 г/см3 і змішують з 94 см3 дистильованої води. Термін зберігання приготовленого розчину в холодильнику не більше 30 діб.

Техніка визначення.

  1. У стерильні пробірки наливають по 1см3робочого розчинуметиленового синього і по 20см3 досліджуваного молока, відібраного устерильний посуд, за допомогою стерильних пристосувань закриваютьгумовими корками і змішують повільним триразовим перевертаннямпробірок.

  2. Пробірки переносять у редуктазник з температурою води 37°Сабо у водяну баню, яку розміщують у термостаті при такій же температурі. Вода в редуктазнику або у водяній бані повинна бути на рівні або трохи вище рівня рідини в пробірках. Пробірки з молоком захищають від дії світла. Початком аналізу вважається момент занурення пробірок у редуктазник. Зміну забарвлення спостерігають через 40 хв., 2,5 і 3,5 год. При цьому невелике кільце зверху і знизу пробірки (завширшки не більше 1 см), яка залишилася забарвленою, у розрахунок не береться. Поява забарвлення в цих пробірках при струшуванні не враховується.Залежно від часу забарвлення молоко відносять до одного із чотирьох класів

Метод визначення редуктазиз резазурином

Основний розчин резазурину натрієвої солі готують так: 100 мг резазурину натрієвої солі переносять у мірну колбу на 200 см3 і доводять до мітки прокип'яченою і охолодженою до 25°С дистильованого водою Суміш старанно перемішують. Строк зберігання основного розчину резазурину натрієвої солі - не більше 30 діб при температурі 8-10°С.

Робочий розчин резазурину готують розведенням основного розчину прокип'яченою і охолодженою до 25 °С дистильованою водою у співвідношенні 1:2,5 (наприклад, до 10см3 основного розчину додають 25см3 води). Масова частка резазурину в робочому розчині становить 0,014%.

При використанні резазурину в таблетках для приготування робочого розчину одну таблетку розчиняють у 50см3 прокип'яченої і охолодженої до 25 °С дистильованої води. Масова частка резазуринув робочому розчині становить 0,01%. Строк зберігання робочого розчину резазурину - не більше 3 діб при температурі 0-5 °С. Основний і робочий розчини зберігають у склянках, захищених від світла.

Техніка визначення.

1. Пробу з резазурином слід проводити не раніше як через 2 годпісля доїння. У пробірки наливають по 1 см3 робочого розчину резазурину і по 10см3досліджуваного молока, закривають гумовими корками і змішують повільним триразовим перевертанням пробірок.