Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА ВСЕ .docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
25.09.2022
Размер:
103.44 Кб
Скачать

Міністерство освіти і наукиукраїни

з дисципліни «Ветеринарно-санітарна експертиза»

спеціальність 211 «Ветеринарна медицина»

освітній ступінь «Бакалавр»

Лабораторне заняття № 1-2

Тема: Засвоєння методики й порядок ветеринарно-санітарного інспектування продуктів забою тварин.

Мета роботи: засвоїти методики ветеринарно-санітарної експертизи туш і органів тварин.

Завдання: провестиветеринарно-санітарну інспекцію продуктів забою птиці.

Місце проведення лабораторних занять. Лабораторія №60 кафедри паразитології та ветеринарно-санітарної експертизи.

Спеціальне обладнання та устаткування: тушка птиці, скальпелі, ножиці, ножі.

Методика проведення занять. Провести інструктаж з техніки безпеки роботи в лабораторії з дослідним матеріалом.

Ветеринарно-санітарне інспектування продуктів забою птиці проводять згідно з п. 6.8.5. «Правил передзабійного ветеринарного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м’яса та м’ясних продуктів» (2002 р.).

Здобувачі вищої освіти розрізають тушку птиці таким чином, щоб усі органи та грудочеревну порожнину тушки було добре видно під час огляду. Видалення внутрішніх органів з тушки до ветеринарного огляду забороняється.

Тушка: звертають увагу на ступінь знекровлення, вгодованість; ретельність зачищення, наявність пеньків, пуху, віспин тощо, зміни на шкірі, підшкірній клітковині, у м'язах, на серозних і слизових оболонках, у синусах і суглобах (намуляння на кілі, ущільнення, травми, крововиливи, рани, набряки, забруднення тощо).

Внутрішні органи: особливу увагу звертають на печінку (колір, розмір, консистенція), селезінку, нирки, серце, легені, шлунок і кишечник із клоакою, яєчники та яйцепровід, серозні оболонки грудочеревної порожнини, фабрицієву сумку, а в разі потреби - розрізають.

Вимоги щодо оформлення та порядку подання звіту лабораторної роботи. Студенти проводять ветеринарно-санітарну експертизу туш і органів тварин, результати законспектовують:

Голова___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Селезінка__________________________________________________________________________________________________________________________________________________Легені________________________________________________________________________Серце________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________

Нирки________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ Шлунок___________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Кишечник__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Стравохід__________________________________________________________________________________________________________________________________________________Печінка_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Тушка_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Список рекомендованої літератури:

1. Ветеринарно-санітарна експертиза з основами технології стандартизації продуктів тваринництва / [О.М. Якубчак, В.І. Хоменко, С.Д.Мельничук та ін.]. – Київ: ТОВ «Біопром», 2005. – 800 с.

2. Практикум з ветеринарно-санітарної експертиза з основами технології і стандартизації м'яса і м’ясних продуктів / [О.М. Якубчак, М.В. Козак, В.В. Власенко та ін.]. – Київ: «Компанія «Біопром», 2012. – 256 с.

3. Ковбасенко В.М. Ветеринарно-санітарна експертиза з основами технології і стандартизації продуктів тваринництва: навчальний посібник: в двох томах. – Київ: «ІНКОС», 2006. Т.1. – 416 с., Т.2 – 536 с.

4. Хоменко В.І. Ветеринарно-санітарна експертиза з основами технології і стандартизації продуктів тваринництва / В.І. Хоменко, В.М. Ковбасенко М.К. Оксамитний – Київ: Сільгоспосвіта, 1995. – 712 с.

Лабораторне заняття № 3