Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЭКЗАМ_Вопрос_Технологія,_організація_і_управління_пасажирськими.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
02.06.2021
Размер:
78.39 Кб
Скачать
  1. Об'єм і характер пасажиропотоків при міжміських і міжнародних перевезеннях.

Соціальний склад населення. Обсяг пересувань багато в чому залежить від соціального складу населення. Зазвичай виділяють чотири соціальні групи, а саме:

1) Трудящі містоутворюючих підприємств - заводів, фабрик, морських і річкових портів, ж / д вузлів і т.д. Містоутворюючі підприємства мають велике число працюючих, розташовуються відокремлено, є початком багатьох маршрутів руху пасажирського транспорту.

2) Працівники обслуговуючих підприємств - житлово-комунальних торговельних підприємств, культурно-побутових центрів і т.д. Маршрути руху пасажирського транспорту проходять поруч з обслуговуючими підприємствами, на яких працює незначна кількість людей.

3) Учні вузів, технікумів, середніх професійно-технічних училищ. Місця навчання представників даної соціальної групи, як правило, віддалені від їх місця проживання. Сучасні великі вузу з великим числом студентів і малою кількістю гуртожитків можуть розглядатися в якості містоутворюючих підприємств.

4) несамостійність населення - діти дошкільного і шкільного віку, пенсіонери, домогосподарки, інваліди тощо Вважається. Що несамостійна населення здійснює менше пересувань і не повинно створювати навантажень на роботу пасажирського транспорту. у багатьох населених пунктах більшість дошкільних і шкільних установ розташовуються поруч з місцями проживання.

Орієнтовно питома вага різних соціальних груп становить:

робітники і службовці - 50% (з яких 30% - трудящі містоутворюючих підприємств), учні - від 5 до 20% (для великих міст цей показник може досягати 30%), несамостійна населення - від 30 до 45%.

Характери пасажиропотоків:

Трудові пересування роблять робітники і службовці від місць проживання до місць праці і назад. Пересування, пов'язані з виконанням трудових обов'язків, найбільш стійкі, мало змінюються як по величині, так і за часом. Частка цих пересувань в загальній рухливості у більшості населення становить близько 75%. При плануванні роботи пасажирського транспорту важливо знати розподіл і концентрацію трудових пересувань по часу, тому що вони створюють пікові навантаження. Такі пересування є обов'язковими і регулярними, тому їх число може бути визначено з достатнім ступенем точності. В час «пік», як показують обстеження, не менше 70% поїздок припадає на трудові пересування.

Навчальні пересування - поїздки учнів, в основному, до вищих і спеціальних навчальних закладів. Навчальні поїздки характеризуються перервами на канікули.

Ділові пересування - це пересування робітників і службовців протягом робочого дня, пов'язані з рішенням службових завдань (відвідування різних відомств, ділові зустрічі і т.д.). Вони складають незначну частину загального числа пересувань. Варто зауважити, учні вузів і технікумів також можуть здійснювати ділові пересування, наприклад, відвідування бібліотек і т.д.

Культурно-побутовими слід вважати все пересування населення, які не пов'язані з виконанням трудових та учнівських обов'язків: поїздки в магазин, кіно, парк, гості та ін. На них припадає істотна частка в загальному обсязі транспортної роботи. На відміну від трудових, кількість культурно-побутових пересувань практично не піддається розрахунку. Вони можуть бути визначені орієнтовно на підставі аналізу результатів обстеження пасажиропотоків. Їх розраховують окремо по кожній соціальній групі населення.

Інформацію про умови формування рухливості населення використовують в процесі проведення обстеження пасажиропотоків.