Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЭКЗАМ_Вопрос_Технологія,_організація_і_управління_пасажирськими.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
02.06.2021
Размер:
78.39 Кб
Скачать
  1. Організація дитячих перевезень.

Перевезення організованих груп дітей здійснюється відповідно до вимог Законів України “Про дорожній рух”, “Про автомобільний транспорт”, постанови Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2007 р. N 1184 “Про внесення змін до Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту “ та інших актів чинного законодавства України.

Стаття 38. Вимоги до перевезення організованих груп дітей автобусами

До перевезення організованих груп дітей (далі — груп дітей) відноситься одночасне перевезення групи з десяти і більше дітей, для яких замовником послуги призначається керівник, відповідальний за супроводження їх під час поїздки, а на групу з 30 і більше дітей призначається також медичний працівник.

Перевезення груп дітей можна здійснювати в режимах як регулярних, так і нерегулярних пасажирських перевезень.

Регулярні та нерегулярні перевезення груп дітей здійснюють за умови узгодження маршруту та розкладу руху із замовником та відповідними підрозділами Міністерства внутрішніх справ України.

Вимоги:

  1. Перевезення організованих груп дітей повинно здійснюватися із забезпеченням високого рівня безпеки та надійності транспортного обслуговування.

  2. Перевезення організованих груп дітей здійснюються тільки у світлу пору доби і за сприятливих погодних умов.

  3. Максимальна кількість дітей та супроводжуючих осіб при перевезенні автобусом не повинна перевищувати кількості місць для сидіння в ньому, передбачену технічною характеристикою транспортного засобу та визначену в реєстраційних документах на цей транспортний засіб.

  4. Групи дітей повинні перевозити досвідчені водії транспортних засобів,  які  мають  стаж  керування автобусом не менше ніж п’ять років.

  5. До початку перевезення організованих груп дітей замовник послуг і автомобільний перевізник:

  • визначають маршрут перевезення організованих груп дітей, як правило, такий, за яким уже здійснюються регулярні перевезення;

  • встановлюють зупинки автобуса;

  • складають схему маршруту та встановлюють розклад руху.

  1. Замовник послуг повідомляє не пізніше ніж за сім робочих днів автомобільному перевізнику про здійснення перевезення організованих груп дітей.

  2. Автомобільний перевізник не пізніше ніж за три робочих дні до запланованого перевезення організованої групи дітей повідомляє уповноваженому підрозділу Національної поліції про дату здійснення кожного такого перевезення, подає йому на узгодження та замовнику послуг на затвердження схему маршруту та розклад руху автобусів.

  1. Організація міжнародних і міжміських туристичних перевезень.

Міжміські та міжнародні комерційні автомобільні перевезення пасажирів виконуються переважно груповим методом з використанням автобусів.

Міжнародні перевезення пасажирів автобусами можуть бути регулярними, маятниковими і нерегулярними. Регулярними є перевезення на автобусних лініях, що виконуються по опублікованих умов, тарифу і розкладом руху автобусів на маршруті з зазначенням пунктів посадки і висадки пасажирів. Маятниковими називаються перевезення декількох груп пасажирів у визначені терміни з території однієї держави до місця тимчасового перебування на території іншої держави з наступним їх поверненням автобусами того ж перевізника. При таких перевезеннях перший рейс у зворотному напрямку і останній в прямому, як правило, є порожніми. Нерегулярними є такі міжнародні перевезення, які не регламентуються зазначеними вище умовами і в кожному окремому випадку організовуються за заявками перевізника

Порядок організації перевезень туристів в міжнародному сполученні на автобусах встановлюється на підставі угод, укладених між компетентними органами договірних сторін. При цьому визначають і типи автобусів.

Перевізник і пасажир несуть взаємну відповідальність за виконання умов договору міжнародного перевезення. Документом, який підтверджує укладення договору перевезення між перевізником і пасажиром, є квиток на міжнародне перевезення автобусом, що видається перевізником або його представником. Відсутність, неправильне оформлення або втрата квитка не зачіпає істоти або дієвості договору перевезення. Квитки друкуються на мовах держав, де знаходяться початкові і кінцеві пункти автобусного маршруту.

Система організації руху автобусів в міжміському сполученні включає в себе певний метод перевезення пасажирів, режим руху автобусів, способи організації праці водіїв і варіанти розміщення автотранспортних підприємств, які обслуговують маршрут. На міжміських перевезеннях можна використовувати наскрізний і дільничні рух автобусів. При наскрізному русі кожен автобус проходить весь маршрут від початкового до кінцевого пункту і назад. При дільничному русі маршрут ділиться на ділянки. Кожна ділянка обслуговується автобусами певного АТП. На кордонах суміжних ділянок відбувається пересадка пасажирів з одного автобуса в іншій. З огляду на серйозних незручностей для пасажирів такий рух не може бути рекомендовано. Однак із застосуванням пасажирських напівпричепів і автомобілів-тягачів, що виключають пересадку пасажирів при перечеплення напівпричепів на кордонах ділянок, дільничні рух прийнятно.

Рух автобусів на всіх міжміських маршрутах має здійснюватися в суворій відповідності з розкладами, при розробці яких необхідно передбачати ефективне використання автобусів і раціональний режим організації праці водіїв. Розклад складають на весняно-літній та осінньо-зимовий періоди. При складанні міжміських автобусних розкладів закладають зручне для пасажирів час відправлення з початкового пункту та прибуття в кінцевий пункт.