Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЭКЗАМ_Вопрос_Технологія,_організація_і_управління_пасажирськими.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
02.06.2021
Размер:
78.39 Кб
Скачать
  1. Організація випуску автомобілів-таксі на лінію.

Перевезення автомобілями-таксі підрозділяються на пасажирські і вантажні, за індивідуальними маршрутами і маршрутні таксомоторні.

По автомобілях-таксі додатково необхідно перевіряти:

наявність автомобілів-таксі на стоянках, стан і обладнання стоянок;

стан таксометрів та спідометрів;

ефективність використання радіофікованих автомобілів-таксі.

Перед виїздом на лінію водій повинен перевірити кріплення таксометра, редуктора і гнучких валів; перевірити наявність пломб, дія таксометра та зеленого світлового сигналу; завести годинниковий механізм; перевірити освітлення шкали таксометра та відповідність показань лічильників таксометра і спідометра з записами в дорожньому листі.

При несправності таксометрового обладнання або пломб водій повинен повернутися в гараж, заявити про те, що трапилося і спільно з працівником контрольно-контрольної роботи і механіком по таксометровому обладнанню скласти акт.

Виїзд на лінію дозволяє черговий механік, своїм підписом завіряє справність автомобіля і таксометра, цілість пломби і дію годин таксометра.

Після повернення в автотранспортне підприємство водій пред'являє шляховий лист черговому диспетчеру, який записує показання таксометра і каси.

Маршрутний автомобіль-таксі повинен мати лобовій трафарет із зазначенням початкового та кінцевого пунктів маршруту; вантажно-пасажирський автомобіль-таксі, крім того, має бічний трафарет із зазначенням початкового, основних проміжних і кінцевих пунктів маршруту.

Водій маршрутного автомобіля-таксі повинен мати таблицю вартості проїзду за маршрутом, схему маршруту, розклад руху і правила користування автомобілем-таксі.

Маршрутні легкові автомобілі-таксі, що працюють в місті, обладнають касами-скарбничками; застосовується бескондукторное обслуговування пасажирів.

  1. Координація роботи різних видів пасажирського транспорту.

Кожен, хто користується послугами міського пасажирського транспорту, може відмітити позитивні моменти в даній галузі протягом останніх років. Це пов’язано з випуском на лінію великої кількості рухомого складу, частковим оновленням парку автобусів, збільшенням кількості перевізників, що працюють на маршрутах. Але, незважаючи на всі вище перелічені позитивні моменти необхідно звернути увагу на значне скупчення пасажирів на зупинках в годину «пік», одночасне прибуття автобусів декількох маршрутів, які дублюють один одного, що негативно впливає на безпеку руху. Тому актуальним є питання координації роботи міського пасажирського транспорту. Основні умови спільної експлуатації окремих видів міського пасажирського транспорту такі: єдине управління всіма видами масового пасажирського транспорту з єдиною службою руху, що працює за єдиним поряд і погодженим розкладом руху поїздів, складеним для комплексної маршрутної схеми; єдиний центральний диспетчерський пункт, координуючий рух усіх видів транспорту через диспетчерські пункти окремих видів транспорту; одночасне обстеження пасажиропотоків на всіх видах транспорту, що працюють в місті; координація роботи рухомого складу окремих видів транспорту, що працюють на особливо завантажених міських напрямках. Така система спільної експлуатації дозволяє: комбінувати роботу швидкісного транспорту в місті та передмісті з роботою автобусів, тролейбусів і трамвая, щоб забезпечити обслуговування пасажирів, які прямують на короткі відстані, а також підвезення пасажирів до пунктів зупинок швидкісного транспорту; комбінувати роботу внутрішньоміського транспорту (трамвая, тролейбуса, автобуса і метро) з роботою швидкісного наземного транспорту; комбінувати роботу головних ділянок залізниці з роботою всіх видів пасажирського транспорту міста, щоб забезпечити зручне обслуговування населення міста і передмість. Спільна експлуатація різних видів транспорту може успішно здійснюватися лише в тому випадку, якщо буде правильна побудована комплексна маршрутна система.