Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЭКЗАМ_Вопрос_Технологія,_організація_і_управління_пасажирськими.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
02.06.2021
Размер:
78.39 Кб
Скачать
  1. Прийоми регулювання руху, вживані при диспетчерському управлінні рухом на міжміських маршрутах.

На відміну від диспетчерського управління рухом автобусів у містах, система диспетчерського управління рухом автобусів у приміському, сільському, міжміському повідомленнях має свої характерні особливості, пов'язані зі специфікою та умовами обслуговування пасажирів, протяжністю маршруту, тривалістю рейсу, відстанями між пунктами зупинок і інтервалами руху.

Однією з найважливіших завдань системи диспетчерського управління є забезпечення регулярності руху рухомого складу на маршрутах. Рух вважається регулярним, якщо рухомий склад своєчасно відправляється в рейс, інтервали на всіх зупиночних пунктах дотримуються рівними і відповідають розкладом і рухомий склад прибуває в кінцевий пункт точно у встановлений розкладом час.

Регулярність руху забезпечується виконанням двох умов: при повному (100%) виконанні і передбачених розкладом рейсів (необхідна умова) і при точному дотриманні водіями розкладів руху з забезпеченням регулярності кожного рейсу.

У практиці диспетчера користуються прийомами диспетчерського регулювання руху автобусів.

Витримка автобуса на кінцевій станції. Нетривала витримка автобуса на кінцевій станції застосовується, якщо водій прибув раніше встановленого розкладом часу. Якщо цей прийом регулювання повторюється часто, диспетчер вносить рекомендації про перегляд і скорочення встановлених розкладом нормативів часу рейсу по даному маршруту.

Нагон запізнення в черговому рейсі. Якщо автобус прибув на кінцеву станцію (пункт) несвоєчасно і запізнився на такий час, при якому можливо ввести автобус в розклад шляхом шкоди для пасажирів і безпеки руху, диспетчер застосовує цей прийом регулювання, межі можливого незначного скорочення часу рейсу повинні бути розраховані для кожного маршруту і точно вказані в інструкції диспетчера з регулювання руху.

Розсунення інтервалів при відправленні автобуса з кінцевої станції. При вибутті одного автобуса фактичний інтервал руху між сусідніми автобусами збільшується вдвічі. Маршрутний диспетчер ЦДС, отримавши повідомлення з проміжній станції або з контрольного пункту про вибуття автобуса, дає вказівку, дає вказівку водієві автобуса або лінійному диспетчеру кінцевої станції розсунути інтервали.

Відправлення автобусів з оперативного планування. Відправлення автобусів з кінцевої станції по оперативному інтервалу застосовується в особливих випадках, коли на маршруті вибувають з руху два автобуса і більш. Диспетчер відправляє автобуси в рейс з рівними, збільшеними проти розкладу оперативними інтервалами. Порядок відправлення автобусів в рейс по оперативному інтервалу є вимушеним заходом, оскільки водії при цьому не можуть користуватися автобусними розкладами, не дотримуються час проходження контрольних проміжних пунктів, і регулярність руху на маршруті зазвичай порушується.

Відправлення автобуса в укорочений рейс. Якщо час запізнення автобуса на кінцеву станцію перевищує час можливого нагона в черговому рейсі, диспетчер може відправити автобус в укорочений рейс і тим самим забезпечити його повернення на кінцеву станцію (пункт) за розкладом. Про всі випадки відправлення автобуса в укорочений рейс пасажири попереджаються, починаючи зі станції відправлення.

Оперативне збільшення часу рейсу. Якщо умови руху автобусів на маршруті різко змінюються і встановлене розкладом час рейсу не може дотримуватися водіями (погана видимість шляху, туман, заметіль і ін.), Диспетчер може оперативно збільшити час рейсу на 10-20% і більше або повністю скасувати рух автобусів за розкладом . При збільшенні часу рейсу рух автобусів встановлюється по оперативному інтервалу.

Відправлення автобусів за зміненим напрямку або тимчасове перемикання на інший маршрут. Цей прийом регулювання зазвичай використовується при необхідності посилити (скоротити) рух автобусів на найбільш (найменш) завантажених напрямках або маршрутах. У ряді випадків такі рейси можуть передбачатися маршрутними розкладами на виразно встановлений період часу (день тижня). Про кожному відправленні автобуса за зміненим напрямку пасажири повинні бути заздалегідь попереджені.

Використання резервних автобусів. Для збереження регулярності руху автобусів на маршрутах автотранспортні підприємства передбачають в добових нарядах резервні автобуси для можливої ​​заміни тих, що вибувають з лінією автобусів з технічних та інших причин, резервні автобуси можуть використовуватися для посилення руху на особливо завантажених напрямках. Резервні автобуси виїжджають на лінію за вказівкою ЦДС