Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЭКЗАМ_Вопрос_Технологія,_організація_і_управління_пасажирськими.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
02.06.2021
Размер:
78.39 Кб
Скачать
  1. Розміщення і обладнання стоянок автомобілів-таксі.

Розміщення стоянок таксі повинно забезпечувати:

- можливість здійснити найм автомобіля таксі у будь-якому місці підвищеного попиту на послугу, а саме: при виході із станцій метрополітену, біля зупинок громадського транспорту, біля супермаркетів, ресторанів, готелів, розважальних, спортивних та виставкових закладів тощо;

- місткість стоянки, достатню для одночасного паркування на ній не менше трьох вільних автомобілів таксі;

- зручний і безпечний прохід до них;

- пропускну здатність дороги;

- відсутність перешкод для інших учасників дорожнього руху.

Стоянки таксі на територіях прилеглих до аеропортів (аеровокзалів), морських та річкових портів, залізничних вокзалів та автостанцій загально державного та міжнародного значення створюються у обов'язковому порядку. Приналежність таких стоянок таксі до міської мережі стоянок таксі та засади допуску перевізників на таксі до їх використання визначаються відповідними органами місцевого самоврядування.

Розмір плати за користування стоянками таксі встановлюється органами місцевого самоврядування, та не повинен перевищувати розміру паркувального збору.

  1. Вимоги до водіїв пасажирських транспортних засобів.

Водії автобусів міжнародних сполучень повинні: мати високі моральні якості; добре знати специфіку міжнародних перевезень і ввірену йому техніку; вміти швидко приймати необхідні рішення; знати правила паспортного і митно-валютного контролю, маршрут і розклад руху, одну іноземну мову в обсязі, достатнім для спілкування; мати службову форму одягу, страховий документ і шляховий лист. Водій автобуса повинен дотримуватися вимог Положення про робочий час і режим праці при управлінні автобусом в державі, на території якого виконується міжнародне перевезення.

  1. Вимоги до рухомого складу при спеціальних і туристсько-екскурсійних пасажирських перевезеннях.

Спеціальні автобусні маршрути організовуються з метою своєчасної і швидкої доставки працівників промислових підприємств і будівельних організацій в житлові масиви і на виробничі об'єкти, які віддалені від загальних ліній міського пасажирського транспорту, до місця роботи і назад, перевезення дітей до шкіл і дошкільних установ.

Спеціальні автобусні маршрути поділяються на міські та приміські.

Спеціальні автобусні маршрути організовуються відповідно до чинних нормативних актів за договорами, що укладаються з промисловими підприємствами та будівельними організаціями і передбачають обов'язок цих підприємств і організацій покривати додаткові витрати в разі збитковості експлуатації таких маршрутів.

Режим роботи таких маршрутів встановлюється за погодженням з промисловими підприємствами та будівельними організаціями.

Рух на спеціальних маршрутах організується згідно з розкладами.

Організації спеціальних автобусних маршрутів повинно передувати виявлення числа трудящих, школярів, яких потрібно перевезти в різний час доби, місць розташування їх житла, визначення раціональних пунктів збору пасажирів. Роботу автобусів спеціальних маршрутів до будівельних організацій і промислових підприємств організовують, як правило, в експресному або полуекспрессном режимі руху. Організація спеціальних автобусних маршрутів не повинна погіршувати обслуговування пасажирів на звичайних міських маршрутах.

Автотранспортне підприємство щоквартально проводить обстеження дорожніх умов на даних маршрутах.

Виділення автобусів на замовлення для виконання перевезень за межами міста за маршрутами, де невідомі умови руху, може проводитися тільки у випадках, коли маршрути руху попередньо обстежені працівниками служби експлуатації та безпеки руху. У випадках, коли автобус, що виділяється на замовлення, використовується на маршруті великої протяжності, водій повинен мати графік руху з зазначенням часу і місць зупинок в дорозі на відпочинок, обід і нічліг, а також схему маршруту із зазначенням небезпечних місць.

При русі автобуса з пасажирами більше семи годин в одному напрямку або по маршруту протяжністю понад 500 км необхідно планувати заїзд на проміжні автостанції для виконання технологічних і. встановлених вимог. Відхилення від встановленого маршруту слідування, перевищення швидкості руху, переповнення автобуса понад встановлені норми місткості, порушення режиму праці та відпочинку водіїв категорично забороняються.

На автобусах, виділених для туристсько - екскурсійних перевезень, встановлюється лобовій покажчик "Туристський" або "Екскурсійний", а для спеціальних перевезень та перевезень за разовими замовленнями - "Власний".

Число пасажирів в автобусі на туристсько - екскурсійних, разових перевезеннях не повинно перевищувати кількості місць для сидіння.

Виділення автотранспортними підприємствами автобусів на замовні перевезення не повинно погіршувати обслуговування пасажирів на встановлених регулярних маршрутах.

Водії, які здійснюють туристсько - екскурсійні перевезення за разовими замовленнями, зобов'язані виконати вказівки відповідальних за перевезення, якщо вони не суперечать правилам перевезення пасажирів, Правил дорожнього руху та не пов'язані зі зміною маршруту.

Договори і замовлення оформляються при отриманні від замовника відомостей про місце призначення, маршрут проходження, місцях зупинок, зокрема перевезених пасажирів, особу, відповідальну за перевезення, тривалості перебування автобуса у замовника. Прізвище посадової особи, відповідальної за перевезення, повинна бути внесена в шляховий лист.

При здійсненні перевезень двома і більше автобусами їх рух здійснюється колоною. Автотранспортним підприємством (організацією, приватним підприємцем) призначається відповідальна особа, на яку покладається контроль за дотриманням правил перевезень пасажирів і багажу, правил користування автобусами, вимог безпеки руху та техніки безпеки.

Послуги з перевезення пасажирів на спеціальних, туристсько - екскурсійних та замовних маршрутах повинна здійснюватися за квитками встановленого зразка, що видаються державним замовником на пасажирські перевезення. Перевізник повинен видавати колективний або індивідуальний квиток. У квитку вказується назва і адреса перевізника. Перевізник несе відповідальність за шкоду, яка може бути заподіяна пасажиру в результаті порушення зобов'язань, покладених договором про перевезення.