Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЭКЗАМ_Вопрос_Технологія,_організація_і_управління_пасажирськими.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
02.06.2021
Размер:
78.39 Кб
Скачать
  1. Особливості складання розкладу руху автобусів на міжміських і міжнародних рейсах.

Розклад руху автобусів включає:

Для міжміських маршрутів регулярних перевезень:

- номер рейсу;

 -час відправлення автобуса з початкової зупинки, година. хв .;

- час прибуття і відправлення з проміжних зупинок, час. хв .;

- час прибуття на кінцеву зупинку, годину. хв.

Для автобусних маршрутів регулярних спеціальних перевезень:

- час відправлення автобуса з початкової зупинки, година. хв .;

- час прибуття і відправлення з проміжних зупинок;

- час прибуття на кінцеву зупинку, годину. хв.

В принципі існують такі способи організації праці водіїв: одиночна, турна, змінна, змінно-турна, сменногрупповая і змінно-турне-групова їзда. На вибір того чи іншого режиму організації праці водіїв впливає протяжність маршруту і різні варіанти розташування обслуговуючих АТП на трасі.

Одиночна їзда може бути використана на маршрутах протяжністю до 300 км. На маршрутах довжиною до 120-140 км оборот автобуса укладається в 7 ч, а на маршрутах протяжністю 170-200 км - о 10 год. В цих випадках виключається необхідність надання водієві тривалого відпочинку в кінцевих пунктах і відповідної оплати за роз'їзний характер роботи.

Турна їзда водіїв при роботі їх без тривалого відпочинку в кінцевому пункті може бути використана на маршрутах протяжністю 250-300 км, а з тривалим відпочинком - на маршрутах довжиною до 700-750 км. Ця система передбачає єдиний варіант розташування обслуговуючих АТП - на початку або в кінці маршруту.

Змінна їзда водіїв застосовується на маршрутах довжиною від 200 до 1000 км. Залежно від довжини маршруту й розташування АТП, які обслуговують ці маршрути, дана система може бути застосована в декількох варіантах організації руху; з розташуванням АТП на початку маршруту, в середині його і ексцентрично.

Змінно-турна їзда використовується на маршрутах великої протяжності (від 500 км і більше). При довжинах маршрутах 500-600 км обслуговуючі їх АТП доцільно розміщувати в середині або в проміжному пункті маршруту, а при більшій довжині АТП можуть перебувати і на початку маршруту. У порівнянні з турной їздою, змінно-турна застосовується на маршрутах більшої протяжності.

Змінно-групова їзда може застосовуватися на маршрутах від 200 до 1000 км. Залежно від протяжності маршруту АТП розташовуються на початку маршруту, а також в середині його або в проміжному пункті. На маршрутах довжиною до 400 км їх доцільно розташовувати в початковому і кінцевому пунктах. У пункті зміни Б водій передає автобус, а сам пересідає на зустрічний і повертається на ньому в пункт свого відправлення.

  1. Організація обслуговування населення легковими автомобілями-таксі і маршрутними таксі.

Особливості обслуговування автомобілями-таксі

Як автомобілів - таксі індивідуального користування використовуються автомобілі з паспортної місткістю, включаючи водія, від 2-х до 8-ми чоловік.

Для раціональної організації перевезень легковими автомобілями - таксі і поліпшення якості обслуговування пасажирів проводиться систематичне (не рідше 2-х разів на рік) вивчення потреб і розподіл попиту на таксомоторні перевезення.

За даними обстеження розраховується обсяг таксомоторних перевезень за періодами доби, раціональне розміщення таксомоторних стоянок, розробляються раціональні графіки роботи автомобілів - таксі.

"Замовник" спільно з "Перевізником" складають графіки роботи автомобілів - таксі на лінії які є основним експлуатаційним документом таксомоторних перевезень. Обслуговування населення автомобілями - таксі повинно здійснюватися цілодобово. При наявності в місті кількох перевізників графіки випуску автомобілів - таксі складаються "Замовником" для всього міста і для кожного "Перевізника" окремо.

Контроль за роботою автомобілів - таксі на лінії здійснюється патрульної поліції і "Замовником".

Час виїзду автомобіля - таксі на лінію і повернення з лінії відзначається в шляхової документації "Перевізника".

Особливість обслуговування пасажирів маршрутних таксі:

1. Метою функціонування систем є забезпечення більш високого рівня якості обслуговування міського на селища транспортом загального користування, підвищення ефективності його використання шляхом надання пасажирам більш зручних засобів здійснення поїздок, наближених по обслуговуванню до поїздок «від дверей до дверей», і зниження витрат за рахунок скорочення числа легкових автомобілів, зайнятих перевезенням пасажирів.

2. Системи маршрутних перевезень по заявкам поєднують в собі переваги легкових автомобілів-таксі та громадського транспорту.

3. Перевезення пасажирів по даній системі здійснюється на оперативно сформованих маршрутах руху автомобілів за попередніми, поточних і строкових заявками, випадково розподілених за часом і напрямком в межах встановлених зон обслуговування.

4. Функція диспетчерській служби полягає в прийомі заявок по телефону на перевезення з будь-якого пункту, що обслуговується зони, розробці завдання водієві за допомогою оргтехніки або комп'ютера, передачі завдання та інформації водієві і клієнтові, контролі за виконанням заявки.

5. В залежності від мети, напрямків поїздок і планувальної структури обслуговується зони організуються такі види маршрутів: - перевезення пасажирів з безлічі пунктів відправлення в один або кілька інших пунктів (або в зворотному напрямку); - перевезення пасажирів з безлічі пунктів відправлення в будь-який заданий пункт призначення в зоні обслуговування.

6. Рух автомобілів за попередніми заявками може здійснюватися за заздалегідь складеними маршрутами і розкладами. Рух автомобілів по поточним заявками в основному здійснюється за оперативними маршрутами. Термінові разові заявки можуть задовольнятися шляхом відхилення маршруту автомобілів від основного напрямку, сформованого за попередніми і поточним заявками.

7. Організація руху маршрутних таксі, які працюють за заявками, може здійснюватися при різних рівнях автоматизації процесів організації та управління.

8. Надійне функціонування системи забезпечується: при наявності необхідної кількості і правильного вибору типу рухомого складу; при наявності засобів зв'язку (пасажир - диспетчер - водій); при оснащенні диспетчерської станції сучасними засобами оргтехніки; при продуманому інформаційному забезпеченні; при чіткій роботі всіх ланок системи.