Скачиваний:
33
Добавлен:
26.04.2021
Размер:
10.35 Mб
Скачать

2. Проектування автоматичного блокування на перегоні

2.1. Характеристика вибраної системи автоблокування

2.1.1. Загальні положення

Для забезпечення безпечного руху поїздів на залізницях застосовують роз­межування поїздів простором. В основу такого розмежування прийнятий принцип "один поїзд на ділянці колії". При напівавтоматичному блокуванні цей принцип реалізується у виді "один поїзд на перегоні". При зростанні швидкостей та об’ємів перевезень напівавтоматичне блокування не забезпечує необхідної пропускної спроможності. У цьому випадку перегони обладнуються автоматичним блокуван­ням (автоблокуванням).

Під автоблокуванням розуміють систему (технічні засоби) інтервального регулювання руху поїздів на перегоні, при якій перегін ділиться на блок-дільниці, кожна з яких обмежується своїм світлофором, причому показання цих світлофорів знаходяться у примусовій залежності від стану блок-дільниць, що лежать попере­ду. Автоблокування дозволяє відправляти на перегін не один, а кілька поїздів, що збільшує пропускну спроможність перегону в 2-3 рази. У той же час забезпечу­ється безпека руху поїздів з дотриманням принципу "один поїзд на ділянці колії". Для підвищення безпеки руху автоблокування доповнюється приладами автома­тичної локомотивної сигналізації неперервної дії з автостопом (АЛСН) та диспет­черським контролем за рухом поїздів. При автоблокуванні для забезпечення руху на зелений сигнал прохідного світлофора прийняте трьохблочне розмежування поїздів попутного слідування. Спосіб розмежування поїздів трьома блок-дільни­цями прийнятий як основний для визначення мінімального інтервалу між поїзда­ми і розстановки світлофорів на перегоні при проектуванні автоблокування.

2.1.2. Вибір системи автоблокування

Система автоблокування визначається способом організації руху поїздів на перегонах (односторонній чи двосторонній) та родом сигнального струму в рейко­вих колах автоблокування. Рід сигнального струму, в свою чергу, залежить від си­стеми тяги на дільниці. При тепловозній тязі застосовують рейкові кола постій­ного струму з імпульсним режимом роботи. На електрифікованих дільницях, де ходові рейки колії використовуються в якості зворотного провідника для тягового струму, застосовують рейкові кола змінного струму з частотою 50 Гц при елек­тротязі постійного струму (рис. 2.1, a) та рейкові кола змінного струму з частотою 25 Гц при електротязі змінного струму (рис. 2.1, b).

На одноколійних дільницях залізниць застосовується двостороннє автобло­кування зі зміною напрямку руху за допомогою спеціальних провідників (чоти­рьохпровідна схема). На двоколійних дільницях застосовується одностороннє ав­тоблокування. В реальних проектах автоблокування двоколійних дільниць перед­бачається двосторонній рух однією з колій при ремонті іншої з управлінням нап­рямку руху за двопровідною схемою.

Усі схеми перегінних установок поділяються на дві групи: схеми одиноч­них установок, які позначаються індексом О та схеми спарених установок, які позначаються індексом С.

a

b

Рис. 2.1 Схеми рейкових кіл: a – змінного струму 50 Гц; b – змінного струму 25 Гц

При виконанні цього пункту курсової роботи необхідно обґрунтувати вибір системи автоблокування на перегоні та подати схему рейкових кіл.