Скачиваний:
33
Добавлен:
26.04.2021
Размер:
10.35 Mб
Скачать

1.2.1. Спеціалізація колій та осигналізування станції

На двоколійних лініях головні колії спеціалізуються за напрямками руху, а інші колії використовуються для прийому і відправлення поїздів обидвох напрямків. Для зручності пасажирів найближча до пасажирського будинку колія повинна допускати можливість приймання поїздів всіх напрямків.

Світлофори на станції встановлюються відповідно до ПТЕ [1] та ІС [2]. Станція з боку перегонів відокремлюється вхідними світлофорами Ч, Н. На діль­ницях з тепловозною тягою вхідні світлофори встановлюються на відстані не менше 50 м від вістряків першої за ходом зустрічної стрілки або від граничного стовпчика, якщо перший стрілочний перевід пошерстний. При електротязі зазна­чена відстань повинна становити не менше 300 м.

Вхідні світлофори мають наступні сигнальні покази: червоний, жовтий, зе­лений, два жовтих, два жовтих з них верхній мигаючий та місячно-білий мигаю­чий. За наявності пологих стрілок з марками хрестовин 1/18, 1/22 сигнальні показ­ники доповнюються однією чи двома зеленими смугами.

Для організації двостороннього руху однією колією перегону при поточно­му чи капітальному ремонті іншої колії на двоколійних ділянках встановлюються додаткові вхідні світлофори з червоним та двома жовтими вогнями (ЧД, НД). Встановлення додаткових вхідних світлофорів допускається з лівої сторони від­носно руху поїзду.

Вихідні світлофори (ЧІІ, Ч4, Ч5, Ч6, Ч8) встановлюються з урахуванням спеціалізації станційних колій. Колії без спеціалізації повинні мати вихідні світло­фори з обидвох кінців, а спеціалізовані – тільки з одного. З іншої сторони такої колії передбачається маневровий світлофор (світлофори М25, М27). Показання вихідних світлофорів залежать від виду приладів автоматики і телемеханіки, що застосовуються на прилеглих до станції перегонах, а також від кількості приєд­нань. У горловині станції маневрові світлофори розставляються з таким розрахун­ком, щоб забезпечити можливість паралельних маневрових пересувань і виключи­ти перепробіги при кутових заїздах. Місця встановлення маневрових світлофорів зі станційних колій (ЧІІ, Ч4, Ч5, Ч6, Ч8, М23, М25, М27), з ділянок колій в горло­вині станції (М1, М3, М5, М13) визначаються колійним розвитком станції (див. Додаток 6). Інші маневрові світлофори повинні встановлюватися після детального та всебічного аналізу технології роботи станції. Так, між вхідним світлофором і першою вхідною стрілкою передбачається ділянка, яка огороджується маневро­вим світлофором (М1).

Якщо до горловини станції примикає двоколійний перегін, ділянка між останньою вихідною стрілкою та межею станції передбачається у тому випадку, коли біля вихідної стрілки встановлений маневровий світлофор (М11). Потреба у світлофорах М11 та М17 визначається скороченням перепробігу при кутових заїздах на станційні колії ІІП, 4П, 6П, 8П, 10П. Світлофори М9 та М15 ділять складні маршрути на елементарні та дають можливість одночасно проводити кілька маневрових пересувань.

При виділенні в горловинах станції безстрілочних ізольованих ділянок з довжиною, що перевищує 80 м від них, як правило, в обидві сторони встановлю­ють маневрові світлофори (М7, М29).

Можливість переставляти рухомі одиниці з однієї колії на іншу забезпе­чується шляхом встановлення маневрових світлофорів перед стрілками, що ве­дуть на ці колії (світлофори М19 та М21).

Вхідні світлофори та вихідні на головних і бокових коліях, якими передба­чається безупинний пропуск поїздів, встановлюються щоглові. Щогловими по­винні бути також маневрові світлофори з тупиків довжиною більше 500 м, витя­жок, приєднань. Інші вихідні, маневрові, додаткові вхідні світлофори, як правило, передбачаються карликовими. Встановлення щоглових світлофорів може обмежу­ватися шириною міжколійя приймально-відправних колій.