Скачиваний:
33
Добавлен:
26.04.2021
Размер:
10.35 Mб
Скачать

2.3.2. Ув'язка перегінних пристроїв автоблокування з пристроями електричної централізації

Ув’язка перегінних пристроїв автоблокування з пристроями електричної централізації на станції полягає в:

  • управлінні сигнальними показаннями передвхідного світлофору;

  • кодуванні першої ділянки наближення виходячи з показань вхідного світлофора;

  • забезпеченні показань вихідних світлофорів виходячи зі стану блок-дільниць віддалення;

  • забезпеченні індикації на табло ДСП стану блок-дільниць наближення та віддалення.

Перед станцією проводиться ув’язка автоблокування з станційними прист­роями; при прийомі покази передвхідного світлофора ув’язуються з сигналами вхідного світлофора, а при відправленні покази вихідних світлофорів ув’язуються з показами першого прохідного світлофора автоблокування.

Згідно інструкції з сигналізації передвхідний світлофор має додаткові сиг­нальні показання: один жовтий мигаючий вогонь – при прийомі поїзда на бічну колію стрілками крутих марок (1/9, 1/11) та зелений мигаючий вогонь – у випадку прийому поїзда на бічну колію стрілками пологих марок (1/18, 1/22), які допус­кають рух з підвищеною швидкістю (до 80 км/год. чи до 120 км/год. відповідно). Альбом типових схем кодового автоблокування передбачає окремі схеми:

  • для передвхідного світлофору з одним додатковим сигнальним показанням – жовтим мигаючим вогнем – тип Ом;

  • для передвхідного світлофору з двома додатковими сигнальними показаннями – жовтим мигаючим і зеленим – тип Омо.

У додатку 11 наведено спрощену схему сигнальної установки (типу Омо) числового кодового автоблокування з ув’язкою показань попереджувального та вхідного світлофорів. Сигнальні показання передвхідного світлофора залежать від показань вхідного світлофора.

Управління жовтим та жовтим мигаючим вогнями передвхідного світлофо­ра проводиться кодами, які передаються рейковим колом від вхідного світлофора. Управління зеленим та зеленим мигаючим вогнем виконується окремою парою провідників ЗС-ОЗС. Увімкнене у це коло реле зеленого вогню ЗС збуджується струмом прямої полярності у випадку прийому поїзда на головну колію через послідовно з’єднані фронтові контакти реле ЧРУ (реле дозволяючих сигнальних показань вхідного світлофора) та ЧГМ (реле встановлення маршруту на головну колію), а також струмом зворотної полярності при прийомі поїзда на бічну колію стрілочними переводами пологих марок (фронтові контакти реле ЧРУ, тилові ЧГМ та фронтові ЧЗПО – вогневе реле зеленої полоси). При закритому вхідному світлофорі реле ЗС живлення не отримує (див схему додатку 11). Мигання жовтого та зеленого вогнів реалізовується за допомогою спеціального мигаючого реле М та двохобмоткового вогневого реле РО (схема РШ2 додатку 11). Реле М починає працювати в імпульсному режимі через контакт кодового трансмітера КПТ при встановленні маршруту прийому на бічну колію.

Робота сигнального реле З передвхідного світлофора змінюється у порів­нянні з сигнальною точкою прохідного світлофора автоблокування. Це реле збуд­жується тільки у випадках, коли на вхідному світлофорі горить один із сигналів: два жовтих вогні; два жовтих вогні, з них верхній мигаючий. При збудженому стані реле ЗС (прямою чи зворотною полярністю) реле З вимикається.

При закритому вхідному світлофорі або увімкненні на ньому запрошуваль­ного вогню, в рейкове коло від нього на сигнальну точку передається кодовий сигнал КЖ і на передвхідному світлофорі горить жовтий вогонь. При перегорянні лампи червоного вогню на вхідному світлофорі в рейкове коло перестає подава­тись кодовий сигнал КЖ, що викликає увімкнення на передвхідному світлофорі червоного вогню (перенесення червоного вогню). У зазначених випадках розшиф­рування сигналу в релейній шафі передвхідного світлофора проводиться так само, як і на прохідній сигнальній установці автоблокування типу О.

При відкритті вхідного світлофору на два жовтих вогні чи два жовтих з них верхній мигаючий - прийом поїзда на бічну колію - на передвхідну сигнальну точку надходить код Ж, від якого збуджуються сигнальні реле Ж і 3 (реле ЗС без струму). Через фронтові контакти реле Ж і 3 під’єднюється обмотка мигаючого реле М до контактів шайби Ж кодового трансмітера КПТ. Мигання сигнальної лампи жовтого вогню світлофору забезпечується імпульсною роботою реле М та двохобмотковим вогневим реле РО. При замиканні фронтового контакту реле М струм лампи жовтого вогню проходить тільки через низькоомну обмотку вогне­вого реле і лампа світиться. При замиканні тилового контакту струм в лампі жов­того вогню проходить через обидві обмотки, які увімкнені послідовно і лампа гасне. Мигаючий режим контролюється реле КМ.

Якщо на вхідному світлофорі горять два жовтих вогні і зелена полоса (прийом поїзда на бічну колію стрілками пологих марок) схема працює так: – реле ЗС збуджується струмом зворотної полярності, – на передвхідну сиг­нальну точку надходить код Ж, від якого збуджуються сигнальні реле Ж та З; – реле М починає працювати в імпульсному режимі; – спрацьовує реле КМ; – ви­микається реле З (тиловими контактами реле ЗС); – на світлофорі через фронтові контакти реле КМ, М, Ж та 3С вмикається зелена лампа у режимі моргання.

При прийманні поїзда на головну колію реле ЗС збуджується прямою по­лярністю, його фронтовими контактами вмикається лампа зеленого вогню світло­фора. Мигаюче реле М при цьому вимикається контактами сигнального реле 3, ко­ло живлення якого в дешифраторі ДЯ обривається контактами збудженого реле ЗС.

При горінні на передвхідному світлофорі червоного, жовтого або зеленого вогнів від нього в рейкове коло передаються ті ж кодові сигнали, що і від прохід­ного світлофора, а при горінні жовтого мигаючого або зеленого мигаючого – ко­довий сигнал З.

При кодуванні першої ділянки наближення робота станційних приладів полягає в управлінні трансмітерним реле 2Т, яке увімкнене у рейкове коло першої блок-ділянки наближення та в управлінні реле ЗС лінійними провідниками кола ЗС-ОЗС (див. схему Додаток 11).

При закритому вхідному світлофорі обмотка трансмітерного реле 2Т з’єд­нана з контактами шайби КЖ кодового колійного трансмітера КПТ тиловими кон­тактами реле дозволяючого показання вхідного світлофору ЧРУ і в рейкове коло передається код КЖ. При прийомі поїзда на бічну колію трансмітерне реле 2Т під’єднюється до контактів шайби Ж кодового трансмітера фронтовим контактом реле ЧРУ та тиловим контактом контрольно-маршрутного реле головної колії ЧГМ і в рейкове коло передається код Ж (на передвхідному світлофорі горить ми­гаючий жовтий вогонь). При прийомі поїзда на головну колію реле ЧГМ притягує якір. Через фронтові контакти реле ЧГМ та ЧРУ трансмітерне реле Т з’єднується з контактами шайби Ж або 3 кодового трансмітера (залежно від показання вихід­ного світлофора цієї колії). Крім того, фронтовими контактами реле ЧРУ та ЧГМ замикається коло електроживлення реле ЗС (провідників ЗС-ОЗС).

Ув’язка показань вихідних світлофорів станції з перегінними приладами автоблокування здійснюється за рахунок сигнальних реле ЧЖ та ЧЗ, які увімкнені на виході дешифраторної комірки і фіксують якість коду, прийнятого колійним реле НИ з рейкового кола першої блок-ділянки віддалення. Реле НИ встановлю­ється на посту ЕЦ. Через контакт цього реле увімкнена дешифраторна комірка. До її виходу під’єднані реле НЖ та НЗ. Групове сигнальне реле вихідних сигналів вмикається через фронтовий контакт реле НЖ, чим унеможливлюється відкриття вихідних сигналів при зайнятій першій блок-дільниці віддалення. Вибір зеленого чи жовтого вогнів вихідного світлофору здійснюється контактами реле НЗ.

Блок-ділянки наближення на табло ДСП контролюються за допомогою ре­ле ЧИП та Ч2ИП. Контактами реле ЧИП вмикаються на табло ДСП біла та чер­вона лампочки 1-ї блок-ділянки наближення. Контактами реле Ч2ИП вмикаються сигнальні лампочки табло 2-ї блок-ділянки наближення (див. Додаток 11). Пові­домлення про наближення поїзда до станції здійснюється за дві блок-ділянки про­відниками И-ОИ поляризованого кола. У коло И-ОИ на посту ЕЦ увімкнене реле сповіщення ЧИП. Крім того, в коло ЗС-ОЗС на посту ЕЦ увімкнений повторювач реле сповіщення Ч2ИП. При вільних обидвох блок-ділянках наближення колом И‑ОИ від передвхідного світлофору надходить струм прямої полярності в обмот­ку реле ЧИП. На посту ЕЦ через фронтовий контакт нейтрального якоря і контакт прямої полярності поляризованого якоря реле ЧИП отримує живлення нижня об­мотка реле Ч2ИП. Через фронтові контакти реле ЧИП та Ч2ИП на табло вмика­ються білі лампочки, які свідчать про те, що обидві блок-ділянки вільні.

При вступі поїзда на другу (дальню) блок-ділянку наближення у релейній шафі передвхідного світлофора відпускає якір реле ИП. Контактами цього реле змінюється полярність у колі И-ОИ, у результаті чого на посту ЕЦ перекидає по­ляризований якір реле ЧИП, чим вимикає нижню обмотку реле Ч2ИП і останнє відпускає якір. Контактами Ч2ИП вимикається біла та вмикається червона лам­почка другої блок-ділянки наближення.

При вступі поїзда на першу блок-ділянку наближення 2П коло И-ОИ об­ривається контактами реле Ж на передвхідному світлофорі й реле ЧИП на станції відпускає нейтральний якір. Тиловими контактами реле ЧИП вмикає на табло чер­вону лампочку першої блок-ділянки наближення.

Після звільнення поїздом другої блок-ділянки наближення, при зайнятій першій блок-ділянці реле ЧИП залишається без струму, а верхня обмотка реле Ч2ИП отримує живлення від передвхідного світлофору провідниками ЗС-ОЗС. Реле Ч2ИП притягує якір і своїми контактами вимикає на табло ДСП червону і вмикає білу лампочку контролю другої блок-ділянки наближення.

Після звільнення поїздом першої блок-ділянки наближення схема поверта­ється у вихідний стан.

Контроль стану блок-ділянок віддалення на табло ДСП досягається за ра­хунок розшифрування кодів, які надходять з першої ділянки віддалення. Реле НИ першої ділянки віддалення встановлюється на посту ЕЦ і працює в режимі коду З, якщо вільні три та більше блок-ділянок віддалення, в режимі коду Ж, якщо вільні дві блок-ділянки віддалення, в режимі коду КЖ, якщо вільна перша блок ділянка віддалення та без кодів, якщо перша блок-ділянка віддалення зайнята (див. схему Додаток 11). Коди, прийняті колійним реле розшифровуються дешифратором ДЯ, на виході якого увімкнені реле НЖ та НЗ. Обидва реле будуть у збудженому стані при прийомі кодів Ж чи З. Якщо надходить код КЖ, що відповідає зайнятому ста­нові другої та вільній першій блок-ділянці віддалення, то у збудженому стані буде тільки реле НЖ. Таким чином, реле НЖ виконує функції колійного реле першої ділянки віддалення. Аналогічно реле НЗ виконує функції колійного реле другої ділянки віддалення. Ці властивості названих реле і використовуються для інди­кації на табло стану блок-ділянок віддалення (див. Додаток 11).