Скачиваний:
33
Добавлен:
26.04.2021
Размер:
10.35 Mб
Скачать

3. Проектування пристроїв зв’язку

3.1. Характеристика видів оперативно-технологічного зв’язку

Оперативно-технологічні зв’язки (ОТЗ) можуть бути організовані як дис­петчерські (командні) чи постанційні (загального службового користування). Зв’язки, які організовуються як диспетчерські мають розпорядчу станцію де зна­ходиться диспетчер і ряд проміжних пунктів. На розпорядчій станції розмовні прилади увімкнені для прийому розмови, а диспетчер для передачі розмови повинен перемкнути лінію з гучномовця на мікрофон. При такому увімкненні розмовних приладів проміжні пункти викликають диспетчера голосом, а диспет­чер викликає проміжні пункти шляхом послання тонального вибіркового виклику. Зв'язки, які організовані як постанційні на розпорядчих станціях вмикаються в комутатори міжміського або місцевому зв’язку. Проміжний пункт викликає теле­фоністку шляхом посилання виклику, а телефоністка викликає абонентів шляхом посилання тонального вибіркового виклику.

3.1.1. Поїзний диспетчерський телефонний зв’язок (пдз)

Поїзний диспетчерський зв’язок проектують на усіх без винятку дільницях. Дільниці ПДЗ, як правило, проектується на межах тягових пліч, а диспетчерські приміщення розташовуються у будинку розміщення дирекцій. У коло ПДЗ дозво­ляється вмикати телефонні апарати тільки ДСП, операторів, чергових локомотив­них депо, чергових на підмінних пунктах, локомотивних диспетчерів, енергодис­петчерів, чергових тягових підстанцій. На дільницях з диспетчерською централіза­цією (ДЦ) в коло ПДЗ вмикаються телефони на квартирах ДС, електромеханіків СЦБ і тягових підстанцій. Якщо на станції закінчуються дільниці різних диспетчерів, то для зв’язку між ними встановлюються з’єднувальні прилади.

Рис. 3.1 Організація поїзного диспетчерського зв'язку

3.1.2. Енергодиспетчерський зв’язок (едз)

Енергодиспетчерський зв’язок організовується на дільницях зі всіма вида­ми електротяги. Дільниці ЕДЗ, як правило, співпадають з межами дільниці енер­гопостачання. ЕДЗ організовується за принципом диспетчерського зв’язку. У коло ЕДЗ вмикають телефонні апарати ДСП, чергових тягових підстанцій, пунктів дис­танцій контактної мережі, електродепо. На необслуговуваних тягових підстанціях вмикаються квартирні телефони начальника тягової підстанції та електромехані­ків через прилади під’єднання квартир.

На постах секціонування для підключення до кола ЕДЗ встановлюються розетки. На станціях стикування різних систем електротяги в коло ЕДЗ вмика­ються апарати чергового електромеханіка контактної мережі та зовнішньої установки на пунктах групування перемикачів.

Енергодиспетчер повинен мати зв’язок з тим диспетчерським пунктом енергосистеми, у веденні якого знаходиться енергопостачання тягових підстанцій дільниці. Якщо диспетчер енергосистеми знаходиться в межах дільниці енерго­постачання залізниці, що електрифікується, то його апарат теж вмикають у коло ЕДЗ. Якщо диспетчер енергосистеми знаходиться поза дільницею, то у цьому ви­падку використовують канали дорожнього телефонного зв’язку.

3.1.3. Постанційний телефонний зв’язок (пз)

Коло постанційного зв’язку є складником мережі дорожнього телефонного зв’язку загального користування та забезпечує можливість виходу на кожну про­міжну станцію, роз’їзд чи зупинковий пункт, який має експлуатаційний штат. Тому кола ПЗ вмикають у комутатори міжміського або місцевого телефонного зв’язку. Межами кіл ПЗ, як правило, є дільничні станції, які мають прямі канали з дирекціями залізниць.

У коло ПЗ вмикаються апарати ДСП, чергових тягових підстанцій та пунк­тів дистанцій контактної мережі. Апарати ПЗ можуть встановлюватися у примі­щеннях телеграфу, товарних контор, квиткових кас зупинкових пунктів у черго­вих штучних споруд, що охороняються та лінійних електромеханіків зв’язку (за відсутності у них інших видів зв’язку).

На дільницях з ДЦ апарати ПЗ окрім приміщення ДСП встановлюються у пасажирському приміщенні для загальнослужбового користування.

В канал ПЗ вмикається розпорядча станція РС, проміжні пункти ПП, а також, при потребі, проміжні підсилювачі. Крім цього в канал ПЗ вмикаються АТС малої ємності проміжних станцій за допомогою спеціальних комплектів ВАПП, а на розпорядчій станції з цією метою використовуються комплекти ВАПР. Зазначені комплекти забезпечують автоматичний виклик абонентів АТС зі сторони розпорядчої станції та посилання сигналу виклику на розпорядчу станцію зі сторони абонента АТС.

Рис. 3.2 Організація постанційного зв'язку