Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БССВ чІІ_затверджений.doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
1.84 Mб
Скачать

7.4. Дії ТакПд в особливих умовах

474. Десантування повітряних десантів у горах проводиться з урахуванням впливу фізико-географічних умов гірської місцевості. Різко пересічена місцевість, наявність перешкод, які важко подолати, обмежена кількість площадок приземлення та їх висота над рівнем моря, а також постійна загроза гірських обвалів, каменепадів, різкі зміни погоди протягом доби ускладнюють висадку десанту.

475. У горах ТакПД, як правило, може застосовуватися для оволодіння важливими гірськими перевалами, а інколи і проходами, вузлами доріг, переправами через річки, проходами через каньйони, а також для захоплення аеродромів, ПУ, знищення наземних елементів РУК, дезорганізації роботи тилу противника.

476. У зв’язку з труднощами вибору посадочних площадок для вертольотів із взаємною відстанню 5 – 10 км, підготовка ТакПД може здійснюватися у вихідному районі для десантування із значно більшими розмірами, ніж у звичайних умовах.

477. ТакПД, який застосовується у горах, за своїм складом може бути різноманітним. На визначення складу десанту особливо впливає вантажність вертольотів, яка знижується більше ніж на 10% на кожні 1000 м збільшення висоти польоту. Склад ТакПД, який застосовується у гірській місцевості з посадочними площадками на висоті 1500 м над рівнем моря, повинен бути, щонайменше, на одну третину меншим порівняно з десантом, який застосовується у звичайних умовах. У горах частіше, ніж у звичайних умовах, можуть застосовуватися ТакПД у складі підсиленої механізованої роти.

478. Політ вертольотів з десантом у район десантування доречно виконувати на висоті 50 – 60 м, яка значно більша, ніж за звичайних умов. Це необхідно для запобігання аваріям вертольотів через різні коливання потоків повітря, які піднімаються вгору та спадають униз, сильно впливаючи на дотримання заданої висоти польоту.

Смуга прольоту ТакПД, як і у звичайних умовах, вибирається над незайнятими або зайнятими незначними підрозділами противника районами (ділянками) місцевості. У горах такими районами можуть бути лісні масиви, гірські хребти, ущелини. При виборі смуги прольоту необхідно запобігати подоланню гірських хребтів з різкими змінами висоти польоту, унаслідок чого можуть змінюватися можливості вертольотів щодо навантаження залежно від висоти польоту над рівнем моря.

Вертольоти можуть проводити посадку на обмежену кількість площадок приземлення – одна на дві ескадрильї. У цих випадках посадка вертольотів здійснюватиметься послідовно. Даний спосіб використовується і за умов, коли є можливість вибирати для кожної ескадрильї посадочну площадку, але за своїми розмірами площадки будуть меншими нормативних. Площадки приземлення вибираються якомога ближче до об’єктів (рубежів), які необхідно захопити, і призначаються на гірських плато, у долинах річок, а якщо є схили, інколи безпосередньо на перевалах. Крутість схилів повинна бути не більше 15 градусів, виключати перекидання техніки та забезпечувати її вільний вихід з площадок. Узимку, а в умовах високогір’я і влітку, для висадки десанту можуть використовуватися замерзлі гірські озера.

Глибина десантування ТакПД у горах може бути меншою, ніж за звичайних умов, унаслідок зменшення можливого темпу наступу військ у горах.

479. При висадці десанту в тил противника мінометні та артилерійські підрозділи займають вогневі позиції поблизу площадок приземлення або безпосередньо на них.

480. Для захоплення гірського проходу (долини) ТакПД висаджується, як правило, біля входу в нього, потім оволодіває прилеглими до нього панівними висотами, з яких прострілюється прохід (долина), блокує і знищує противника.

481. При десантуванні взимку глибокий сніговий покрив ускладнює вибір площадок у безпосередній близькості від об’єкта. Це необхідно враховувати при виборі району десантування, щоб звести до мінімуму труднощі, пов’язані з висуванням підрозділів десанту від площадок приземлення до об’єкта атаки.

Узимку площадки приземлення широко використовуються замерзлі озера, річки, болота, покриті снігом. Крім того, під час організації десантування необхідно ураховувати особливості погодних умов. Якщо є великий сніговий покрив, посадочні площадки у вихідному районі для десантування підготовляються для посадки вертольотів очищенням їх від снігу або утрамбуванням його. Висадка підрозділів десанту в районі десантування за наявності великого снігового покриву може здійснюватися з положення зависання вертольотів.

Для полегшення пересування мінометів, зенітних засобів та іншого озброєння поза дорогами в умовах глибокого снігового покриву підготовляються та закидаються разом з матеріальною частиною нарти, волокуші та санно-лижні установки. Особовий склад повинен забезпечуватися лижами.

482. Десантування і ведення бою вночі є найбільш поширеним способом дій десанту. Ніч сприяє раптовій появі десанту в тилу противника та введення його в оману відносно дійсного району десантування та сил десанту, а також виконанню завдання з меншими втратами.

Якщо висадка десанту проводиться безпосередньо на об’єкт атаки, то командири рот і взводів відразу після висадки збирають особовий склад, озброєння і бойову техніку, приводять її у бойовий стан, самостійно і швидко висувають підрозділи до призначеного рубежу або об’єкта, не чекаючи висадки усього десанту. Збір особового складу продовжується під час руху. Бойові завдання уточнюються на ходу. Коли противник на підступах до об’єкта (району) чинить стійкий опір, десант, прикриваючись незначними силами з фронту, здійснює маневр для обходу або охоплення противника та рішучою атакою у фланг і тил знищує його.

483. Для забезпечення дій морського десанту ТакПД після висадки захоплює і стійкою обороною утримує ділянку прибережної смуги, на якій ймовірна висадка морського десанту, перешкоджає підхід до нього резервів противника. Частиною сил десанту (вогневих засобів) або десантом у повному складі знищуються батареї берегової артилерії та інші вогневі засоби, які перешкоджають висадці морського десанту, а також ПУ та інші об’єкти. Висадка ТакПД здійснюється безпосередньо перед підходом десантних кораблів з підрозділами морського десанту до берегу. Дії десанту підтримуються вогнем кораблів вогневої підтримки та ударами авіації.