Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БССВ чІІ_затверджений.doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
1.84 Mб
Скачать

7.3. Десантування і ведення бойових дій

461. Десантування починається за командою командира бригади, від якого застосовується десант. Відповідальним за висадження ТакПД у точно призначений час і призначений район (на об’єкт) є командир військової частини (підрозділу) вертольотів.

Зліт підрозділу вертольотів може здійснюватися ланками або одночасно ескадрильями із завчасною побудовою бойового порядку на старті або безпосередньо з місць стоянок вертольотів. Уночі зліт виконується ланками з обмеженим використанням світлотехнічних засобів на посадочних площадках. З початком зльоту вертольотів підсилюється прикриття десанту винищувальною авіацією.

462. Командир десанту під час польоту перебуває на вертольоті командира військової частини (підрозділу) вертольотів, командири підрозділів десанту – на вертольотах командирів ланок (загонів) вертольотів. Командир військової частини (підрозділу) авіації Сухопутних військ інформує командира десанту про обстановку в районі десантування, зміни в маршруті польоту і порядок заходження на площадках приземлення, а також про вертольоти, які зазнали пошкоджень і припинили політ.

463. Бойовий політ вертольотами здійснюється на малих і гранично малих висотах. Спостереження за повітряним і наземним противником здійснюється екіпажами вертольотів та особовим складом десанту. Порядок спостереження і доповіді про виявлення противника установлює командир частини (підрозділу) вертольотів.

При досягненні вертольотами тильного кордону вогневих позицій артилерії та частина (підрозділ) артилерії, над якою проходить маршрут прольоту, припиняє ведення вогню. У цей період вертольоти повинні здійснювати політ за суворо фіксованим маршрутом. За 1–2 хвилини до підльоту до переднього краю сповіщаються підрозділи першого ешелону бригади, над якими проходить маршрут прольоту.

Виявлені зенітні, вогневі та радіоелектронні засоби противника подавляються засобами командира, який застосовує десант, вогнем бортового озброєння вертольотів, а в разі можливості – зі стрілецької зброї особового складу десанту.

Вихід транспортно-бойових (транспортних) вертольотів на площадки приземлення вдень здійснюється, як правило, з ходу й усіма ланками вертольотів одночасно.

464. Група розвідки та позначення площадок приземлення висаджується на площадках приземлення після подавлення противника засобами командира бригади, який застосовує десант, та вогнем з бортового озброєння вертольотів і стрілецької зброї завершує знищення противника, який не був уражений, позначає площадки приземлення, займає вигідні позиції та забезпечує висадження передової групи батальйону (роти).

Передова група батальйону (роти) висаджується після позначення площадок приземлення, зазвичай за 10 – 20 хвилин до висадження головних сил.

Механізовані підрозділи передової групи розгортаються у бойовий порядок, завершують знищення противника на площадках приземлення та в прилеглому районі, займають вигідні позиції та оволодівають призначеним рубежем, закріплюються на ньому і забезпечують висадку головних сил батальйону (роти).

Підрозділ ППО займає вогневі позиції поблизу площадок приземлення і готується до ведення вогню по повітряних цілях противника.

Особовий склад підрозділу інженерних військ у цей час веде розвідку площадок приземлення, знешкоджує або позначає загородження і місцеві предмети, які перешкоджають посадці вертольотів.

Дозорне відділення (розвідувальний або бойовий розвідувальний дозор) після висадження веде розвідку в напрямку майбутніх дій батальйону (роти), а підрозділ РХБз здійснюює радіаційну та хімічну розвідку.

Після висадження передової групи бойові і транспортно-бойові вертольоти можуть здійснювати підтримку бою, а також завдавати удари по противнику, який підходить до району десантування головних сил. Командир передової групи доповідає командиру ТакПД уточнені дані про місцевість у районі десантування головних сил десанту, площадки приземлення та характер дій противника в районі висадки, а в разі можливості – у районі рубежу (об’єкта), який підлягає захопленню (знищенню).

465. На підставі даних передової групи та розвідувальних органів командир ТакПД під час підльоту головних сил до району десантування уточнює порядок висадки, а в разі потреби й завдання підрозділам. Бойові та транспортно-бойові вертольоти завдають ударів по військах та об’єктах противника в районі десантування, забезпечують висадку головних сил десанту.

Після приземлення вертольотів підрозділи головних сил десанту швидко висаджуються під прикриттям ударів авіації, бойових вертольотів і вогню підтримуючої артилерії, вивантажують бойову техніку й озброєння, приводять себе у готовність до ведення бою, а за потреби, виходять у район (пункт) збору після десантування (вихідне положення для наступу).

Збір особового складу, озброєння, військової техніки та запасів матеріальних засобів у призначені райони (пункти) збору повинен здійснюватися швидко та приховано, використовуючи радіотехнічні, сигнальні засоби та прибори нічного бачення. У районах збору підрозділи розташовуються приховано в готовності до негайних дій зі знищення противника з будь-якого напрямку, а підрозділи артилерії та ППО займають вогневі позиції в готовності до ведення вогню та прикриття підрозділів.

У районах збору після десантування командири підрозділів організовують кругове спостереження, перевіряють наявність особового складу, озброєння та військової техніки, їх стан і готовність до подальших дій, перевіряється зв’язок з підлеглими командирами та старшим начальником, доповідається старшому командиру про результати десантування та уточнюється бойове завдання. За потреби, командир батальйону (роти) в районі (пункті) збору після десантування уточнює на місцевості або ставить підрозділам нові завдання, узгоджує їх дії та керує ними під час виконання поставленого завдання.

466. У разі висадки на деякій відстані від об’єкта підрозділи десанту висуваються до нього в передбойовому порядку. Висування десанту до рубежу (об’єкта) захоплення (знищення, виведення з ладу) має здійснюватися швидко та приховано, як правило, у передбойовому порядку і під прикриттям охорони. У разі зустрічі з противником під час висування батальйон (рота), не встряваючи у затяжний бій, обходить осередки опору, а в разі потреби і рішучою атакою частини сил знищує дрібні групи противника.

Після виходу до призначеного об’єкта батальйон (рота) з ходу розгортається у бойовий порядок, стрімко атакує противника у фланг і тил, знищує живу силу, вогневі засоби (виводить об’єкт з ладу) і швидко виходить до нового об’єкта або в указаний район (пункт).

Підрозділи першого ешелону при десантуванні на об’єкт, який призначений для захоплення, або поблизу нього швидко висаджуються з вертольотів, розгортаються у бойовий порядок і з ходу переходять в атаку. Командири підрозділів, за потреби, уточнюють бойові завдання підлеглим у разі висадки на ходу. Бойові дії десанту ведуться рішуче й активно.

Під час висування підрозділів до рубежу (об’єкта), який підлягає захопленню або знищенню, командир десанту і командири підрозділів артилерією та іншими вогневими засобами організують вогневе ураження противника. Підрозділи ППО прикривають бойові порядки десанту від ударів повітряного противника. Резерв батальйону (роти) після висадки збирається у призначеному районі у готовності до виконання раптово виникаючих завдань.

467. Для виклику та корегування вогню артилерії старшого командира, або бригади, від якої висаджений десант, а також управління діями вертольотів, які підтримують бій десанту, поруч з командиром десанту повинні бути офіцер-корегувальник вогню артилерії та передовий авіанавідник (представник підрозділу авіації Сухопутних військ) з необхідними засобами зв’язку. У ході виконання завдання командир десанту переміщується за підрозділами першого ешелону на напрямку зосередження основних зусиль.

468. Підрозділи ТакПД під час захоплення важливого рубежу (об’єкта) діють згідно із загальними положеннями щодо дій військ у наступі, під час утримання захопленого рубежу (об’єкта) до підходу військових частин з фронту (часу, призначеного старшим командиром) – згідно із загальними положеннями щодо дій військ в обороні з урахуванням особливостей виконання ТакПД поставлених бойових завдань (підготовка кругової оборони, яка ґрунтується на утриманні важливих ділянок місцевості і швидкому маневрі силами та засобами). Район оборони (опорний пункт) готується до кругової оборони, яка забезпечує успішну боротьбу з танками та іншими броньованими машинами противника.

469. Під час виведення з ладу вузла доріг у разі потреби руйнуються мости, віадуки, шляхопроводи і транспортні розв’язки. Крім того, може псуватися полотно доріг у місцях, де неможливо в короткі терміни обладнати об’їзди (на заболочених ділянках, міжозерних дефіле, виїмках, гірських карнизах тощо).

Під час захоплення залізничного вузла (станції) насамперед виводяться з ладу (вибуховим способом, руйнуються) вхідні та вихідні стрілки, засоби сигналізації та автоблокування, лінії електропостачання і зв’язку. Військові ешелони, які знаходяться на станції, як правило, блокуються і знищуються вогнем і рішучою атакою.

470. ТакПД, призначений для завдання ударів у фланг і тил противнику, який висувається, після висадки виходить на імовірні шляхи його висування, займає вигідний рубіж і завдає з нього раптового удару, широко застосовуючи вогневі засідки. Залежно від обстановки ТакПД послідовно займає вигідні рубежі та завдає ударів у фланг і тил противнику.

471. Знищення (виведення з ладу) наземних елементів РУК, ПУ може здійснюватися як спеціально виділеним для цього ТакПД, так і під час виконання ним інших завдань.

При знищенні ПУ головні сили десанту висаджуються безпосередньо на об’єкт або поблизу нього, а частина сил – на імовірних шляхах евакуації елементів ПУ або підходу резервів противника. Головні сили десанту атакують противника з різних напрямків, зосереджуючи основні зусилля на захоплення оперативної частини ПУ, документів групи бойового управління і штабу. Одночасно порушується робота вузлів зв’язку, радіопередавальних і приймальних центрів (пунктів), засобів автоматизації управління військами та зброєю.

Способи дій ТакПД залежать від складу сил і засобів, виділених для охорони об’єкта, ступеня його придушення перед десантуванням, а також від розмірів об’єкта і характеру місцевості, на якій він розташовується.

При знищенні (виведенні з ладу) наземних елементів РУК і ПУ підрозділи ТакПД знищують охорону, потім знищують (виводять з ладу) засоби зв’язку, радіоелектронні засоби.

472. На водній перешкоді ТакПД може захоплювати гідроспоруди, мости, переправні засоби, а також ділянки, зручні для форсування. Переправи десант захоплює атакою з ходу з різних напрямків на одному або на двох берегах. У разі потреби частина сил виділяється для утримання вигідного рубежу на шляхах імовірного висування резервів противника. Захоплена ділянка (переправа) утримується до підходу частин (підрозділів) своїх військ.

473. Після виконання найближчого бойового завдання підрозділи ТакПД зосереджуються в районі збору.