Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Додаток 24 (розгорт.батал.) прав

.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
191.49 Кб
Скачать

Додаток 24

РОЗГОРТАННЯ

батальйону (роти) в передбойовий і бойовий порядок і перешикування

1. Передбойовий порядок батальйону шикується ротними або взводними колонами, роти – взводними колонами, а механізованого батальйону (роти), що діє в пішому порядку, крім того, і колонами відділень.

Положення рот (взводів) у передбойовому порядку батальйону (роти) може бути в лінію, кутом вперед, кутом назад, уступом вправо або уступом вліво (мал. 1 – 6).

Мал. 1. Передбойовий порядок посиленого механізованого батальйону ротними колонами. Положення механізованих рот – у лінію (варіант)

до 200 м

Мал. 2. Передбойовий порядок посиленого механізованого батальйону взводними колонами. Положення механізованих рот у лінію (варіант)

150- 300 м

Мал. 3. Передбойовий порядок посиленого механізованого батальйону взводними колонами. Положення механізованих рот – уступом уліво (варіант)

Мал. 4. Передбойовий порядок посиленого танкового батальйону ротними колонами. Положення танкових рот – кутом назад (варіант)

Мал. 5. Передбойовий порядок механізованої роти. Положення механізованих взводів – у лінію колон (варіант)

Мал. 6. Передбойовий порядок посиленої танкової роти. Положення взводів – кутом назад (варіант)

Місця рот у передбойовому порядку визначаються командиром батальйону з урахуванням бойового порядку батальйону, який намічається. Місця взводів (відділень) у передбойовому порядку роти (взводу) указуються тільки в разі необхідності, як правило, вони діють у постійному шикуванні взводів (відділень); перший – у центрі, другий – на правому фланзі, третій – на лівому. Інтервали і дистанції між ротними колонами – 300 – 600 м, між взводними колонами – 150 – 300 м, між колонами відділень – 50 – 100 м. Рота, яка призначена для дій у другому ешелоні (резерві), прямує на віддаленні 1,5 – 2 км.

Придані механізованому батальйону (роті) танкові підрозділи прямують, як правило, попереду механізованих рот (взводів), а придані танковому батальйону (роті) механізовані підрозділи – позаду танкових рот (взводів).

Засоби, які залишаються в безпосередньому підпорядкуванні командира батальйону (роти), ідуть за напрямною ротою (взводом) або в указаних командиром батальйону (роти) місцях передбойового порядку.

2. Батальйон (рота) з похідного порядку в передбойовий розгортається послідовно в ротні, взводні колони і колони відділень самостійно при досягненні вказаних рубежів (пунктів) розгортання або за командою (сигналом) командира батальйону (роги) «Батальйон (рота), в напрямку такого-то предмета (на такий-то рубіж), в лінію ротних (взводних) колон (кутом вперед, кутом назад, уступом вправо, уступом вліво), напрямна – така-то рота (взвод), така-то рота (взвод) – вліво (вправо) – РУШ».

Прийнявши команду (сигнал), напрямна рота (взвод) висувається в указаному напрямку, а ті, що прямують за нею (попереду) роти (взводу) залежно від указаного (встановленого) місця в передбойовому порядку з підвищеною або зниженою швидкістю, – правіше (лівіше) або кутом вперед (назад), уступом вправо (вліво), витримуючи інтервали і дистанцію відносно напрямної роти (взводу).

Батальйон у взводні колони і колони відділень, а рота в колони відділень розгортаються за командою (сигналом) командира батальйону (роти) "Батальйон (рота), у взводні колони (колони відділень) – РУШ".

Мал. 7. Бойовий порядок механізованої роти, яка наступає в пішому порядку. Положення взводів – у лінію (варіант)

мвід

мвід

мвід

мвід

мвід

мвід

150 – 300 м

до 300 м

мв

мв

мвід

мвід

мвід

мв

Мал. 8. Бойовий порядок механізованої роти, яка наступає в пішому порядку. Положення взводів – уступом вправо (варіант)

Мал. 9. Бойовий порядок механізованої роти, яка наступає на бойових машинах піхоти. Положення взводів – у лінію (варіант).

Мал. 10. Бойовий порядок посиленої танкової роти. Положення взводів – кутом назад (варіант)

3. Рота в бойовий порядок (мал. 7 – 10) з передбойового або із похідного порядку розгортається за командою (сигналом) командира роти «Рота, в напрямку такого-то предмета (на такий-то рубіж), лінію (уступом вправо, уступом вліво, кутом вперед, кутом назад), напрямний – такий-то взвод – ДО БОЮ».

З передбойового порядку танкова рота і механізована рота, що діє на бойових машинах піхоти (бронетранспортерах), у бойову лінію розгортаються із взводних колон, а механізована рота, яка діє в пішому порядку, розгортається у цеп з колон відділень або взводних колон. Взводи (відділення) з одержанням команди (сигналу) командира роти або із досягненням вказаних рубежів (пунктів) розгортання за командами своїх командирів розгортаються в бойову лінію (цеп) і продовжують рух у вказаному напрямку з максимальною швидкістю, яка забезпечує ведення ефективного вогню.

Танки з особовим складом механізованих рот, який діє десантом на них, відкривають вогонь із гармат тільки після спішування десанту.

При розгортанні роти в бойовий порядок з колони, минаючи передбойовий порядок, взводи з одержанням команди (сигналу) командира роти за командами своїх командирів висуваються на встановлені або вказані напрямки й одночасно розгортаються у бойову лінію (цеп), витримуючи інтервали і дистанції за напрямним взводом; положення взводів у цьому випадку, як правило, в лінію. Надалі воно може змінюватися за командою (сигналом) командира роти.

Для атаки в пішому порядку командир механізованої роти, яка діє на бойових машинах піхоти (бронетранспортерах або десантом на танках), після розгортання взводів у бойову лінію і виходу їх на рубіж спішування подає команду «ДО МАШИН».

Для відбиття атаки противника вогнем з місця командир роти подає команду (сигнал) «Рота – СТІЙ». За цією командою (сигналом) танки і бойові машини піхоти (бронетранспортери), а при діях в пішому порядку відділення займають вогневі позиції (залягають) в готовності до ведення вогню. Для відновлення руху командир роти подає команду (сигнал) «Рота – ВПЕРЕД», а при діях в пішому порядку за потреби додає «БІГОМ».

Командир роти після розгортання взводів перебуває за бойовою лінією (цепом) на віддаленні до 200 м у такому місці, звідки йому зручніше управляти ротою.

4. Для відбиття раптового нападу противника на колону роти з фронту, справа (зліва) або з тилу командир роти подає команду (сигнал) «Противник з фронту (справа, зліва, з тилу) – ДО БОЮ». Механізована рота, яка діє на бойових машинах піхоти (бронетранспортерах, десантом на танках), за потреби (під час дій десантом на танках – у всіх випадках) спішується і розгортається в цеп.

У разі нападу противника з фронту головний взвод розгортається в бойову лінію (цеп) прямо, той, що прямує за ним, – вправо, а той, який замикає, – вліво від головного взводу.

У разі нападу противника справа (зліва)всі машини одночасно розгортаються, у бік противника, а під час дій у пішому порядку взводи за командами своїх командирів розгортаються в цеп у бік противника і відкривають по ньому вогонь.

У разі нападу противника з тилу після повороту колони роти кругом, рога розгортається в бойову лінію (цеп) у тому самому порядку, що й для відбиття раптового нападу противника з фронту.

5. Зміна напрямку руху роти в передбойовому або бойовому порядку проводиться за командою (сигналом) командира роти «Рота, вправо (вліво, кругом), у напрямку такого-то предмета (на такий-то рубіж), напрямний – такий-то взвод – РУШ».

При зміні напрямку руху вправо (вліво) напрямний взвод висувається в указаному напрямку, лівофланговий (правофланговий) взвод з підвищеною, а правофланговий (лівофланговий) зі зниженою швидкістю, додержуючись інтервалів і дистанцій, висуваються на новий напрямок і продовжують рух, витримуючи напрямок за напрямним взводом.

При повороті роти кругом в передбойовому порядку взводи (відділення) за командами своїх командирів повертаються кругом і продовжують рух у новому напрямку. При повороті роти кругом в бойовому порядку всі машини в бойовій лінії (відділення в цепу) одночасно розвертаються кругом і продовжують рух у новому напрямку.

За необхідності зміна напрямку руху роти в передбойовому або бойовому порядку проводиться за командою (сигналом) «Увага, роби, що і я». У цьому випадку командир роти вказує новий напрямок руху роти рухом своєї машини, а під час дій у пішому порядку – встановленим сигналом.

6. Рота з бойового порядку в передбойовий перешиковується за командою (сигналом) командира роти «Рота, в напрямку такого-то предмета (на такий-то рубіж), у взводні колони (колони відділень) – РУШ», а з передбойового або із бойового порядку в похідний – за командою (сигналом) «Рота, в напрямку такого-то предмета в колону – РУШ» або «Рота, за мною, в колону – РУШ». Взводи (відділення) за командами своїх командирів перешиковуються у взводні колони (колоні відділень) і продовжують рух у передбойовому порядку або перешиковуються в колону роти в порядку номерів або в порядку, що вказаний командиром роти.

Особовий склад механізованої роти, що наступає в пішому порядку, за потреби проводить посадку в БМП (БТР) або діє десантом на танках. При виведенні механізованої роти, яка оснащена автомобілями, у другий ешелон особовий склад, що наступав у пішому порядку, може проводити посадку на автомобілі.

7. Зміна напрямку руху батальйону в передбойовому або в бойовому порядку і перешикування з передбойового порядку в бойовий і навпаки, а також у колону проводиться в порядку, викладеному для роти.

8. Під час дій батальйону (роти) на бойових машинах на відкритій рівнинній місцевості, коли забезпечується спостереження за діями всіх бойових машин, розгортанням і перешикуванням підрозділів управляє особисто командир батальйону (роти), при цьому командири рот (взводів) команди не дублюють.