Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стор 366_448.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
26.04.2020
Размер:
508.93 Кб
Скачать

Препарати з венопротекторними властивостями

До препаратів цієї групи відносять:

1 Препарати вітаміну Р (рутину) та його похідні (біофлавоноїди): рутин, троксерутин (троксевазин).

2 Препарати із листя Гінкго білоба: екстракт листя Гінкго білоба (білобіл, гінкіо, мемоплант), гінкор форт.

3 Синтетичні препарати: кальцію добезилат (доксіум).

Рутин знижує проникність і ламкість дрібних судин, покращує мікроциркуляцію і знижує набряки. Близьким до рутину є напівсинтетичний препарат троксерутин. Застосовують його всередину, парентерально і місцево. Препарат має велику тривалість дії, період напіввиведення становить 24 години. Він більш токсичний, ніж рутин, може стати причиною ерозій шлунково-кишкового тракту, алергічних реакцій на шкірі, головного болю.

Препарати листя дерева Гінкго дволопастного містять у своєму складі флавонглікозиди. Для медичних цілей використовують екстракт листя цього дерева під назвами білобіл, гінкіо, мемоплант. Препарат призначають всередину, він добре всмоктується. Проявляє антиоксидантну, протинабрякову, антиагрегантну дії.

Кальцію добезилат зменшує проникність судин, знижує агрегацію тромбоцитів. Призначають препарат всередину, він добре всмоктується із кишечника. Період напіввиведення препарату становить 1 годину. Із побічних ефектів можливі алергії на шкірі та деспепсія.

Препарати, які одночасно проявляють венотонізуючий і венопротекторний ефекти

До цієї групи препаратів відносять:

1 Біофлавоноїди: детролекс.

2 Препарати із плодів кінського каштану: есцин, репарил, ескузан, есфлазин, веноплант, анавенол (дигідроергокристину мезилат + ескулін + рутин).

3 Препарати із глиці шипуватої: цикло 3 форт (екстракт глиці + + гесперидин метилхалкон + кислота аскорбінова).

4 Екстракт із виноградних кісточок: ендотелон.

5 Синтетичні препарати: трибенозид (глівенол).

Детролекс є найбільш ефективним препаратом цієї групи. Він містить у собі 2 біофлавоноїди (діосмін і гесперидин), виділених із плодів китайського апельсину. У кишечнику під дією мікрофлори утворюється метаболіт (діосметин), який і забезпечує лікувальний ефект. Препарат призначається всередину по 1 таблетці 2 рази на день. Він добре всмоктується із кишечника. Детролекс підвищує тонус вен, зменшує проникність капілярів, чинить протизапальний ефект (зменшує кількість медіаторів запалення), знижує утворення вільних радикалів кисню, порушує адгезію лейкоцитів, покращує мікроциркуляцію і лімфатичний відток, відновлює трофіку тканин. Виводиться із організму детролекс переважно нирками, частково – з жовчю. Препарат добре переноситься, іноді можливі диспептичні явища, порушення сну, головні болі. Препарат застосовується при хронічній венозній недостатності нижніх кінцівок і геморої.

Препарати плодів кінського каштану містять тритерпенові глікозиди (сапоніни), які мають венотонізуючий, протинабряковий, протизапальний ефекти. Застосовуються всередину та зовнішньо. До препаратів цієї групи відносять: есцин, репарил, ескузан та ін. Ескузан застосовують три рази на день у вигляді таблеток або крапель.

Препарати глиці шипуватої містять сапоніни та флавоноїди. Найбільш поширеним є препарат цикло-3 форт. Застосовують його всередину. Із побічних ефектів типові диспепсичні явища.

Препарат екстракту виноградних кісточок – ендотелон. Він містить олігосахариди, які зв`язуються з мукополісахаридами венозної стінки, стимулює синтез колагену. Препарат тонізує вени, знижує їх ламкість і проникність. Застосовується всередину. Із побічних ефектів можливі диспептичні розлади, головний біль, шкірні алергічні реакції.

Синтетичний препарат трибенозид тонізує вени, проявляє вено-протекторні і капіляропротекторні властивості, пригнічує запалення і покращує мікроциркуляцію тканин. Застосовують препарат усередину по 1 капсулі 2-3 рази на день, місцево і ректально. Препарат добре всмоктується із кишечника. Із побічних ефектів можливі диспептичні розлади і шкірні висипання.

Для лікування варикозних вен, окрім хірургічного видалення, можуть бути використані веносклерозуючі препарати. При їх введенні у вену розвивається облітерація судин, розвиток сполучної тканини, яка в подальшому може розсмоктатися. Для цієї мети використовують децилат і полідоканол.

Для місцевого лікування при варикозному розширенні вен можуть використовуватися мазі і гелі препаратів - венопротекторів. Гель препаратів Гінкго, крем препарату цикло-3 форт, мазь троксерутину, гелі препаратів кінського каштану (венитан) та ін. Крім цього, використовуються препарати, що попереджують тромбоутворення (мазі і гелі гепарину), препарати із протизапальним і протиалергічним ефектами (глюкокортикоїди та ін.), протимікробні засоби, місцеві анестетики, а також препарати, що сприяють очищенню і загоюванню ран (мазь метилурацилова та ін.). Для попередження утворення тромбів застосовують препарати, що попереджують утворення тромбів або сприяють їх розчиненню: антикоагулянти, антиагреганти, препарати, що покращують реологічні властивості крові (пентоксифілін), декстрани (реополіглюкін), фібринолітики.

195

Соседние файлы в предмете Клиническая фармакология