Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стор 366_448.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
26.04.2020
Размер:
508.93 Кб
Скачать

Засоби, які пригнічують еритропоез

Засоби, що пригнічують еритропоез, призначають для лікування поліцитемії. Одним із таких препаратів є розчин натрію фосфату, мічений 32Р. Застосування його приводить до зменшення кількості еритроцитів і тромбоцитів. Вводять препарат всередину і внутрішньовенно. Дозують у мілікюрі.

Засоби, що впливають на лейкопоез Засоби, які стимулюють лейкопоез

Пошкоджувати білий кров`яний росток можуть різноманітні отрути, лікарські речовини, радіоактивне опромінення. У результаті розвиваються лейкопенія та агранулоцитоз. Для корекції такого порушення використовують стимулятори лейкопоезу: натрію нуклеїнат, пентоксил, метилурацил, лейкоген; а також молграмостим і філграстим - рекомбінантні людські колонієстимулювальні фактори, які одержують шляхом генної інженерії.

Натрію нуклеїнат - натрієва сіль нуклеїнової кислоти, джерелом якої є дріжджі. Застосовують препарат для стимуляції синтезу лейкоцитів. Вводять всередину і внутрішньом`язово.

Пентоксил є синтетичним засобом, похідним піримідину. Препарат стимулює лейкопоез, прискорює загоювання ран, виявляючи протизапальну дію. Призначають всередину 3-4 рази на день.

Метилурацил - синтетичний засіб, який стимулює синтез піримідинових основ, посилює лейкопоез, прискорює загоювання ран, стимулює імунну систему (синтез антитіл і продукцію інтерферону), виявляє протизапальну дію. Призначають препарат всередину і місцево у вигляді мазей. Призначають метилурацил при лейкопеніях і агранулоцитозі, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, ранах, опіках, переломах кінцівок, хронічному панкреатиті.

Лейкоген призначають при лейкопеніях та агранулоцитозі. Препарат потенціює дію інших стимуляторів лейкопоезу. Призначають його всередину.

Останнім часом у клінічну практику впровадили фактори росту, які регулюють лейкопоез. Методом генної інженерії створили рекомбінантний людський гранулоцитарно-макрофагальний колонієстимулювальний фактор. Відповідний препарат отримав назву молграмостим (лейкомакс). Це глікопротеїд, який стимулює функцію гранулоцитів і моноцитів. Дані клітини здійснюють фагоцитоз, стимулюють імунні процеси, секретують біологічно активні сполуки, які регулюють продукцію цитокінів. Препарат підвищує захисну здатність організму проти бактерій, грибів, паразитів і пухлин. Вводять молграмостим внутрішньовенно при пригніченні лейкопоезу, апластичній анемії, пересадженні кісткового мозку, у комплексній терапії СНІДу. Терапія молграмостимом може супроводжуватися такими побічними ефектами, як нудота, блювання, діарея, гіпертермія, шкірні висипання, м`язові болі.

Філграстим - рекомбінантний людський гранулоцитарний колонієстимулювальний фактор. За хімічною будовою це також гліко-протеїд. Препарат стимулює проліферацію і диференціювання попередників гранулоцитів та підвищує їх активність. Застосовують за тими самими показаннями, що й молграмостим. Вводять філграстим внутрішньовенно і підшкірно. Побічні ефекти (болі в кістках, алергічні реакції, порушення функції печінки) спостерігаються рідко.

Особливості фармакодинаміки і фармакокінетики протилейкозних препаратів, показання до застосування, побічні ефекти та ускладнення будуть описані у розділі “Протипухлинні засоби”.

Соседние файлы в предмете Клиническая фармакология