Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стор 366_448.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
26.04.2020
Размер:
508.93 Кб
Скачать

Засоби, що активують фібриноліз

До активаторів фібринолітичної системи належать такі препарати, як фібринолізин, стрептокіназа, стрептодеказа, аністреплаза, урокіназа, альтеплаза (актилізе), стафілокіназа.

Фібринолітична система запобігає внутрішньосудинній коагуляції крові, обмежує тромбоутворення і відновлює прохідність судини після того, як кровотеча припинилася. Основною ланкою цієї системи є профібринолізин, який під впливом активаторів перетворюється у фібринолізин. Протеолітична дія фібринолізину виявляється лізисом “свіжих” (до ретракції) ниток фібрину до розчинних фрагментів.

Препарат фібринолізин (плазмін) є протеолітичним ферментом, який утворюється при активації трипсином профібринолізину (плазміногену), який міститься у крові людини. Під дією препарату відбувається лише поверхневий лізис тромбу (переважно у венах), оскільки фібринолізин швидко нейтралізується під впливом антифібринолізином (антиплазміном), який у надлишку циркулює у крові. Даний ефект спостерігається як in vivo, так і in vitro. Фібринолізин вводять внутрішньовенно краплинно, попередньо розчинивши його у стерильному ізотонічному розчині хлориду натрію або 5% розчині глюкози із розрахунку 100-160 ОД фібринолізину на 1 мл розчину. Розчин готують ex tempore, до розчину додають гепарин із розрахунку 1 ОД гепарину на 2 ОД фібринолізину. Курс лікування може тривати 10-14 днів.

Показаннями до застосування фібринолізину є артеріальні тромбози периферичних судин, інфаркт міокарда, ішемічні інсульти (препарат застосовують впродовж перших діб); а також тромбози периферичних вен (препарат ефективний упродовж перших 5-7 діб).

Терапія фібринолізином може супроводжуватися появою геморагій. Це ускладнення частіше за все усувають введенням протаміну сульфату. Іноді застосовують амінокапронову кислоту, а у тяжких випадках вводять плазму або свіжу кров. Оскільки фібринолізин є препаратом білкової природи, то його введення можуть супроводжуватися появою алергічних реакцій.

Одним із найпоширеніших у практиці фібринолітичних препаратів є стрептокіназа. Цей ферментний препарат отримують із культури -гемолітичного стрептокока групи С. Стрептокіназа - фібринолітик непрямої дії. Препарат стимулює перетворення профібринолізину крові у фібринолізин. Стрептокіназа здатна проникати всередину тромбу й активувати у ньому фібриноліз, чим відрізняється від фібринолізину. Вводять стрептокіназу внутрішньовенно і внутрішньоартеріально упродовж 16-18 годин. Дія препарату починається через 30-60 хвилин. Курс лікування триває 4-6 днів.

Показання до застосування стрептокінази:

  • емболія легеневої артерії та її гілок, тромбоз і емболія периферичних артерій;

  • тромбоз поверхневих та глибоких вен;

  • гострий період інфаркту міокарда (перші 8 годин), тромбоз судин сітківки ока.

Із побічних ефектів можуть спостерігатися геморагії, гемоліз еритроцитів, нефротоксичність; алергічні реакції, які можуть розвиватися навіть при першому введенні стрептокінази (в організмі більшості людей є антитіла до стрептококів і продуктів їх життєдіяльності).

Стрептодеказа - це пролонгований препарат стрептокінази, яка нанесена на водорозчинний полісахаридний комплекс. Тривалість дії стрептодекази - 48-72 години. Препарат вводять внутрішньовенно струминно.

Останнім часом створений ще один препарат стрептокінази - аністреплаза (еміназа). Це комплекс стрептокінази з модифікованим профібринолізином. В організмі профібринолізин перетворюється у фібринолізин. Препарат вводять внутрішньовенно. Період напіввиведення препарату 70-120 хвилин. Препарат може викликати такі побічні ефекти, як кровотечі, алергічні реакції, транзиторну гіпотензію.

Урокіназа - препарат, який раніше отримували із сечі, а тепер отримують шляхом генної інженерії або із культури ембріональних клітин нирок людини. Фібринолітична дія розвивається швидше, ніж при застосуванні стрептокінази. Фібриноліз відбувається всередині тромбу і на його поверхні. Урокіназа не виявляє виражених антигенних властивостей, у зв`язку з чим при її повторному введенні нижчий ризик розвитку алергічних реакцій.

Актилізе (алтеплаза) - фібринолітичний засіб, отриманий за методом генної інженерії. Препарат сприяє перетворенню профібринолізину, зв`язаного з фібрином тромбу, у фібринолізин. Його дія проявляється в ділянці тромбу і при цьому на активацію профібринолізину в плазмі крові він впливає несуттєво. Препарат має високу ефективність, сприяє реканалізації тромбованих судин. Період напіввиведення 5 хвилин. Вводять препарат внутрішньовенно і внутрішньоартеріально. Антигенності препарат не проявляє. Вартість аністреплази, урокінази і алтеплази дуже висока.

Також зараз виділений препарат із стафілококу – стафілокіназа та його рекомбінантні аналоги, що проявляють високу активність по відношенню до фібрину. Створений рекомбінантний препарат, аналог природного тканинного активатора профібринолізину – тенектеплаза. Період його напіввиведення становить 20 хвилин. Із отрути змій виділена алфімепраза, яка проявляє пряму фібринолітичну активність.

Соседние файлы в предмете Клиническая фармакология