Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стор 366_448.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
26.04.2020
Размер:
508.93 Кб
Скачать

Засоби, які сприяють агрегації тромбоцитів

До цієї групи препаратів належать адроксон, серотонін, препарати кальцію, етамзилат.

Серотонін - ендогенний амін, який утворюється з амінокислоти триптофану у тканинах організму. Препарат активує серотонінові S1- i S2-рецептори на поверхні тромбоцитів, що сприяє їх агрегації. Крім того, серотонін стимулює відповідні рецептори у судинах, що супроводжується спазмом судин і підвищенням проникності судинної стінки для рідкої частини плазми. Вводять препарат внутрішньовенно і внутрішньом’язово при геморагіях, гіпо- та апластичних анеміях. Як побічні ефекти можливі тромбофлебіти, спазми гладеньких м`язів (бронхів, кишечника, судин та ін.).

Адроксон є метаболітом адреналіну, у якого втрачена здатність стимулювати адренорецептори клітин гладеньких м`язів судин і серця. Препарат активує -адренорецептори на поверхні тромбоцитів і зв`язану з ними фосфоліпазу С, що супроводжується вивільненням факторів, які підвищують агрегацію тромбоцитів. Застосовують адроксон місцево, всередину, іноді вводять підшкірно або внутрішньом`язово 3-4 рази на день.

Препарати кальцію (кальцію хлорид та глюконат) посилюють агрегацію тромбоцитів, активують утворення тромбіну, зменшують проникність судинної стінки. Кальцію глюконат вводять внутрішньовенно, внутрішньом`язово і призначають всередину перед їдою, а кальцію хлорид - тільки внутрішньовенно або всередину після їди. Кратність призначення обох препаратів 3-4 рази на день. Показані кальцію хлорид і глюконат при кровотечах, зумовлених зниженням рівня кальцію в крові, тромбоцитопеніями, тромбоцитопатіями, ламкістю судин.

Етамзилат блокує ефекти простацикліну, стимулюючи агрегацію тромбоцитів. Сьогодні це один із найефективніших агрегантів. Крім того, препарат сприяє ущільненню базальної мембрани капілярів, збільшуючи полімеризацію гіалуронової кислоти. Вводять етамзилат внутрішньом`язово, внутрішньовенно і призначають всередину 3-4 рази на день. Препарат виявляє високу ефективність при паренхіматозних і капілярних кровотечах, при зниженні кількості тромбоцитів.

До препаратів, які знижують проникність судин, крім препаратів кальцію та етамзилату, також належать глюкокортикоїди, вітаміни С (аскорбінова кислота ) і Р (рутин).

Венотропні лікарські засоби

Вени, як і артерії, контролюються переважно симпатичною нервовою системою. У гладеньких м`язах вен виявлені 1-, 2-, 2-адрено-рецептори. Активація -адренорецепторів супроводжується звуженням вен, активація 2-адренорецепторів - їх розширенням. Гуморальна регуляція тонусу венозних судин має значно менше значення, на відміну від аналогічної регуляції артеріального тонусу. Вона здійснюється за участі біологічно активних речовин: адреналіну, серотоніну, гістаміну, простагландинів, кінінів, вазопресину, ангіотензину ІІ та ін. Вплив перелічених речовин може бути різноспрямованим залежно від концентрації регулятора, виду судин, їх тонусу і щільності відповідних рецепторів у мембранах клітин гладеньких м`язів. Конкретні механізми дії гуморальних речовин на стінку вен не встановлені.

За фармакологічним ефектом лікарські засоби, що впливають на тонус вен поділяються на венодилятатори і веноконстриктори.

Венодилятатори – це препарати, які зменшують тонус вен. Як правило, ці препарати здатні розширювати не тільки вени, але й артерії. Але їхня дія на ємнісні і резистивні судини не однакова. Як венодилятатори використовують препарати, що діють переважно на вени, або препарати, що розширюють вени та артерії в однаковій мірі. Ці препарати знижують переднавантаження на серце і використовуються для лікування ішемічної хвороби серця, гострої та хронічної серцевої недостатності.

До препаратів, які розширюють переважно вени, відносять такі групи та препарати.

1 Донатори оксиду азоту (NO): нітрогліцерин, нітросорбіт, ізосорбіт мононітрат, молсидомін.

2 α-Адреноблокатори: празозин, доксазозин.

3 Симпатолітики: октадин.

4 Діуретики: фуросемід.

Ці препарати переважно використовуються для лікування ішемічної хвороби серця і гіпертонії. До препаратів, що проявляють здатність розширювати в однаковій мірі артеріоли і вени, відносять:

1 Донатори оксиду азоту (NO): натрію нітропрусид.

2 Інгібітори ангіотензинперетворюючого ферменту: каптоприл, еналаприл, лізиноприл.

3 Блокатори ангіотензинових рецепторів: лозартан, валзартан.

4 Гіпотензивні α2-адреноміметики центральної дії: клофелін, гуанфацин.

5 Гангліоблокатори: пентамін, бензогексоній.

6 α1,2-Адреноблокатори: фентоламін.

7 α,β-Адреноблокатори: лабеталол.

8 β-Адреноміметики: ізадрин.

9 Інгібітори фосфодіестерази: мілринон.

Препарати цієї групи переважно використовуються для лікування гіпертонічної хвороби, а також гострої і хронічної серцевої недостатності (інгібітори ангіотензинконвертуючого ферменту, натрію нітропрусид, мілринон та ін.).

До препаратів, які мають венозвужувальну дію, відносять:

1 α-Адреноміметики: фетанол (етилефрин), мідодрин (гутрон).

2 Алкалоїди маткових ріжків: дигідроерготоксин, дигідроерготамін, дигідроергокриптин, вазобрал (α-дигідроергокриптин + кофеїн).

Ці препарати використовують для лікування гіпотонічних станів і ортостатичного колапсу.

α-Адреноміметики – це синтетичні препарати. Фетанол спричиняє тривалу активацію α-адренорецепторів судин . Призначають препарат всередину і парентерально при гіпотоніях різного ступеня вираженості.

Мідодрин також препарат цієї групи з великою тривалістю дії. Вводять його всередину і внутрішньовенно. В організмі із нього утворюється метаболіт (дисглімідодрин), активність якого вища, ніж у самого препарату. Застосовують препарат при гіпотоніях і ортостатичному колапсі.

Алкалоїди маткових ріжків є агоністами-антагоністами α-адренорецепторів. Стосовно артерій препарати є антагоністами. Вони розширюють їх. А стосовно вен препарати є агоністами, вони тонізують вени. Тому препарат дигідроерготаміну мезилат та інші алкалоїди маткових ріжків використовують при гіпотензії. Їх вводять всередину або парентерально.

Для лікування хронічної венозної недостатності нижніх кінцівок, яка є поширеним захворюванням у людей (10-40% населення), використовують препарати з венопротекторними властивостями і препарати, що одночасно проявляють венотонізуючий і венопротекторний ефекти.

Соседние файлы в предмете Клиническая фармакология