Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стор 366_448.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
26.04.2020
Размер:
508.93 Кб
Скачать

Холелітичні препарати

Холелітичні препарати сприяють розчиненню жовчних каменів. Доведено, що деякі похідні дезоксихолевої кислоти – урсодезоксихолева кислота (препарат урсофалк) і хенодезоксихолева кислота (препарат хенофалк) здатні розчиняти утворені у жовчному міхурі холестеринові камені із вмістом кальцію менше 4%. Застосування препаратів цих кислот призводить до зменшення концентрації холестерину у жовчі. Для хенодезоксихолевої кислоти це пов`язано із пригніченням синтезу холестерину в гепатоцитах. Урсодезоксихолева кислота знижує всмоктування ендогенного та екзогенного холестерину у кишечнику, а також пригнічує продукування холестерину у печінці. Зниження рівня холестерину в жовчі зменшує ймовірність утворення холестеринових каменів у жовчному міхурі. А зміна співвідношення холестерину і жовчних кислот на користь останніх сприяє поступовому розчиненню холестеринових каменів. Дані препарати ефективні при застосуванні їх більше року. Призначають їх усередину. Із побічних ефектів можуть спостерігатися пронос, свербіння шкіри, підвищення рівня амінотрансферази. Препарат урсофалк (містить урсодезоксихолеву кислоту) проявляє менше побічних ефектів, але є більш дорогим. Застосовують урсофалк не лише для розчинення холестеринових каменів, а й для лікування біліарного цирозу печінки.

Засоби, що впливають на моторику шлунка (прокінетичні засоби)

До цієї групи відносять метоклопрамід, цизаприд, домперидон та ін. Ці препарати використовують при затримці евакуації вмісту із шлунка, при гастроезофагальному рефлюксі. Метоклопрамід блокує периферичні і центральні D2-дофамінові рецептори, активує 5НТ4-серотонінові рецептори. Цизаприд стимулює 5НТ4-серотонінові рецептори, опосередковано стимулює холінергічні рецептори інтрамуральних гангліїв вегетативної нервової системи. Домперидон (мотиліум) блокує периферичні D2-дофамінові рецептори, що посилює перистальтику.

При підвищеній моториці використовують М-холіноблокатори і гангліоблокатори, а також засоби, що поєднують дію обох груп: бускопан і пробантин. Крім того, при підвищеній моториці застосовують спазмолітики міотропної дії – папаверин, но-шпу та ін.

Блювотні засоби

До цієї групи препаратів належать апоморфін, препарати блювотного кореня, термопсису, міді сульфат і цинку сульфат, алкалоїди вератруму.

Блювання - це складно-рефлекторний акт, який має захисне значення. Виникає блювання при активізації центру блювання, розміщеного у довгастому мозку. Стимуляторами блювотного центру можуть бути імпульси, які надходять із слизової оболонки шлунка, кишечника та інших порожнинних органів; із вестибулярного апарату, із вищих відділів мозку (психогенне блювання), від зорового, нюхового та смакового аналізаторів та ін. Однак вирішальне значення у виникненні блювання належить хеморецепторам тригерної зони центру блювання, які виконують функцію “нагромаджувача” подразнень до певного рівня, після чого вони стимулюють блювотний центр. Розміщена тригер-зона на дні IV шлуночка. На мембранах хеморецепторів є D2-дофамінові, 5-НТ3-серотонінові та М1-холінорецептори.

Апоморфін - специфічний агоніст D2-рецепторів, який належить до групи блювотних засобів центральної дії. Препарат застосовують для видалення із шлунка отрут або харчових продуктів, які спричинили отруєння, у випадках, коли не можна зробити промивання шлунка (отруєння грибами та іншими продуктами, які не проходять через зонд, випадки суїциду та ін.). Вводять апоморфін під шкіру, іноді внутрішньом`язово. Дія розпочинається через 2-15 хвилин. Не можна викликати блювання у пацієнтів із затьмаренням свідомості, під час вагітності, у дитячому та похилому віці, при отруєннях бензином, гасом, скипидаром, кислотами, лугами та іншими речовинами, які пошкоджують слизові оболонки. У таких випадках перевагу віддають промиванню шлунка, призначають адсорбуючі та сольові проносні засоби.

Стимуляторами хеморецепторів тригер-зони можуть бути різні хімічні фактори порушеного обміну речовин при недостатній функції нирок і печінки, під час вагітності. Ряд лікарських препаратів (наркотичні аналгетики, препарати наперстянки, протипухлинні засоби та ін.) також стимулюють хеморецептори.

До засобів, які збуджують блювотний центр рефлекторно, належать препарати термопсису та іпекакуани. Під час приймання всередину вони стимулюють рецептори шлунка і у великих дозах здатні провокувати блювання. Алкалоїди цих препаратів після всмоктування із кишечника можуть і безпосередньо збуджувати хеморецептори пускової зони.

Периферичну дію, пов`язану із подразненням слизової оболонки шлунка, мають сольові засоби: міді сульфат та цинку сульфат.

Алкалоїди вератруму стимулюють вузлуваті ганглії аферентних волокон блукаючих нервів і тим самим спричиняють блювання.

Використання блювотних засобів у медицині дуже обмежене.

Соседние файлы в предмете Клиническая фармакология