Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
громад2512354936788902845.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
11.01.2020
Размер:
179.68 Кб
Скачать
  1. Вибори. Принципи виборчого права.

Виборче право – це сукупність юридичних норм, що закріплюють права громадян обирати й бути обраними в органи державної влади, а також право відкликання виборцями обраних осіб, які не виправдали їхньої довіри. Застосування принципів прямого або непрямого виборчого права або їх певне поєднання залежить від порядку формування виборного органу. Пряме (безпосереднє) виборче право означає право виборця обирати й бути обраним безпосередньо у виборний орган або на виборну посаду. Непряме (багатоступеневе) виборче право означає, що виборець обирає лише членів колегії, яка потім уже обирає виборний орган. Такою колегією може бути державний або самоврядний орган, нижчий стосовно обираного. Принцип таємного голосування полягає у виключенні зовнішнього спостереження й контролю за волевиявленням виборця. Сенс його – в гарантії повної свободи цього волевиявлення. Принципи вільної участі у виборах і обов'язкового вотуму пов'язані з активним виборчим правом. Принцип вільних виборів означає, що виборець сам вирішує, чи брати йому участь у виборчому процесі, а якщо брати, то якою мірою.

  1. Політичні партії. Громадські організації.

Громадською організацією є об'єднання громадян для задоволення та захисту своїх законних соціальних, економічних, творчих, вікових, національно-культурних, спортивних та інших спільних інтересів. Громадська організація – це недержавне, некомерційне, добровільне об’єднання громадян, що створюється ними з метою здійснення і захисту своїх прав і свобод та задоволення соціальних, культурних та інших інтересів в порядку, передбаченому Конституцією, законами та нормами цих об’єднань. ( Туристична асоціація України- туризм, Товариство української мови ім. Тараса Шевченка- гуртки з метою відродити й утвердити українську мову в Україні) політична партія у політичній системі суспільства є важливим і необхідним елементом здобуття, впливу та здійснення політичної влади. Вона є тим інститутом політичної системи, що акумулює і виражає політичні інтереси тих чи інших суб’єктів політики, які спрямовані на здобуття або утримання державної влади, крізь призму їхніх ідеологічних засад[8, c. 134-135]. (Радикальна партія Олега Ляшка, Партія «Блок Петра Порошенка „Солідарність“», Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина»)

  1. Громадянське суспільство та правова держава.

    правова держава — це така форма організації та діяльності публічно-політичної влади, яка функціонує згідно з принципом верховенства права, за якої діють усталені правові норми, встановлені у визначеному Конституцією порядку, гарантуються права й свободи людини, а владні структури не втручаються у сфери громадянського суспільства. громадянське суспільство — це певна антиномія, яка допомагає охарактеризувати поділ цілісного суспільного організму на дві взаємопов'язані та взаємообумовлені сфери — політичну й соціальну.

  2. Поняття громади. Роль громади в житті людини, суспільства, держави.

Будь-яка громада складається з людей. Люди впливають на життя громади, а також відчувають на собі її вплив. Людина, громадянин - це особа з такими якостями, як вміння поєднувати власні й громадські інтереси, почуття обов'язку та його посильного виконання, суспільна активність, громадянська позиція, громадська діяльність тощо. Отже, людина стає громадянином насамперед завдяки громадському впливу, тим правилам і вимогам, що створює і встановлює велика чи мала громада.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]