Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
громад2512354936788902845.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
11.01.2020
Размер:
179.68 Кб
Скачать
  1. Економіка як сфера життя людей.

Економіка — це господарська діяльність суспільства, що включає стосунки виробництва, споживання, обміну та розподілу. Сучасна економіка складається з різних галузей, таких як промисловість, сільське господарство, енергетика, будівництво тощо, до яких входять безліч різних підприємств та організацій. Економічна сфера тісно пов’язана із суспільною сферою життя людини. У сучасних умовах важливо, щоб економіка працювала на підвищення загального добробуту населення. Економіка має бути соціально спрямованою, тобто враховувати інтереси всіх верств населення.

  1. Раціональне і ефективне використання ресурсів.

Раціона́льне природокори́стування — використання природних ресурсів в обсягах та способами, які забезпечують сталий економічний розвиток, гармонізацію взаємодії суспільства і природного середовища, раціоналізацію використання природно-ресурсного потенціалу, економічні механізми екологобезпечного природокористування. Ефекти́вність використа́ння ресу́рсів характеризує зв'язок між кількістю ресурсів, витрачених у процесі виробництва, і кількістю товарів і послуг, отриманих у результаті використання цих ресурсів. Збільшення кількості товарів і послуг, яку виробляє національна економіка з даного обсягу ресурсів, означає підвищення ефективності використання ресурсів. І навпаки, зменшення обсягу продукції, який одержують із даної величини залучених ресурсів, свідчить про зниження ефективності використання ресурсів.

  1. Сталий розвиток як спосіб збереження довкілля.

Відповіддю на виклик збереження довкілля для майбутніх поколінь є концепція сталого розвитку, тобто такого економічного розвитку, за якого добробут теперішніх поколінь досягається не за рахунок добробуту поколінь прийдешніх. Сталий розвиток дозволяє привести життєдіяльність людства у відповідність до природних процесів і таким чином зберегти баланс у природі. Таким чином, сталий розвиток стає об’єктивною відповіддю на нагальні проблеми людства. На перший погляд, питання сталого розвитку та збереження ресурсів — це проблеми великих корпорацій та урядів. Та, насправді, наше майбутнє належить нам, і навіть маленькі дії або зміни у звичках можуть допомогти нам зберегти нашу планету для прийдешніх поколінь.

  1. Принципи ринкової економіки. Конкуренція.

Ринкова економіка ґрунтується на приватній власності та ціновому механізмі розв’язання основних проблем економічної організації. Іншими важливими її принципами є: свобода підприємництва і вибору, особиста зацікавленість як головний мотив економічної поведінки, конкуренція та обмежена роль уряду в господарському житті. Щоб конкуренція була можливою, потрібно, щоб на ринку існувала велика кількість продавців, жоден з яких окремо не міг би істотно вплинути на пропозицію товару. Так само має бути багато покупців, щоб не було можливості окремого впливу на попит на ринку. На вільному ринку підприємці не контролюють ціни, а споживачі та підприємці вибирають продукт на основі повної інформації про нього. Конкуренція забезпечує ефективний розподіл ресурсів, сприяє інноваціям і розвитку ефективних підприємств та виходу з ринку неефективних, а також дозволяє задовольнити різноманітні потреби й забезпечити високу якість товарів і послуг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]