Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
громад2512354936788902845.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
11.01.2020
Размер:
179.68 Кб
Скачать
  1. Попит і пропозиція, ринкова ціна.

Попит (D) — платоспроможна потреба, забезпечене грошима бажання покупця придбати товар за даною ціною. Обсяг попиту (Qd) — конкретна кількість товару, яку можуть і хочуть придбати покупці за даного рівня цін. Закон попиту: що нижчою є ціна, то більший обсяг попиту, і навпаки. Пропозиція (S) — бажання виробника, продавця виробляти, продавати товар за даного рівня цін. Закон пропозиції: що вищою є ціна, то обсяг пропозиції більший. Якщо змінюється ціна, змінюється обсяг пропозиції. Пропозиція, як і попит, характеризується еластичністю, тобто залежністю від цін. У випадку нееластичної пропозиції споживачі готові платити будь-яку ціну за товар. До цієї групи належать унікальні речі, які не мають аналогів і не можуть бути відтворені. Ри́нкова ціна́ — ціна, за якою товари (роботи, послуги) передаються іншому власнику за умови, що продавець бажає передати такі товари (роботи, послуги), а покупець бажає їх отримати на добровільній основі, обидві сторони є взаємно незалежними юридично та фактично, володіють достатньою інформацією про такі товари (роботи, послуги), а також ціни, які склалися на ринку ідентичних (а за їх відсутності — однорідних) товарів (робіт, послуг) у порівняних економічних (комерційних) умовах.

  1. Домашнє господарство. Бюджет домогосподарства.

Домогосподарство — це сукупність осіб, які спільно проживають, забезпечують себе всім необхідним для життя, ведуть спільне господарство, повністю або частково об’єднують і витрачають кошти. Домогосподарство може складатися з однієї і більше осіб. Це поняття ширше, ніж сім’я, тут визначальним є спільне проживання та ведення спільного господарства, наприклад: військові строкової служби, вихованці будинків дитини тощо. Заощадження — це частина доходу, яка залишається після сплати податків, інших обов’язкових платежів, витрат на споживання. Заощаджені кошти зазвичай зберігають на банківських рахунках або витрачають на придбання акцій, страхових полісів тощо. Люди заощаджують, щоб відчувати фінансову захищеність, на випадок виходу на пенсію, для освіти дітей або для непередбачуваних потреб, наприклад, нещасного випадку чи захворювання.

51. Права споживачів

Споживачі під час придбання, замовлення або використання продукції, яка реалізується на території України, для задоволення своїх особистих потреб мають право на: - захист своїх прав державою; - належну якість продукції та обслуговування; - безпеку продукції; - необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію про продукцію, її кількість, якість, асортимент, а також про її виробника (виконавця, продавця); -відшкодування шкоди (збитків), завданих дефектною чи фальсифікованою продукцією або продукцією неналежної якості, а також майнової та моральної (немайнової) шкоди, заподіяної небезпечною для життя і здоров'я людей продукцією у випадках, передбачених законодавством; - звернення до суду та інших уповноважених органів державної влади за захистом порушених прав; - об'єднання в громадські організації споживачів (об'єднання споживачів).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]