Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
громад2512354936788902845.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
11.01.2020
Размер:
179.68 Кб
Скачать

58. Міжнародні відносини. Міжнародне право.

Міжнаро́дні відно́сини — система транскордонних соціальних взаємодій, суб’єктами яких є держави, міжнародні міжурядові та міжнародні неурядові організації, транснаціональні корпорації та, за особливих умов, приватні особи. Наука про міжнародні відносини є комплексною та міждисциплінарною. У сферу міжнародних відносин входять військово-політичні, економічні, екологічні, гуманітарні та інші проблеми світового співтовариства. Міжнаро́дне пра́во — це система юридичних принципів і норм договірного і звичаєвого характеру, які виникають унаслідок погодження між державою та іншими суб`єктами міжнародного співтовариства і регулює відносини з метою мирного співіснування.

59. Система безпеки. Урядові й неурядові міжнародні організації.

Ефективність системи міжнародної безпеки залежить від політики її забезпечення, існування сукупності міжнародних, державних і громадських інститутів та засобів забезпечення безпеки. Суб’єктами міжнародної безпеки є держави й міжнародні організації, що беруть участь у виробленні норм міжнародного права в цій галузі. Об’єктами, відповідно, виступають народи, громадяни різних держав, відповідні організації та інститути, держави, людство загалом. Міжнародні урядові організації утворюються двома чи більше країнами, представники яких регулярно зустрічаються, щоб погодити свої інтереси й виробити плани та принципи спільних дій. Держави добровільно приєднуються до таких організацій. І хоча формально виконання рішень таких організацій — справа доброї волі уряду кожної окремої країни, деколи міжнародні організації змушують своїх членів дотримуватися прийнятих рішень, навіть якщо вони суперечать їхнім інтересам. Найвпливовішою всесвітньо відомою міжнародною організацією є Організація Об’єднаних Націй (ООН). Міжнародні неурядові організації утворюються не на основі договору між державами, а шляхом об’єднання фізичних або юридичних осіб, діяльність яких здійснюється поза межами зовнішньої політики держав. Однією з найвідоміших неурядових організацій є Міжнародний Комітет Червоного Хреста. Міжнародні неурядові організації можна розглядати як перші елементи глобального громадянського суспільства. Міжнародні організації виступають ареною спілкування урядів незалежних держав. Так, ООН дає змогу спілкуватись навіть урядам країн, які не визнають одна одну, і які не могли б вирішити спірні питання в іншому місці. Вони виконують регулювальну функцію.

60. Європейський вибір України. Угода про асоціацію Україна – єс.

Угода про асоціацію України з ЄС — угода між Україною та Європейським Союзом про асоціацію, яка замінює Угоду про партнерство та співробітництво між Європейськими співтовариствами і Україною та дає змогу перейти від партнерства і співробітництва до політичної асоціації та економічної інтеграції. Політичну частину угоди було підписано 21 березня 2014 року, економічну частину — 27 червня 2014 року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]