Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_Коротко.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.01.2020
Размер:
166.95 Кб
Скачать

60. Початок ато та процеси мирного врегулювання ситуації.

Передумови

У лютому 2014 року Росія почала військову операцію із захоплення Кримського півострову.

1 березня 2014 року президент Росії Володимир Путін отримав дозвіл у Ради Безпеки Російської Федерації на використання військ на території України.

16 березня 2014 року Росія провела невизнаний у світі референдум в Криму в умовах військової окупації півострова. 18 березня 2014 року було здійснено його анексію.

З березня 2014 року почалися акції на півдні та сході України, керовані з Росії

Російська Федерація почала неоголошену війну проти України та мала військову перевагу. Керівництво РФ на дипломатичному рівні не визнавало зовнішньої військової агресії Росії щодо України, і при трактовці подій в Україні використовувало риторику про внутрішній конфлікт України.

Умови початку

12 квітня 2014 року російський диверсійний загін на чолі з Ігорем Гіркіним взяв під контроль Слов'янськ, Краматорськ та низку менших населених пунктів.

13 квітня 2014 року в Україні було оголошено про початок антитерористичної операції без введення воєнного стану із залученням Збройних сил України. Причиною неприйнятності вводу воєнного стану навесні 2014 року Олександр Турчинов назвав також необхідність провести президентські вибори, що обрали б Україні законного президента.

Зоною проведення антитерористичної операції було охоплено Донецькуі Луганську області (з 14 квітня 2014 року)