Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_Коротко.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.01.2020
Размер:
166.95 Кб
Скачать

51. Економічні проблеми незалежної України. Становище в соціальній сфері.

Економічний розвиток сучасної України має як негативні, так і позитивні моменти. Основними проблемами є реформування промисловості й сільського господарства, забезпечення стабільного зростання виробництва, припинення руйнації культури, науки і освіти, створення надійної системи соціального захисту, інтеграція до європейського та світового співтовариства.

Позитивні тенденції розвитку економіки України пов'язують із припиненням падіння промислового виробництва. Стабілізація і зростання відбувається в основному за рахунок базових галузей промисловості (металургія, енергетика).

2000 рік став переломним для України, почало окреслюватися стійке економічне зростання.

Вагомим досягненням економіки України є певна стабілізація грошової одиниці.

Економічна криза початку 1990-х pp. суттєво стримала становлення аграрного ринку. Ситуацію вдалося виправити лише в процесі аграрної реформи – було відновлено зростання обсягів сільськогосподарського виробництва.

Україна здійснює активні зовнішньоторговельні операції з більшістю країн світу.

Становище в соціальній сфері кілька років поспіль залишається напруженим, хоча й відбулися вагомі зрушення. На початок 1998 р. загальна заборгованість із заробітної плати становила понад 5 млрд гривень. У 1999–2001 pp. були погашені заборгованості в бюджетній сфері, у виплаті пенсій. Найбільша заборгованість із заробітної плати спостерігається у вугільній промисловості, машинобудуванні, сільському господарстві.

Починаючи з 2000 р. в соціальній сфері відбуваються позитивні зрушення. Вагомим здобутком став початок виплати заощаджень громадян за вкладами Ощадбанку СРСР.

За роки незалежності виникло нове соціальне явище – безробіття. У 1998 р. в Україні налічувалося 600 тис. офіційно зареєстрованих безробітних. На кожне вільне робоче місце претендувало майже 20 осіб. Тільки з 2000 р. ситуація на ринку праці стала дещо покращуватися, кількість зайнятих у цілому в країні зростає. Із 2007 р. навіть спостерігається нестача висококваліфікованих спеціалістів і людей із робітничими професіями. Одним із чинників, який впливає на ринок праці в Україні, є масовий виїзд громадян економічно активного віку на заробітки за кордон (від 5 до 7 млн).

Наслідком соціальної кризи, невирішеності багатьох питань в економіці стало поширення страйкового руху та інших форм протесту, зростання злочинності.

Тривають негативні процеси у відтворенні населення. За кілька останніх років кількість населення в Україні скоротилась із 52 млн до 42 млн осіб.

52. Президентство Кравчука та Кучми: особливості та наслідки.

Здобутки Кравчука

24 серпня 1991 року Леонід Кравчук  був другим секретарем ЦК Компартії України і головою Верховної Ради УРСР.

Після путчу Кравчук вийшов з Компартії та погодився на ініціативу депутатів з Народного руху проголосувати за Акт проголошення незалежності України.

31 серпня Кравчук підписав указ Президії Верховної Ради про заборону Компартії. У грудні він став Президентом за підтримки 61,6% виборців.

На період правління Кравчука припала розбудова державних структур незалежної країни, формування Міністерства закордонних справ, визнання  України іншими країнами світу.

Прийнято перші 400  законів - зокрема, Земельний кодекс, який визнав приватну власність на землю. Почалися ринкові реформи, зокрема, розквіт приватного підприємництва.

Були сформовані Збройні сили, а тризуб став малим гербом України.

При Кравчуку активізувалося релігійне життя, утворилася Українська православна церква, з підпілля вийшли греко-католики. Старі храми почали повертати релігійним громадам, будувалися нові.

Зміцніла багатопартійна система, почало формуватися громадянське суспільство.

Також Кравчук відмовився від ядерної зброї в обмін на міжнародні гарантії безпеки.

Провали Кравчука

Через політичну боротьбу Кравчуку не вдалося затвердити нову Конституцію України, а також гімн на заборонені в часи СРСР слова "Ще не вмерла Україна" .

Коли на початку січня 1992 року російський уряд Єгора Гайдара зняв державний контроль над ціноутворенням, економічна ситуація в Україні стала некерованою.

Кравчук тяжів до адміністративного регулювання, не погоджуючись на глибокі економічні реформи.

Економічні зв'язки з іншими союзними республіками втратилися. Стрімко зростав борг за енергоносії перед Росією - уже восени 1993 року він становив 2,5 млрд дол.

Через відсутність сировини, підприємства почали скорочувати виробництво. За 6 місяців 1994 року рівень спаду виробництва став удвічі більшим, ніж у 1991-1993 роках.

Україна опинилася у лідерах світу за дефіцитом державного бюджету. Спроби Національного банку зупинити інфляцію через друк непідкріплених товарами грошей лише розхитували економіку. У 1993 і 1994 роках грошова маса у обігу зростала у 18 разів.

Купівельна спроможність населення зменшилась у п'ять разів.  Шахтарі вийшли на масові страйки.

Кравчук перестав контролювати процеси у Верховній Раді України.

Під тиском економічних проблем і політичної кризи, що загострювалася, Кравчук погодився на дострокові президентські і парламентські вибори.

Леонід Кучма

 За десять років його керування Україна перейшла від глибокої кризи до рекордного економічного зростання, зайняла помітне місце на міжнародній арені та стала конкурентоздатною державою.

Вступ до Ради Європи

9 листопада 1995 року Україна стала 37 членом авторитетної європейської організації. Своїм вступом країна засвідчила демократичний вибір та послідовність у проведенні реформ, спрямованих на захист прав людини та зміцнення демократичних інститутів.

Прийняття Конституції 28 червня 1996 року. Верховна Рада ухвалила головний документ країни і, таким чином, Україна отримала нову Конституцію. Вона і зараз перебуває у стадії реформування і змін, але вважається одним з найдосконаліших документів серед демократичних країн.

Грошова реформа

2 вересня 1996 року офіційно стартувала грошова реформа.  В Україні з’явилась своя валюта –гривня та копійки. Одна гривня дорівнювала ста тисячам купоно-карбованців, які були у вжитку до цього. А за 100 доларів давали 176 гривень. Пройшов перехід з карбованців рекордно швидко – старі гроші витіснили з ринку за два тижні.

Співпраця з НАТО

9 липня 1997 року стало початком тривалого співробітництва України та Альянсу. Цього дня було підписано Хартію про особливе партнерство між Україною і НАТО.

Тоді 16 лідерів держав, генсек організації з одного боку та президент України з іншого зобов’язались розширяти співробітництво та розвивати партнерство. Як результат такої співпраці, у травні 2002 року на засіданні РНБО Леонід Кучма вперше в історії України визначив курс держави  на вступ до НАТО, який сьогодні став стратегічним.

Кримське питання

В перший рік президенства Кучми був величезний ризик втратити півострів. Тодішній “президент” Криму Юрій Мєшков вів активну сепаратистську діяльність з Росією. Президент України діяв гнучко, дуже оперативно і ефективно: придушення “мєшковщини”, введення норми, що Крим – Україна.

У 2003 році Росія повторила спробу послабити Україну та дестабілізувати Крим, почавши будівництво дамби зі своєї території до українського острова Тузла (Керч).  Кучма перервав свій візит до Латинської Америки та прибув на острів.

Він негайно організував військові заходи по його обороні і оголосив про свій наказ відкривати вогонь у разі порушення росіянами українського кордону. Будівництво дамби зупинилося, спроба зазіхання на український суверенітет захлинулася. На жаль, неспроможність України у 2014 році відповісти на дії Росії так само рішуче привела до російської анексії Криму.

Україна в космосі

У 1995 році Україна запустила свій перший супутник в космос, а вже 19 листопада 1997 року на борту американського космічного корабля Колумбія вирушив у космос перший і поки що єдиний космонавт незалежної України Леонід Каденюк.

Економічне зростання

2000 рік показав небувалий до цього економічний ріст. Після буремних 90-х років наша держава почала відновлювати свій потенціал.

Запущені у 90-х реформи мали довгостроковий ефект – приватизація великих підприємств, розпаювання колишніх колгоспів та спрощення оподаткування для бізнесу. У 2004-му, останньому президентському році Кучми, зростання ВВП України склало 12%. Це був рекорд міжнародного рівня.

Зупинка ЧАЕС

15 грудня 2000 року Україна прийняла рішення про закриття Чорнобильської атомної станції.

Політреформа

У грудні 2004 року Леонід Кучма не лише відмовився застосовувати силу проти Майдану і своєю посередницькою діяльністю привів Помаранчеву революцію до мирного розв’язання конфлікту, а ще й змусив всі сторони погодитися на прийняття парламентсько-президентської моделі, за якою Україна живе й тепер.