Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_Коротко.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.01.2020
Размер:
166.95 Кб
Скачать

53. Президентство Ющенка та Януковича: особливості на наслідки.

Ющенко

1. Президентство Ющенка почалося в наслідок перемоги Помаранчевої революції- мирного протесту проти фальсифікації виборів. Заради збереження миру і спокою Віктор Ющенко відмовився від значної частини президентських повноважень .

2. Президент активно протидіяв корупції. Саме через корупційні звинувачення Президентом було відправлено у відставку Уряд Юлії Тимошенко і Голову РНБО Петра Порошенка. Президент домігся найуспішнішої антикорупційної реформи в історії України – впровадження ЗНО. Індикатор контролю корупції за часів президентства Ющенка мав найвищі показники.

3. Президент Ющенко був гарантом чесних виборів, внаслідок яких уряди очолювали представники різних політичних партій. Він протистояв спробам узурпації влади з боку політичних сил, які представляли лише частину українського суспільства. Зокрема, в 2007 р. Президентом було достроково припинено повноваження Верховної Ради України. В 2010 р. Президент Ющенко прийняв волю Українського народу і забезпечив мирний перехід влади.

4. Протягом всього президентського терміну Ющенко послідовно відстоював свободу слова в Україні. За часів Ющенка в Україні була вільна преса без «темників» і цензури.

5. Президент Ющенко ніколи не зловживав повноваженнями, завжди дотримуючись принципу верховенства українського закону, а не закону сили. Цілком закономірно, що в 2005-2009 рр. відбулося суттєве зниження рівня злочинності в Україні.

6. Президент Ющенко проводив політику відновлення національної пам’яті. 28 листопада 2006 р. ВРУ було прийнято внесений Президентом законопроект «Про Голодомор 1932-1933 років в Україні». В січні 2009 р. Президент видав Указ щодо розсекречення, оприлюднення та вивчення архівних документів, пов*язаних з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами в Україні. В січні 2010 р. він підписав Украз «Про вшанування учасників боротьби за незалежність України у ХХ ст.».

7. Одним із ключових напрямків внутрішньої політики Президента була українізація. На момент завершення його каденції понад 80 відсотків учнів загальноосвітніх шкіл і студентів вищих навчальних закладів проходили навчання українською мовою.

8. Ющенко проводив незалежну зовнішню політику. В 2005 р. згідно з його Указу було розпочато (і остаточно завершено у 2008) виведення українського мирного контингенту з Республіки Ірак. Серпні 2008 він організував поїздку голів п’яти європейських держав до Тбілісі, врятувавши Грузію від російської окупації.

9. У 2008 році Україна стала членом Світової організації торгівлі. Саме за часів Ющенка в Україні було найбільше економічної свободи.

10. Ющенком було виконано велику підготовчу роботу до Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом, закладено основи для майбутнього членства України в НАТО і ЄС.

Янукович

Впродовж трьох років президентства Віктора Януковича ситуація в економічній, політичній, соціальній та фінансовій сфері стала просто катастрофічною. Україна перебуває на межі колапсу.

1. Населення України скоротилося на 226 тисяч, тобто протягом президентства Януковича десятки тисяч українців покинуло межі країни, це можна назвати геноцидом проти української нації.

2. Відбувається встановлення політичної диктатури, розправи над політичними суперниками за допомогою використання державного апарату. Лідери політичної опозиції Тимошенко і Луценко перебувають за гратами. Посилюється репресивний апарат, тиск на свободу слова і незалежні засоби масової інформації. Кількість правоохоронців значно перевищує кількість військових. Українська армія за часів Януковича знищується, тут можна провести аналогію з діяльністю Грушевського, чиї дії призвели до знищення армії УНР, відтак Україна без боєздатних військ втратила свою незалежність.

3. На той час Україна була десятою у світі за кількістю в’язнів. У нас їх було в 3 рази більше ніж у розвинених країн світу.

4. Золотовалютні резерви України скоротилися на 36%. Сальдо платіжного балансу в Україні станом на 2010 р. було позитивним, а вже в 2011 р. – негативним. Державний борг зріс на 63 %.

5. Відбувся поділ суспільства на два полюси: 80% - люди за межею бідності, 1% - мільярдери та їх оточення. Середній клас планомірно знищується. Підписаний Януковичем Податковий кодекс призвів до закриття сотень тисяч підприємств. Ввів нові податки та збори, зокрема, податок на нерухомість, збільшив податок на землю, запровадив обов*язковий продаж 50 %валюти підприємствами-експортерами, ввів норму щодо здійснення обміну валюти лише при пред*явленні паспорта. Такі його дії призводять до знищення будь-якого функціонування малого та середнього бізнесу. Провалена також пенсійна реформа. Мінімальна пенсія в Україні становила лише 894 грн.

6. Зовнішня політика Януковича зазнала краху. Він підписав так звані «Харківські угоди», які призвели до втрати частини суверенітету України, але попри те Україна купує газ у Росії за найвищими цінамив Європі. Інтеграція України в бік Європейського союзу і НАТО практично зупинилася.

7. В Україні практично знищено місцеве самоврядування, міста перетворені на банкрутів. Вони не можуть використовувати навіть власні кошти, оскільки їх фінанси узурповані казначейством.