Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічні трансформації на прикінці 20-го сторіччя - Лукінов І.І..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
24.05.2014
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Макроструктурні пріоритети

Економічні структури, як і їх пріоритети, в різних країнах та регіонах світу формуються і змінюються під впливом діяння складної сукупності об'єктивних та суб'єктивних чинників. Їх первинною основою виступають природно-кліматичні умови життя людини, наявність ресурсного потенціалу Землі та її надр (рівень родючості грунтів, наявні запаси енергетичних, мінерально-сировинних, водних, рослинних, тваринних і трудових ресурсів), а також діяння таких природних чинників, як тепло, волога та сонячне випромінювання. Важливу роль відіграють історичні традиції життєдіяльності народів, які населяють відповідні території Земної кулі. Але вони не є тепер визначальними. Сучасні структуроутворювачі процеси, їх динамізм і результативність залежать від економічної та науково-технічної могутності тих чи інших країн, їх інтегрованих угруповань, від цілеспрямованої економічної політики, знань і вміння ефективно управляти макро- й мікроструктурними процесами, використовуючи для цього ринкові та адміністративні державні регулятори.

На структурні перетворення безпосередньо впливають рух платоспроможного попиту й товарної пропозиції (тобто кон'юнк­тура ринків), прибутковість, інвестиційні нагромадження, цінова, фінансова, податкова і кредитна політика, зовнішньоекономічна та інноваційна діяльність, мотиваційна спрямованість на швидке технологічне, організаційне і структурне оновлення товаровиробництва й інфраструктури. Кожна країна змушена шукати свої товарні ніші ринкової конкурентоспроможності, формуючи відповідну структуру економіки. Тому стандартизація структурних моделей національних економік майже не можлива. Різноманіття умов і вихідних параметрів різних країн породжує необхідність пошуку кожною з них власної структурної політики та перспективної моделі міжгалузевої збалансованості. Спроби запозичення й механічного перенесення "чужих" економічних моделей на власний національний грунт закінчуються переважно невдачами.

Слід також усвідомити ще одну елементарну істину, що проблема вибору пріоритетів охоплює майже всі без винятку сфери людської діяльності. Вона стратегічно і тактично постає не тільки перед кожною окремою державою та кожним її окремим регіоном, але й перед кожною окремою господарською одиницею - чи то могутня національна або транснаціональна корпорація, чи то дрібний кооператив або приватний господар (швець, фермер, перукар тощо). Більше того: повсякденне життя кожної окремої людини не обходиться без вибору пріоритетних напрямів дій.

Прояв будь-якого дефіциту (часу, грошей, знань і вміння, матеріальних або духовних ресурсів тощо) неминуче ставить перед людиною об'єктивну потребу в першочергових рішеннях та їх пріоритетній реалізації - для досягнення успіху і власної вигоди в конкретних уявленнях про них. Господиня, виходячи з наявних у її гаманці грошей, вибирає, що їй купувати в першу чергу, що - в другу, а чого взагалі доведеться не купувати. По суті, господар-підприємець робить те саме, коли купує необхідні для виробництва ресурси, вибираючи, на якому ринку і за яку ціну це краще зробити, а також замінюючи дуже дороге на дешевше і краще. Одночасно підприємцю доводиться розв'язувати й інше, ще складніше й важливіше завдання: що в першу чергу виробляти (за обсягом, структурою і якістю) під реальний ринковий попит для одержання більшого прибутку.

Щодня кожна людина стоїть перед вибором: лікар - які ліки краще рекомендувати хворому для швидшого одужання; злодій -кого безпечніше й вигідніше пограбувати; хабарник - скільки здерти, щоб не викликати підозри і не провалитися; наречений - яку взяти дружину, а наречена - якого чоловіка; пасажир - яким видом транспорту зручніше й дешевше доїхати до місця призначення; школяр - як уникнути неприємностей з невивченим уроком, як краще використати гроші, дані батьками на сніданок; безробітний -де знайти роботу; банкір - куди вигідніше направити гроші та як краще вести справу з дебіторами й кредиторами, щоб вони своєчасно та повністю розраховувалися з банком, як зменшити ризик і невизначеність для одержання стабільних та високих прибутків; вчений - в якому напрямі і за яким методом краще вести свій пошук, щоб швидше одержати новий результат, а також де взяти потрібні для цього кошти й матеріальні ресурси. Безумовно, різні люди, залежно від свого психологічного реагування, діють по-різному, і в тому числі - щодо корекцій першочерговості.

Соседние файлы в предмете Экономика