Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
клінд.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
17.12.2019
Размер:
80.58 Кб
Скачать

1.Методи дослідження сітки

Сітка (reticulum) є один з передшлунків ВРХ і ДРХ, що йде за рубцем. Розміщена вона попереду його, в нижній частині черевної по­рожнини, в куполі діафрагми, передня частина її доходить до 6—7-го ребра і прилягає до діафрагми, а задня — безпосередньо над мечовидним відростком. Вміст сітки у корів 4—6 л, у овець і кіз—1—2. Головна функція сітки - сортування грубих, недостатньо подрібнених кормових мас. Основним захворюванням сітки є травматичний ретикуліт, який ускладнюється ретикулоперитонітом, тому всі методи дослідження сітки спрямовані на діагностику цього захворювання.

Дослідження хвороб сітки спрямовані на больову реакцію. Є 10 способів дослідження +збирають анамнез(тварина погано сходить з гори, грудні кінцівки вище, ніж тазові, широко розставляє лікті і є набряки підгрудка і гортані. Способи:  1. Два дослідника беруть товсту палку, заводять під мечеподібний відросток, піднімають і давлять - якщо є хвороба, то виникає больова реакція. 2. Пальцями натискають в ділянці холки 3. Больова реакція при доінні за передні соски 4.проба Гера - одна людина натискає на холку, а інша підіймає корові голову, щоб утворилася одна лінія. 5. Давлять кулаком на мечеподібний хрящ і підставляють коліно. 6. Проводят перкусію по місцю, де прикріплюється діаФРагма одночасно з обох боків 7. Перкусія в 6-7 міжребері одночасно 8. Визначають морфологію крові ( збільшення Шое, лейкоцитоз (Більше 12,5)) 9. Металошукач 10. Роблять прокол між 8 і9 ребрлм, спереду ребра між білою лінією і молочною веною. 11. Інколи спускають корову згори - біль, відмовляється йти. 12. Електрометод - пропускають струм, якщо є металеві предмети у сітці, то воні нагріваються і виникає біль.

2. Визначення гемоглобіну

Гемоглобін - це дихальний фермент крові, який міститься в еритроцитах і забезпечує транспорт кисню з легень до тканин та вуглекислоти з тканин до легень, входить до складу гемоглобінової буферної системи крові, яка бере участь у регуляції кислотно-основного балансу. Гемоглобін належить до групи хромопротеїнів, складається з простетичної групи - гема, яка включає двовалентне залізо, і білкового компонента - глобіну. Синтезується гемоглобін у червоному кістковому мозку, а руйнується через 110-130 днів життя еритроцитів у клітинах системи фагоцитувальних мононуклеарів.

Запропоновано кілька методів визначення гемоглобіну у крові : колориметричний (гематиновий, метод Салі); ціанметгеміглобіновий; фотометричний; газометричний, коли гемоглобін насичують киснем або вуглекислотою і за їх кількістю визначають уміст гемоглобіну; за вмістом заліза в гемоглобіні. Як стандартний рекомендують геміглобінціанідний метод за Л. М. Піменовою та Г. В. Дервізом.

Виділення із сечею гемоглобіну називають гемоглобінурією. Вона буває первинною і вторинною. Первинна гемоглобінурія є наслідком масового гемолізу еритроцитів у кров'яному руслі, коли гемоглобін, що звільняється, не встигає повністю перетворитися в білірубін. Вторинна гемоглобінурія зумовлюється виходом гемоглобіну з еритроцитів уже в сечі при їх розпаді. Первинна гемоглобінурія є важливим симптомом гемолітичної хвороби поросят, післяпологової гемоглобінурії корів, пароксизмальної гемоглобінурії телят, лептоспірозу, кровопаразитарних хвороб (бабезіоз, нуталіоз, піроплазмідоз) та деяких інтоксикацій. Сеча при гемоглобінурії набуває буро-червоного кольору, який не зникає при центрифугуванні.

Варіант 28